Odluke o reviziji tužbe ne može biti

Predsjedavajući Predsjedništva Bih Mladen Ivanić danas će saopštiti da li ima uslova za održavanje sjednice kolektivnog šefa države na čiji dnevni red bi bilo stavljeno pitanje obnavljanja postupka BiH protiv Srbije kod Međunarodnog suda pravde u Hagu.

Bosna i Hercegovina 14.02.2017 | 11:01
Odluke o reviziji tužbe ne može biti

Ivanić je saopštio ranije da u ime BiH ne može biti tog spora, jer ne postoji odluka Predsjedništva u vezi revizije tužbe, kao ni o imenovanju agenta, koji bi u Hagu zastupao bh. stranu.

"Odluke nema niti će je biti", izričit je Ivanić, koji je u prethodnom periodu obavio i konsultacije s Mešunarodnim sudom pravde u Hagu, koje je upoznao da ne može biti pokrenuta revizija tužbe BiH protiv Srbije, jer ne postoji  o tome odluka Predsjedništva BiH.

Ovih dana je i ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak uputio instrukciju ambasadorki BiH u Hagu Mirsadi Čolaković u kojoj je obaveštava da ne postoji odluka Predsjedništva BiH da se podnese zahtjev za reviziju presude u vezi sa tužbom BiH protiv Srbije.

Crnadak je obavijestio ambasadorku Čolaković da ona ne može samostalno preduzimati bilo kakve radnje po tom pitanju prema Međunarodnom sudu pravde u Hagu.

I dok srpska strana to osporava, bošnjački član u Predsjendištvu BiH i lider SDA Bakir Izetbegović je najavio da će podnijeti reviziju tužbe, iako je svjestan da će to izazvati veliku krizu u BiH.

Upoznat je i s činjenicom da u Predsjedništvu takva odluka ne može proći, jer ni hrvatski član Dragan Čović neće podržati tako nešto.

Kako je i najavio, Izetbegović  će u petak održati konsultacije sa predstavnicima bošnjačkog političkog, naučnog  i javnog života u vezi s pokretanjem revizije tužbe BiH protiv Srbije.

Taj skup će biti održan u Sarajevu pod pokroviteljstvom Izetbegovića, a u organizaciji fondacije "Pravda za Bosnu i Hercegovinu" i Instituta za istraživanje zločina protiv čovečnosti i međunarodnog prava.

Izetbegović je nakon posljednje sjednice Predsjedništva SDA rekao da će da organizuje savjetovanje s brojnim stručnjacima iz raznih oblasti, kako bi doneli najbolju odluku u vezi revizije presude.

Iako bude podnesen zahtjev za obnovu spora protiv Srbije, to neće biti valjano, jer iza toga će stajati samo neko iz bošnjačkog naroda, ali ne ispred države, koja jedino može da podnese takav zahtjev, upozoravaju pravni stručnjaci.

(BN televizija)

Komentari / 14

Ostavite komentar
Name

Kiki

14.02.2017 10:22

Pa nece Bakir ako nije po zakonu, nije budala da ga zove tuzilastvo i da seta sa SIPOM. Nije moj Mladene on od juce. Al fino je da volite svi ovu drzavu.

ODGOVORITE
Name

Zajebant

14.02.2017 10:44

Nije ni referendum bio po zakonu pa je održan.

Name

Dragan

14.02.2017 10:26

Bakir, evidentno, želi da isprovocira rat. Treba držati na oku svaki njegov potez.

ODGOVORITE
Name

Re

14.02.2017 10:32

Stas se prepo pa i rat je za ljude!!!

Name

Dragan

14.02.2017 11:01

Znam da jeste, i znam da ga je pametno spreman dočekati.

Name

Prljave im ruke i misli

14.02.2017 11:21

Novim sukobom ili ratom zaustavljaju procese otkrivanja pljačke milijardi od naroda i države...taj interes imaju sve tri političke elite u BiH, tajkuni, bankari i stranci koji su bili saučesnici za ekstra lovu...eto protiv koga treba da se bori narod, a bez alata za borbu (policija, vojska, inspekcije, sudstvo, mediji) jer je sve u njihovim rukama!

Name

Duduk

14.02.2017 10:45

Ministri odbrane donesite im tri puške nek se poubijaju nek ovaj narod ne zamotavaju dosta više laži ili se izubijajte ili štap uruke i za ovcama

ODGOVORITE
Name

@Dragan

14.02.2017 10:46

Kakav rat Draganče, da nije možda nuklearni?

ODGOVORITE
Name

Dragan

14.02.2017 11:02

E moj Hajvanu, kome je NATO kuću čuvao taj se sada pomija po izbegličkim kampovima!

Name

vrs

14.02.2017 10:49

BAKIR PROVOCIRA ZELI DA UKINE R.SRPSKU .

ODGOVORITE
Name

blbl

14.02.2017 11:14

Ako se ni jedna odluka ne moze doneti bez saglasnosti sva tri clana kako je onda mogao Ivanic samoincijativno obavestavati sud u Hagu? Ne znam zasto su se Srbi sa ove strane Drine toliko uspanicili a ova revizija se ne tice njih jer oni su vec pravosnazno krivi za pocinjen genocid i u tom slucaju nema revizije.

ODGOVORITE
Name

DPS

14.02.2017 12:00

Pogodak u sridu!

Name

Re

14.02.2017 12:22

Bas tako od slova do slova.

Name

Nenad

14.02.2017 12:14

Interentno je da niko ne osporava da je Srbija ucinila genocid nego da nema dokaza. Beograd je bio logisticki centar 1992 svih ubica,razbojnika iz cijelog svijeta koji su dobili,prenociste,oruzje,prevoz i pravac Bosna u etnicko ciscenje,klanje,ubijanje,silovanje,pljacku.

ODGOVORITE