Bakir nije pokazao interes za reviziju

Bivši haški tužilac Džefri Najs izjavio je da je lično Bakiru Izetbegoviću još 2015. dao savjete u vezi sa revizijom presude po tužbi BiH protiv Srbije.

Bosna i Hercegovina 13.02.2017 | 08:46
Bakir nije pokazao interes za reviziju
Međutim, kako kaže, Izetbegović je pokazao veoma malo ili skoro nimalo interesa za to.
 
Najs za Dnevni avaz kaže da je najpre zamoljen da pomogne u vezi sa revizijom, što je on prihvatio, a potom su pisanim putem Izetbegoviću poslati savjeti još dva puta - prvo, krajem 2015, a drugo polovinom 2016.

Međutim, kaže, ni na jedno pismo, koje su uputili on i dr. Nevenka Trom, koja je od 2000. do 2012. radila u Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju u timu Tužilaštva, nisu dobili odgovor.

Najs objašnjava da je pristao da pomogne u vezi sa zahtjevom za reviziju znajući koliko je taj poziv zakasnio, ali da od toga ništa nije ispalo jer je Izetbegović "zabranio agentu BiH Sakibu Softiću da potpisuje bilo kakav ugovor sa mnom".

A Izetbegovićev savjetnik je poručio, precizira Najs, da ne bude uključen u tu priču.

- Tako se moja uloga svela na ništa značajnije od savjetovanja, jer niko ne može raditi na reviziji bez mandata od države - kaže Najs.

U ovom slučaju, navodi dalje Najs, državu predstavlja "Izetbegović kao predstavnik naroda nad kojim je vršen zločin".

- Ja nisam ni u kakvom kontaktu s njim ili bilo kojim od njegovih savjetnika. Ne znam dokle su stigli u pripremama, ali na osnovu onog što je meni poznato, ništa od onog što smo im dr. Tromp i ja godinama savjetovali nije urađeno. Ali, ako Izetbegović izađe s nekim skrivenim adutom u obliku dokaza koji će otvoriti reviziju, mi ćemo biti presrećni - rekao je Najs.

(Agencije)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

AR

13.02.2017 09:21

Pa tako se to radi ne pokazujes da si zainteresovan da se neprijatelj opusti.I onda samo ona stara izreka Dolazimo kad nam se najmanje nadate

ODGOVORITE
Name

cvele

13.02.2017 09:33

Goreces u paklu Srbomrzitelju. Ziv se raspado.

ODGOVORITE
Name

Patka

13.02.2017 10:12

Svaki Cigo svi ga konja brani.

ODGOVORITE
Name

Zux

13.02.2017 10:40

Ti bi bio presrećan...pa ti si bolestan čovjek, pun mržnje...zlo kojem nije stalo ni sekunde do prosperiteta ove zemlje...nego po nalogu ratnih huškača imaš mandat da nas držiš pod tenzijama...

ODGOVORITE
Name

Box

13.02.2017 14:48

Ako niste razumjeli sad ce te razumjeti! Srbi su optuzeni pa oslobodjeni za ul Vase Miskina i Markale, ali se dokazalo ko je zlocin ucinio. Odmotava se klupko polako, istina je samo jedna i spora ali dostizna!!!

ODGOVORITE
Name

He he

13.02.2017 17:22

Sad je revizija potrebna, bice tesko na izborima, sve je potrebno upregnuti da se isti dobiju.

ODGOVORITE
Name

kameleon

14.02.2017 08:50

Nije mu odgovarala tvoja cijena, jer se nije mogao ugraditi. Ne treba zaboraviti da se novac za tzv. reviziju godinama skuplja od bošnjačke dijaspore i da se radi o ogromnim sredstvima. Bakir je veoma vješt kada su u pitanju prikupljanja novca i zlata.

ODGOVORITE