Zatražen pritvor za Zukića i Fazlagića

Tužilaštvo Kantona Sarajevo predložilo je danas jednomjesečni pritvor za generalnog sekretara SDA Amira Zukića i njegovog vozača Seida Fazlagića, koji su uhapšeni su u petak u poslijepodnevnim satima zbog sumnje u nezakonito zapošljavanje u javna preduzeća.

Bosna i Hercegovina 19.02.2017 | 19:43
Zatražen pritvor za Zukića i Fazlagića
„Pritvor za Zukića predložen je zbog opasnosti uticaja na svjedoke, prikrivanje dokaza i opasnosti od ponavljanja krivičnog djela. Za Fazlagića je predložen zbog opasnosti od bjekstva i opasnosti od ponavljanja krivičnog djela“, kazala je danas Azra Bavčić, portparol Tužilaštva KS.

Opštinski sud u Sarajevu, kojem je upućen prijedlog za određivanje pritvora, ima rok od 24 sata da se o tome očituje.

Zukiću se na teret stavljaju krivična djela udruživanje radi činjenja krivičnog djela, primanje dara ili drugih oblika koristi i trgovina uticajem, a njegovom vozaču Fazlagiću pomoć osumnjičenom nakon počinjenog krivičnog djela.

„Zukić se tereti da je sa Safetom Bibićem organizovao grupu koju je činilo više osoba radi nezakonitog zapošljavanja osoba i stranačkih kadrova u javna preduzeća“, podsjetila je Bavčićeva.

Zukić i Fazlagić uhapšeni su u sklopu akcije „Bosna“, a u vezu sa nezakonitim zapošljavanjima dovođeni su i potpredsjednici SDA Asim Sarajlić i Mirsad Kukić.

U okviru ovog predmeta prošle godine su uhapšeni tadašnji izvršni direktor „Elektroprivrede BiH“ Esed Džananović, penzionisani tuzlanski poštar Ramiz Karavdić, Nedžad Trako i njegov sin Senad Trako, zastupnik BPS-a u Skupštini ZDK, te glavni tehničar ORL odjela u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu Safet Bibić.

Oni su osumnjičeni da su organizovali grupu, te koristeći svoj uticaj zapošljavali osobe u javna preduzeća, zdravstvene i visokoškolske ustanove u FBiH tako što su zahtijevali i primali novac ili druge oblike koristi.

Bakir Izetbegović, predsjednik SDA, u petak je nakon hapšenja Zukića izjavio da je svako nevin dok se ne dokaže da je kriv, te da moramo vjerovati našem pravosuđu.

(Nezavisne novine)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

TV live

20.02.2017 16:06

Ja im želim sve naj bolje da svoje vrijeme provedu iza rešetaka.

ODGOVORITE