Отворен стечај у бијељинском 'Елваку'

Окружни привредни суд у Бијељини донио је данас рјешење о отварању стечајног поступка у бијељинском предузећу „Елвако“ чланици „Бобар групације“, преноси пословни портал ЦАПИТАЛ. ба.

Република Српска 10.02.2017 | 14:55
Отворен стечај у бијељинском 'Елваку'
С обзиром на то да имовина стечајног дужника не покрива трошкове стечајног поступка, јавним позивом, објављеним на огласној табли суда и у Службеном гласнику Републике Српске биће позвани повјериоци и заинтересована лица да уплате почетни износ од 148.200 КМ за обезбјеђење трошкова покретања стечајног поступка за годину дана, те да тај износ уплате у року од 15 дана од дана објављивања јавног позива.

Повјериоци овај новац треба да уплате на депозитни рачун суда. Уколико се то не деси, стечајни судија ће отворити и затворити стечајни поступак, након чега ће услиједити поступак ликвидације овог предузећа.

Привремени стечајни управник Горан Лалић, који, како је изјавио, због раније уговорених послова за ову годину неће бити у могућности да прихвати дужност стечајног управника у „Елваку“, каже да је 148.200 КМ износ који је неопходно уплатити да би се у овој фирми отворио стечај.

 „То су основна средства обезбјеђења осигурања имовине, организовања унутрашње контроле финансијских, новчаних  и материјалних токова у протеклих пет година и који су основ за намирење повјерилаца, испуњење разлучних права и осталих права путем залога“, рекао је Лалић.

Лалић каже да ће поменути предујам од 148.200 КМ бити враћен повјериоцима након првих продаја имовине од стране разлучних повјерилаца другим купцима.

„Сва непокретна имовина 'Елвака' је под хипотеком пословних банака и сви повјериоци у рангу разлучних повјерилаца имају интерес да отпочну стечајни поступак и да тај стечајни поступак траје што краће“, каже Лалић.

Уколико повјериоци не уплате поменути предујам, стечај ће бити отворен и аутоматски затворен и ишло би се у фазу ликвидације овог предузећа.



Укупне обавезе „Елвака“ према повјериоцима износе око 37 милиона КМ, док потраживања према купцима износе 579.709 КМ.

Имовина је процијењена на 18,9 милиона КМ и дупло је мања од потраживања повјерилаца. Имовина која није под хипотеком и залогом процијењена је на око два милиона КМ.

Комплетна непокретна имовина „Елвака“, пословна зграда, производни погони и фабричка инфраструктура је под хипотеком Хипо банке, садашње Адико банке (2.135.763 КМ), ИРБ-а РС, Фонда за развој и запошљавање (6,5 милиона КМ), пореске управе Републике Српске (1.492.798 КМ), Управе за индиректно опорезивање БиХ (89.129 КМ). Бруто потраживања радника износе око 1,1 милион КМ, колико износи и дуг за утрошену електричну енергију.

Директор „Елвака“ Срђан Теки, изјавио је да стечај представља пут ка рјешењу нагомиланих проблема у овом предузећу, истакавши да фабрика од децембра не ради и да од 128 радника, који су на чекању, тренутно ради свега двадесетак на најнеопходнијим пословима обезбјеђења објеката и рачуноводства.

Он каже да вјерује обећањима сарајевске фирме „Римеко“ која је изразила интерес да покрене производњу у „Елвацу“ и да узме под закуп производне погоне предузећа.

Предсједник Синдикалне организације „Елвака“ Милош Пекић каже да је радницима стало до тога да фирма ради, те да су свјесни чињенице да је стечај неминован због великих обавеза. Он каже да им пословодство „Елвака“ дугује девет плата, четири регреса и доприносе.

„Све је некако функционисало до 2014. године. Тада је наступио пословни хаос. Тражио сам и тада да Пореска управа блокира рачуне, али су они игнорисали наш захтјев“, каже Пекић, истичући да би се само од закупнине погона, која би мјесечно износила 20.000 КМ, могли покрити трошкови стечаја.

Он истиче да „Елвако“ има и вриједне машине које нису под хипотеком и које је потенцијални закупопримац вољан да купи.

Директор „Елвака“ Срђан Текић по други пут је поднио захтјев за стечај овог предузећа, а као разлог је навео блокаду рачуна, огромна дуговања која премашују вриједност капитала и немогућност проналаска партнера који би инвестирали у ову фирму.

Текић је раније рекао да су се након што је први пут поднио захтјев за стечај појавили инвеститори који су били заинтересовани да уложе у „Елвако“, те да је због тога повукао приједлог за отварање стечајног поступка, али да су се у међувремену повукли, па је стечај по други пут био неминован.

(Цапитал.ба)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

пирмо пирмо

10.02.2017 15:04

Ово има само на балкануПриватник купи фирму двј-три год,исплачује нетто плате онда двје -три год ником ништа не плача ни добављачима ни радницима а у међувремену прави виле са базеном.купује јахте наравно од неисплачених плата и фирма у стечај а њему све остаје????????И да фол буде све је то законски.На западу не исплатиш двије плате брутто инспекција блокира сву имовину до четвртог кољена.намири раднике и добављаче а газада у творза.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мајхоусе

10.02.2017 15:14

Моја куца Гаврило и Миле унистисе све до Дрине.

ОДГОВОРИТЕ
Name

радник елвака

10.02.2017 17:16

Овдје је све јасно ко дан риба увјек смрди од главе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

радник

10.02.2017 17:28

Кад је купио покојни бобар елвако био је дуг 700 000км и сви погони су радили а сад је дуг 37 000 000 милиона и ништа више не ради .ала је оправио.

ОДГОВОРИТЕ