"Kurir": Sedam lica uhapšeno

U akciji kodnog naziva "Kurir", koju na području Sarajevskog kantona sprovode pripadnici Federalne uprave policije /FUP/, do sada je uhapšeno sedam lica, među kojima su advokati Esad Hrvačić, Ismet Hamzić, Selma Taraniš i Samina Skopak.

Bosna i Hercegovina 14.02.2017 | 16:42
"Kurir": Sedam lica uhapšeno
Uhapšeni su i Vildana Ligata, radnica u Hamzićevoj advokatskoj kancelariji, te Zaim Spahović i Muamer Pita koji su zaposleni u Opštinskom sudu Sarajevo.

Portparol Tužilaštva Sarajevskog kantona Azra Bavčić izjavila Srni da se ova lica terete za organizovani kriminal, u vezi sa krivičnim djelima zloupotreba položaja ili ovlaštenja i falsifikovanje službene isprave.

"Terete se da su kao organizovana kriminalan grupa izdejstvovali donošenje presuda pred Opštinskim sudom u Sarajevu i tako nezakonito vršili prenos vlasništva na oko 70 nekretnina na području Sarajevskog kantona čime su sebi i drugima pribavili veću protivpravnu korist", rekla je Bavčićeva.

Ovoj akciji prethodila je kompleksna istraga koja je trajala duže od godinu dana.

Nakon kriminalističke obrade u FUP-u, uhapšena lica će biti predata u nadležnost Tužilaštva Sarajevskog kantona gdje će ih ispitati postupajući tužilac koji će odlučiti o daljim mjerama.

Hrvačić je poznati advokat, a bio je angažovan na nekoliko funkcija - predsjednik Upravnog odbora BOR banke Sarajevo, zamjenik predsjednika Upravnog odbora KJP Skenderija, član i predsjednik Zakonodavno-pravne komisije Skupštine Kantona Sarajevo, predsjednik Komisije za statut Opštinskog vijeća Novi Grad, član drugostepene komisije za odlučivanje o žalbi Gradskog vijeća Grada Sarajeva....

Pita je već ranije hapšen u okviru akcije "Pravda" kada je uhapšen Alija Delimustafić, ali je pušten na slobodu i određene su mu mjere zabrane.

Tužilaštvo Sarajevskog kantona tada je zatražilo i zabranu obavljanja službene dužnosti.

Tim predmetom bili su obuhvaćeni i advokati Emir Karača, Edina Mutevelić, Kemo Kapur, Edin Banović i Pero Vuković.

Samina Skopak bila je pripravnica kod Hamzića.

(Faktor.ba)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Jovan

14.02.2017 18:30

Bagaza na sve strane ,policija hapsi a tuzilastva pustaju.Vrzino kolo.Najveci kriminal je u tuzilastvu sudstvu i policiji.

ODGOVORITE
Name

Profesionalac

14.02.2017 23:40

Jedina policijska služba koja je u BiH sposobna da se bori pritiv organizovanog kriminala je Federalna uprava policije! Svaka čast momci! Svi ostali 0 bodova... MUP RS je najgori, potpuno politizovan i potrebno ga je reorganizovati tj formirati Policiju RS sa direktorom na čelu a ministra potpuno udaljiti od policijskih poslova, jer kod nas ministar postavlje sve rukovodioce osnovnih org jedinica po političkoj liniji pa zato MUP hapsi organizovane grupe koje kradu gorivo iz radnih masina.

ODGOVORITE