Ostavka kod Trampa

Blizak saradnik američkog predsjednika Donalda Trampa podnio je ostavku.  U pitanju je Michael Flynn koji je podnio je neopozivu ostavku na mjesto Trampovog savjetnika za nacionalnu sigurnost, prenijeli su svjetski mediji.

Svijet 14.02.2017 | 08:04
Ostavka kod Trampa
Dogodilo se to u svjetlu optužbi za njegovu nedozvoljenu komunikaciju s ruskim ambasadorom u Americi i tvrdnji da je s njim navodno dogovarao ukidanje sankcija, uvedenih u vrijeme predsjednika Baraka Obame. Flynn je isprva tvrdio da to nije bila tema razgovora sa Sergejom Kisljakom, govorio je to i u razgovorima s najvišim američkim dužnosnicima, da bi se ispostavilo kako nije govorio potpunu istinu.

Na Flynnovo je mjesto privremeno postavljen Keith Kellogg, a CNN doznaje da je među najizglednijim kandidatima za novog savjetnika general David Petraeus, bivši direktor CIA-e, koji je s te pozicije svojevremeno morao otići jer je tajne dokumente davao svojoj ljubavnici.

U međuvremenu, Washington Post je samo sat i po prije Flynnove ostavke saopštio da je donedavna vršiteljica dužnosti glavne američke državne advokatice i ministrice pravosuđa Sally Yates krajem januara upozorila Bijelu kuću da vjeruje kako je Flynn obmanuo visoke zvaničnike u interpretaciji svoje komunikacije s ruskim ambasadorom te da bi mogao biti potencijalna meta ruske ucjene.

Flynn je svojevremeno bio u vrhu obavještajnog aparata još dok je Bijelom kućom vladao Barak Obama, ali je naprasno smijenjen zbog neslaganja s njegovom politikom. Tokom izborne kampanje često se pojavljivao na Trampovim mitinzima, a u nekoliko je navrata čak predvodio pozive da se demokratsku kandidatkinju Hilari Klinton strpa u zatvor.

Iz Kremlja su u ponedjeljak demantirali da su Flynn i ruski ambasador u Washingtonu Sergej Kisljak razgovarali o ukidanju američkih sankcija.

Flynnovi kritičari predbacuju mu i činjenicu da se lani pojavio i na jednom banketu na kojem je sjedio samo dva stolca udaljen od ruskog predsjednika Vladimira Putina.

 (Agencije)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Mile

14.02.2017 10:40

De Trampe molim te vidi za one Sankcije nisam ja mjkemi a i vidices kakav sam covjek kad bacim za kahvu!!!!

ODGOVORITE