Petostruki olimpijac pronađen mrtav na dnu bazena!

Austrijanac Nikola Niki Stajković (57), petostruki olimpijac i osvajač bronzane i srebrne medalje na evropskim prvenstvima u skokovima u vodu, pronađen je mrtav u petak na dnu bazena sportskog centra u Salcburgu.

Ostali sportovi 21.02.2017 | 10:15
Petostruki olimpijac pronađen mrtav na dnu bazena!
Bivši austrijski reprezentativac Stajković, koji je sa 13 godina već učestvovao na prvim, od svojih pet Olimpijskih igara, prema saopštenju policije, preminuo je pod i dalje nerazjašnjenim okolnostima.

On je otišao na bazen kako bi trenirao, ali su njegovo beživotno telo pronašli kasnije na dnu. Nakon neuspešne reanimacije, lekari hitne pomoći, koja je ubrzo došla na lice mesta, mogli su samo da konstatuju smrt. Više detalja o uzroku smrti biće poznato nakon obdukcije.

Bivši austrijski reprezentativac Stajković, koji je sa 13 godina već učestvovao na prvim, od svojih pet Olimpijskih igara, preminuo je najverovatnije od srčanog udara. Bar tako kažu u organizaciji čiji je bio direktor, brinući se poslednjih godina o nadmetanjima u skokovima u vodu sa litica.

"Sa velikom tugom moramo da saopštimo da je Stajković, naš sportski direktor, preminuo tokom uobičajenog plivačkog treninga, usled posledica zdravstvenih tegoba. Uvek u šortsu, najčešće mokrom jer iz vode nije izlazio, uvek sa naočarima, potamnelom kožom i svetlim, osvajajućim osmehom, Stajković je bio jedan od najprijatnijih ljudi koje smo znali. Ipak, ovaj 57-godišnjak je bio i čovek sa brojnim talentima: fantastičan sportista, strastveni surfer, uspešni biznismen", navodi se u oproštaju "RB" organizacije, u kojoj je radio.

Podsetimo, Stajković se dogovorio da pliva zajedno sa suprugom, ali je ona rešila da ranije napusti bazen u gradu Halejnu u Austriji. Nešto kasnije, njihova deca pronašla su beživotno telo oca na dnu. Pokušaji reanimacije od strane lekara hitne pomoći nisu bili uspešni.

"Pamtićemo ga kao osobu koja je na prvo mesto uvek stavljala bezbednost takmičera, kao čoveka koji je uvek davao sve od sebe da im obezbedi savršene uslove da, bezbedno, pokažu šta mogu u sportu koji je toliko voleo", navodi se u pismu Svetske organizacije za sportove u vodi, FINA, upućene Stajkovićevoj supruzi Nikol.

Nikola Stajković je na Igrama debitovao kao 13-godišnjak u Minhenu 1972, a učestvovao je i u Montrealu 1976, Moskvi 1980, Seulu 1988. i Barseloni 1992. godine. Na prvenstvu Evrope u Splitu 1981. okitio se bronzom, dok je u Strazburu 1987. uzeo evropsko srebro. Obe medalje uzeo je u disciplini skoka sa daske koja se nalazila na tri metra visine.

"Sa deset metara je skakao već kao petogodišnjak. Bio je vunderkind. Bio je sjajan u ovom sportu čak i '92, dvadeset godina posle olimpijskog debija. Od samog početka je bio sa nama, pa će Niki nedostajati svima kojima su skokovi u vodu prirasli srcu, gde god da žive na ovoj planeti. Naše misli su sada sa njegovom suprugom Nikol i njegovom porodicom", navodi se na kraju oproštajnog saopštenja "RB" organizacije od Stajkovića, rođenog 1. marta 1959. u Salcburgu.

Stajković je na Igrama debitovao u Minhenu 1972, a učestvovao je i u Montrealu 1976, Moskvi 1980, Los Anđelesu 1984 i Barseloni 1992. godine. Na EP u Splitu 1981. okitio se bronzom, dok je u Strazburu 1987. uzeo evropsko srebro. Obe medalje uzeo je u disciplini skoka sa daske koja se nalazila na tri metra visine.

Izvor: blic.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar