Kada žene liječe - manja smrtnost

Žene su bolji porodični ljekari od muškaraca - pacijenti koje liječe žene ljekari rjeđe idu u bolnicu i rjeđe umiru, pokazuje istraživanje naučnika sa Harvarda.

Zanimljivosti 13.02.2017 | 18:37
Kada žene liječe - manja smrtnost
Nakon pomnog praćenja i proučavanja podataka, ustanovljeno je da je liječenje ljudi bilo malo više efikasno u slučajevima kada su ga vodile žene ljekari.

Iako je razlika bila samo pola odsto, to je ukupno iznosilo 32.000 pacijenata koji su duže živjeli i nije im ponovo trebalo bolničko liječenje.

Naučnici su pratili kartone pacijenata kroz tri godine u SAD, birajući nasumično uzorak od milion pacijenata koji imaju zdravstveno osiguranje iznad 65 godina i više, hospitalizovanih 2011-2014. godine.

Razlika je bila posebno uočljiva kod stanja kao što su upala pluća, sepsa, srčani problemi, hronične bolesti pluća, infekcije urinarnog trakta, akutno otkazivanje bubrega i gastrointestinalno krvarenje.

Iako je studija rađena na starijim pacijentima, rezultati su primjenjivi i na mlađe.

Naučnici su zaključili da se ženski doktori uvijek čvrsto drže kliničkih uputstava, češće obezbjeđuju preventivnu njegu i više su u komunikaciji orijentisani na pacijenta nego muški ljekari.

Studija sugeriše da je smrtnost manja, jer je riječ o predanijoj medicinskoj njezi koju sprovode žene ljekari u SAD. 

Izvor: Srna

Komentari / 0

Ostavite komentar