Mogerini početkom marta stiže u BiH

Predsjedavajući Savjeta ministra BiH Denis Zvizdić sastao se danas u Minhenu sa visokom predstavnicom Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednost Federikom Mogerini i upoznao je sa aktuelnom političkom i ekonomskom situacijom u BiH. Iz Savjeta ministara je saopšteno da njen dolazak u BiH očekuju u martu.

Bosna i Hercegovina 18.02.2017 | 19:02
Mogerini početkom marta stiže u BiH
Zvizdić je tokom razgovora rekao da Savjet ministara BIH intenzivno radi na provođenju ciljeva i zadataka iz Reformske agende, kao i da se proces popunjavanja Upitnika Evropske komisije koji je BiH dobila početkom decembra prošle godine realizira predviđenom dinamikom.

Mogerini je istakla podršku nastavku reformi u BiH i rekla da su vrata Evropske unije otvorena za Bosnu i Hercegovinu. Pohvalila je vidljiv napredak u EU integracijama i ekonomskom razvoju.

Rekla je da naredni period treba biti u znaku ispunjenja zadataka iz Reformske agende i finaliziranja odgovora iz Upitnika Evropske komisije, što je preduslov za dalji razvoj i prosperitet BiH.

Pohvalila je vidljivo unapređenje regionalne saradnje i aktivnosti koje je SAvjet ministara BiH poduzeo u posljednje vrijeme u tom segmentu.

Predsjedavajući Zvizdić je naglasio da je Bosna i Hercegovina opredijeljena za EU integracije i da je članstvo u Evropskoj uniji osnovni prioritet i strateški cilj. Rekao je da se nada da će BiH do kraja ove godine dobiti status kandidata EU.

Zvizdić je istakao i iskorak BiH na NATO putu i rekao da bi aktiviranje MAP-a za BiH bila ključna poruka za stabilnost i sigurnost regije Zapadnog Balkana.

Očekuje se da će visoka predstavnica Evropske unije Mogerini početkom marta posjetiti Bosnu i Hercegovinu i to će biti prilika da se upozna sa ostvarenim dosadašnjim progresom i planiranim aktivnostima na putu evropskih integracija.

(Klix.ba)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Eh, oh, uh, huh

18.02.2017 18:15

Vidljiv ekonomski razvoj? Ova se sprda s nama.

ODGOVORITE
Name

Sta,

19.02.2017 14:16

Ona zna "ona ti je kao "postar "specializirani momci nista drugo .

Name

Bas nam je potrebna

18.02.2017 18:16

Zvizdicu, potrudi se oko nje pa ce dolaziti cesce.

ODGOVORITE
Name

BOBA

18.02.2017 18:35

POŽURITE NAROD NESTAJE DOK SE VI ZABAVLJATE ALI SIROTINJSKA ZABAVA JE NAJ ZANIMLJIVIJA TA LAKO NE PROLAZI TEŠKO SE NAVIĆI A JOŠ TEŽE ODVIĆI BAŠ SU ZABAVNI DOBRO SE SLIKAJU OSTAĆE U ARHIVI ISTORIČARI ĆE IMATI PUNE RUKE POSLA

ODGOVORITE
Name

rere

18.02.2017 20:19

Na istim principima su zasnovani i isto funkcijonisu. Glavne i vazne odluke se ne donose u Briselu. Bitno je da su na broju i dobro unovceni,kao i ovi nasi. Vezi konja gde ti gazda kaze.

Name

AR

18.02.2017 22:45

Pa Nama se o glavi radi eto opet idemo na sud.A ova govori vrata evrope otvorena.Kome je sad do toga pusti evropu niko nije ravan nasoj republici srpskoj Jedino imamo problem sto nas optuzuju za sve I sto smo krivi a I za sto nismo.