Pregovori o Siriji 23. februara u Ženevi

Mirovni pregovori o Siriji nastaviće se 23. februara u Ženevi, saopšteno je danas iz kancelarije posrednika UN za Siriju Stafana de Misture, čime je promijenjen prethodno najavljeni datum, 20. februar.

Svijet 13.02.2017 | 21:37
Pregovori o Siriji 23. februara u Ženevi
"Pisma su poslata danas i delegacije će stići oko 20. februara... pre formalnog početka pregovora predvidjenog za 23. februar", rekla je De Misturina portparolka Jara Šarif u saopštenju.

Agencija AP ranije je javila da je izaslanik Ujedinjenih nacija za Siriju Stafan de Mistura počeo zvanično da poziva učesnike sirijskih mirovnih pregovora u Ženevi, na prve razgovore zaraćenih strana pod pokroviteljstvom UN posle gotovo 10 meseci.

Portparolka izaslanika UN Jara Šarif izjavila je agenciji AP da je oko 20 pozivnica danas poslato pripadnicima sirijske opozicije, dok je "u toku" slanje pozivnica sirijskoj vladi.

Prethodni put predstavnici dvije strane razgovarali su u aprilu, ali su potom izbili novi sukobi.

Za razliku od prethodnih rundi pregovora, koji su uključivali mnoge sirijske grupe, u narednim pregovorima će učestvovati samo dvije zvanične delegacije - vlade i opozicije.

Pripadnici terorističkih grupa, kao što su Islamska država i ogranak Al Kaide Fatah al Šam, isključeni su iz svih mirovnih pregovora i dogovora o primirju u Siriji.

Izvor: RTS

Komentari / 0

Ostavite komentar