Ubila Kimovog polubrata za 90 $

Ženi osumnjičenoj za smrt Kim Džong Nama plaćeno je 90 dolara za ubistvo, a verovala je da je reč o podvali, navode vlasti Indonezije, javlja AP.

Svijet 25.02.2017 | 13:17
Ubila Kimovog polubrata za 90 $
Kim Džong Nama, brata severnokorejskog lidera Kim Džong Una, napale su dve žene na aerodromu u Kuala Lumpuru 13. februara kada su po licu isprskale hemikalijom.

Nakon toga, one su uhapšene. Jedna je iz Indonezije, druga iz Vijetnama.

Reč je o nervnom agensu VX, a sve pokazuje da je za to odgovoran zvanični Pjongjang.

Nervni agens nema ukus ni miris, a u Konvenciji o hemijskom oružju je navedeno da je zabranjeno njegovo korišćenje, osim za istraživačke, medicinske i farmaceutske potrebe.

Svetski mediji ubistvo Kimovog polubrata upoređuju sa smrću bivšeg ruskog agenta Aleksandra Litvinjenka u Londonu 2006. godine, kada je bio otrovan radioaktivnim polonijumom, iza čega navodno stoji Vladimir Putin.

Stručnjaci navode da su oba tipa atentata veoma skupi načini za ubistvo i da oba pored toga znače i poruku za sve one koji se mogu smatrati neprijateljima organizatora zločina.

Kim Džong Nam (45) je, prema izveštajima lekara, preminuo od posledica srčanog udara, a prethodno je doživeo stanje šoka, zbog tretmana hemikalijom.

Izvor: B92

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Imal još tog VX-a?

25.02.2017 12:28

Gdje se može skontati jedna kanta tog VX-a? Da se ubaci u parlament BiH kada iduće sedmice "iznenadno" prestanu bojkot i sastanu se da izglasaju povećanje dnevnica?

ODGOVORITE
Name

re

25.02.2017 13:48

Imune su nase demokrate na sve otrove.

Name

brate

25.02.2017 14:32

Za ove nase u Banjoj Luci i vase u Sarajevu...malo je i napalmom ih popaliti...govna sugava unistise jadan narod...