Otvoren stečaj u bijeljinskom 'Elvaku'

Okružni privredni sud u Bijeljini donio je danas rješenje o otvaranju stečajnog postupka u bijeljinskom preduzeću „Elvako“ članici „Bobar grupacije“, prenosi poslovni portal CAPITAL. ba.

Republika Srpska 10.02.2017 | 14:55
Otvoren stečaj u bijeljinskom 'Elvaku'
S obzirom na to da imovina stečajnog dužnika ne pokriva troškove stečajnog postupka, javnim pozivom, objavljenim na oglasnoj tabli suda i u Službenom glasniku Republike Srpske biće pozvani povjerioci i zainteresovana lica da uplate početni iznos od 148.200 KM za obezbjeđenje troškova pokretanja stečajnog postupka za godinu dana, te da taj iznos uplate u roku od 15 dana od dana objavljivanja javnog poziva.

Povjerioci ovaj novac treba da uplate na depozitni račun suda. Ukoliko se to ne desi, stečajni sudija će otvoriti i zatvoriti stečajni postupak, nakon čega će uslijediti postupak likvidacije ovog preduzeća.

Privremeni stečajni upravnik Goran Lalić, koji, kako je izjavio, zbog ranije ugovorenih poslova za ovu godinu neće biti u mogućnosti da prihvati dužnost stečajnog upravnika u „Elvaku“, kaže da je 148.200 KM iznos koji je neophodno uplatiti da bi se u ovoj firmi otvorio stečaj.

 „To su osnovna sredstva obezbjeđenja osiguranja imovine, organizovanja unutrašnje kontrole finansijskih, novčanih  i materijalnih tokova u proteklih pet godina i koji su osnov za namirenje povjerilaca, ispunjenje razlučnih prava i ostalih prava putem zaloga“, rekao je Lalić.

Lalić kaže da će pomenuti predujam od 148.200 KM biti vraćen povjeriocima nakon prvih prodaja imovine od strane razlučnih povjerilaca drugim kupcima.

„Sva nepokretna imovina 'Elvaka' je pod hipotekom poslovnih banaka i svi povjerioci u rangu razlučnih povjerilaca imaju interes da otpočnu stečajni postupak i da taj stečajni postupak traje što kraće“, kaže Lalić.

Ukoliko povjerioci ne uplate pomenuti predujam, stečaj će biti otvoren i automatski zatvoren i išlo bi se u fazu likvidacije ovog preduzeća.Ukupne obaveze „Elvaka“ prema povjeriocima iznose oko 37 miliona KM, dok potraživanja prema kupcima iznose 579.709 KM.

Imovina je procijenjena na 18,9 miliona KM i duplo je manja od potraživanja povjerilaca. Imovina koja nije pod hipotekom i zalogom procijenjena je na oko dva miliona KM.

Kompletna nepokretna imovina „Elvaka“, poslovna zgrada, proizvodni pogoni i fabrička infrastruktura je pod hipotekom Hipo banke, sadašnje Adiko banke (2.135.763 KM), IRB-a RS, Fonda za razvoj i zapošljavanje (6,5 miliona KM), poreske uprave Republike Srpske (1.492.798 KM), Uprave za indirektno oporezivanje BiH (89.129 KM). Bruto potraživanja radnika iznose oko 1,1 milion KM, koliko iznosi i dug za utrošenu električnu energiju.

Direktor „Elvaka“ Srđan Teki, izjavio je da stečaj predstavlja put ka rješenju nagomilanih problema u ovom preduzeću, istakavši da fabrika od decembra ne radi i da od 128 radnika, koji su na čekanju, trenutno radi svega dvadesetak na najneophodnijim poslovima obezbjeđenja objekata i računovodstva.

On kaže da vjeruje obećanjima sarajevske firme „Rimeko“ koja je izrazila interes da pokrene proizvodnju u „Elvacu“ i da uzme pod zakup proizvodne pogone preduzeća.

Predsjednik Sindikalne organizacije „Elvaka“ Miloš Pekić kaže da je radnicima stalo do toga da firma radi, te da su svjesni činjenice da je stečaj neminovan zbog velikih obaveza. On kaže da im poslovodstvo „Elvaka“ duguje devet plata, četiri regresa i doprinose.

„Sve je nekako funkcionisalo do 2014. godine. Tada je nastupio poslovni haos. Tražio sam i tada da Poreska uprava blokira račune, ali su oni ignorisali naš zahtjev“, kaže Pekić, ističući da bi se samo od zakupnine pogona, koja bi mjesečno iznosila 20.000 KM, mogli pokriti troškovi stečaja.

On ističe da „Elvako“ ima i vrijedne mašine koje nisu pod hipotekom i koje je potencijalni zakupoprimac voljan da kupi.

Direktor „Elvaka“ Srđan Tekić po drugi put je podnio zahtjev za stečaj ovog preduzeća, a kao razlog je naveo blokadu računa, ogromna dugovanja koja premašuju vrijednost kapitala i nemogućnost pronalaska partnera koji bi investirali u ovu firmu.

Tekić je ranije rekao da su se nakon što je prvi put podnio zahtjev za stečaj pojavili investitori koji su bili zainteresovani da ulože u „Elvako“, te da je zbog toga povukao prijedlog za otvaranje stečajnog postupka, ali da su se u međuvremenu povukli, pa je stečaj po drugi put bio neminovan.

(Capital.ba)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

pirmo pirmo

10.02.2017 15:04

Ovo ima samo na balkanuPrivatnik kupi firmu dvj-tri god,isplačuje netto plate onda dvje -tri god nikom ništa ne plača ni dobavljačima ni radnicima a u međuvremenu pravi vile sa bazenom.kupuje jahte naravno od neisplačenih plata i firma u stečaj a njemu sve ostaje????????I da fol bude sve je to zakonski.Na zapadu ne isplatiš dvije plate brutto inspekcija blokira svu imovinu do četvrtog koljena.namiri radnike i dobavljače a gazada u tvorza.

ODGOVORITE
Name

majhouse

10.02.2017 15:14

Moja kuca Gavrilo i Mile unistise sve do Drine.

ODGOVORITE
Name

radnik elvaka

10.02.2017 17:16

Ovdje je sve jasno ko dan riba uvjek smrdi od glave.

ODGOVORITE
Name

radnik

10.02.2017 17:28

Kad je kupio pokojni bobar elvako bio je dug 700 000km i svi pogoni su radili a sad je dug 37 000 000 miliona i ništa više ne radi .ala je opravio.

ODGOVORITE