Čekaju li nas F1 demonstracije?!

Zbog izmena u dizajnu ogibljenja, timovi najbržeg cirkusa su spremni za bunu protiv Mercedesa i Red Bula već u Melburnu.

Ostali sportovi 16.02.2017 | 21:40
Čekaju li nas F1 demonstracije?!
Tim Mercedes AMG Petronasa je prvi na tapetu! Zbog izmena u dizajnu ogibljenja, timovi najbržeg cirkusa su spremni za bunu, a takozvani „fric“ sistem koga vešto kamuflira ekipa Toto Volfa i Nikija Laude glavna je tema iza paravana na ivici regularnosti u trci sa novim F1 propisima.

Nemački Auto Motor und Šport detaljno se bavi ovom trač partijom u boksovima. Da sve nije samo u domenu priča, odnosno „rekla - kazala“ logike govori i podatak da je Ferari pismenim putem zatražio od FIA federacije da se konačno zvanično baci na slučaj Mercedesa i Red Bula. Naime, Skuderija tereti obe ekipe da na mala vrata provlače zabranjeni „fric“ sistem povezivanja ogibljenja prednje i zadnje osovine.

„Zbog ovih nejasnoća oko pravila, ostali timovi žele da prekinu dosadašnji razvoj svojih sistema. U četvrtak su se zbog toga sastali svi šefovi ekipa, a na dnevnom redu je bio upravo ovaj problem“, piše kolumnista Auto Motor und Športa, Mihael Šmit.

Nikako se ne sme reći da ovaj problem trese samo Nemce, odnosno javnost zemlje u kojoj obitava liderski tim Formule 1. Istu pesmu pevaju i Španci. Španska Marka tvrdi da su Mercedes i Red Bul dobili pečatirano odobrenje za razvoj svog, kako navode „dozvoljenog i nedozvoljenog“ vešanja. Gde je istina i koje će konsekvence proizaći iz cele bure trenutno nije poznato.

S tim u vezi kolumnista Auto Motor und Športa daje svoje viđenje pat pozicije iz koje FIA federacija mora da izvuče zaključak, a mi bi rekli vruć krompir iz vatrene hajke čellnika ostatka najbržeg karavana.

„Trenutno inženjeri žele i traže odgovor od FIA-a federacije na koji način je to šasija naprasno legalna. To bi moglo da dovede do protesta timova već na prvoj trci u Melburnu” stoji u rezimeu Mihaela Šmita, pa mi na ovo još ništa ne bi trebali da dodajemo, sem da bi stari Berni Eklston verovatno već do sada lagano presudio u ovom sporu. Kod njega ne bi bilo i jeste i nije...

Izvor: mozzartsport

Foto: Action Images

Komentari / 0

Ostavite komentar