Trampov savjetnik optužuje Srbe

Trampov savjetnik za nacionalnu bezbjednost analizirao je rat u BiH i NATO udare na Jugoslaviju. . .

Svijet 22.02.2017 | 12:58
Trampov savjetnik optužuje Srbe
Novi savjetnik za nacionalnu bezbjednost američkog predsjednika Donalda Trampa, u prošlosti se bavio analizama rata u Bosni i Hercegovini i NATO udara na Jugoslaviju.

Herbert Rejmond Mekmaster je pisao o ratu u Bosni i Hercegovini i naveo je da je “užas Srebrenice, ponižavajuća predaja holandskih mirovnjaka ratnom zločincu Ratku Mladiću, ubijanje 7.000 muslimanskih muškaraca navelo Ameriku i Evropu da se krene silom na Srbe“.

“Mladićevi Srbi su svima djelovali silno, procjene o broju vojnika potrebnih za borbe na kopnu su bile visoke. Brutalnost  Srba je maskirala njihovu slabost, a u avgustu 1995. godine snage Hrvata i muslimana koje su obučavali Amerikanci su krenuli na bosanske Srbe“, naveo je Mekmaster.

Osvrnuo se i na tragediju u Sarajevu, na pijaci Markale.

“Odgovor na besmislen napad u kom je stradalo 38 ljudi, a 85 ranjeno, NATO snage su žestoko gađale Srbe u Republici Srpskoj, 300 puta za 24 sata. To je bio oštar zaokret, prethodne dvije godine su NATO akcije bile neefikasne“, napisao je Mekmaster.

Miloševićevi potezi

Bombardovanje Jugoslavije je takođe bilo tema za Mekmastera.

“Makedonija je dala bazu, ali to nije bilo stabilno okruženje, pošto tamošnje stanovništvo simpatiše Srbe, a ima strah od Albanaca. Grčka nije dozvolila prelete NATO aviona, zatvorila je kritične linije, dok su Francuzi i Italijani bili rezervisani zbog cijele akcije NATO u Jugoslaviji. Planiranje napada na Jugoslaviju je započeto u maju 1998. godine, pritom, NATO je zanemario činjenicu da ishod akcije zavisi od reakcija Jugoslavije. Sve je trebalo da traje pet dana, ali je potrajalo, zbog Slobodana Miloševića“, naveo je Mekmaster.

Prema njegovim rečima, tadašnji predsjednik Jugoslavije je predvideo poteze Alijanse.

“Milošević je pomjerio vojsku na granicu sa Kosovom, svega nekoliko nedjelja prije početka napada. Ta vojska je, po početku bombardovanja, izbacila Albance na ulice, oduzela im dokumenta, spalila kuće i potjerala ih ka Makedoniji i Albaniji. NATO se nije tome nadao – bombardovanje je ubrzalo etničko čišćenje, umjesto da ga zaustavi“, ističe Mekmaster.

Informacije doušnika

Dodaje i da su mnoge mete pogođene slučajno, kao i da je Beograd znao za poteze Alijanse, zahvaljujući doušnicima.

“Srbi su evakuisali objekte čim su se oni našli na listi meta, vjerujem da je Jugoslavija imala špijune u NATO redovima, a i doušnici koji su bili u blizini baze Avijano u Italiji su javljali kada avioni poleću. Zbog svega toga, NATO akcija je bila neuspješna, za 78 dana uništeno je manje od pet odsto borbenih sistema Jugoslavije, a razmere neuspeha su postale vidljive tek poslije završetka akcije“, naveo je Mekmaster.

(Agencije)

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

MIRKO

22.02.2017 13:07

Jel ovo rezultat Dodikovog lobiranja u naše ime? Ili je ovo iznenađenje koje je za sljedeću sedmicu najavila Premijerka po povratku iz Amerike kad je rekla da se sastala sa nekim važnim ljudima i da će se desiti neki važni događaji o kojima ne može da govori. Al smo dobro ulupali 60 miliona u lobiste svaka nam čast. Bravo Mile majstore vodiš nas u propast.

ODGOVORITE
Name

Mrki

22.02.2017 13:30

Ovo je Cvijanovickin lobista.

ODGOVORITE
Name

Igor

22.02.2017 13:56

J... nas odlazeca a Boga mi i dolazeca. Nema malog ni velikog ruskog. MMF nesto zeza. Sta sad?

ODGOVORITE
Name

selfi

22.02.2017 14:07

Ovaj je sigurno iz odlazeće..samo nikako da ode

ODGOVORITE
Name

Mi Smo Budale

22.02.2017 14:24

Nas vazda zajebava neko treći ili Turci ili Austrija ili Amerika.. i uvjek se na Balkanu nađe neka strana ko će ih podržati... i onda smo opet rahat 300 godina mržnje itd..

ODGOVORITE
Name

hahaha

22.02.2017 14:30

Dobra je ovaj Tramp pravi Sribin , pozelece Srbi Obamu

ODGOVORITE
Name

Kada se otvara predstavništvo u Kipru

22.02.2017 14:32

Jedva čekam da se turistički i kulturno povežemo.Hoće li biti povoljnih turističkih destinacija za građane Republike Srpske?

ODGOVORITE
Name

Sime

22.02.2017 14:38

Kad nam dodik sve ovo pravi što nebi i on

ODGOVORITE
Name

ne sikirajte se

22.02.2017 14:50

Trumpov glavi savjetik za nacioalu bezbjedost i dalje ostaje Flin Majkl.Ali ne oficijalo.A ovaj ce biti oficijalno.Mozda ce nekada i njega nesto pitati.

ODGOVORITE
Name

Boki

22.02.2017 18:39

Samo je zaboravio da kaze koliko su djece pobili jer im 5 posto vojnih ciljeva nije bilo dovoljno.Zlocinci nevidjeni.

ODGOVORITE
Name

Goran

23.02.2017 06:17

Celi svet bre nas osuđuje i krivi, mi to ne želimo čuti i videti. Smatramo se Bogovima i za sve smo u pravu!

ODGOVORITE
Name

Milan

23.02.2017 06:20

A ovi balavci ovde koje su rodjeni 90-ih ne znaju šta je tad bilo, nemaju pravo da komentarišu, jer nisu objektivni. Dodik im isprao mozak i sama RS i izokrenjena istorija koju su učili u školi, kao na kraju loše vaspitanje od roditelja, nacionalizam!

ODGOVORITE
Name

Lopov

23.02.2017 06:32

Ovo je sve Dodik sredio preko svog lobiranja da istina izađe na vrh.

ODGOVORITE