Presuda da bude oslobađajuća

Lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj predložio je danas Žalbenom vijeću Haškog tribunala da potvrdi prvostepenu presudu kojom je on 31. marta prošle godine oslobođen svih optužbi za ratne zločine i da ne usvoji nijedan od žalbenih prijedloga haškog tužilaštva.

Srbija 09.02.2017 | 13:34
Presuda da bude oslobađajuća
Šešelj je, odgovarajući na Žalbu tužilaštva koju je danas objavio Tribunal, poručio da navode Tužilaštva smatra neadekvatnim i neosnovanim, te obrazložio zašto Žalbeno vijeće ne bi trebalo da ih usvoji.

On je rekao da bi svako dalje postupanje u ovom slučaju predstavljalo "silovanje pravde", prenose beogradski mediji.

Šešelj je istakao da je njegov odgovor na žalbu Tužilaštva na 115 stranica ujedno i njegovo posljednje obraćanje Haškom tribunalu, te da on ne želi da više na bilo koji način učestvuje u postupcima pred tom pravosudnom institucijom.

Sudsko vijeće Haškog tribunala, sa sudijom Žan Klod Antoanetijem na čelu, izreklo je 31. marta oslobađajuću presudu lideru SRS po svih devet tačaka optužnice, koja ga tereti da je govorom mržnje podsticao i podržavao ratne zločine u Hrvatskoj i BiH tokom ratnih sukoba i protjerivanje Hrvata iz Vojvodine.

Tužilaštvo je u svojoj žalbi od 100 strana uz dodatne anekse Žalbenom vijeću ukazalo da je prvostepeno vijeće pogrešno utvrdilo činjenično stanje jer nije zaključilo da Šešeljevi govori predstavljaju fizičko izvršenje progona, deportacije i prisilnog premještanja stanovništva.

Tužilaštvo je prije izricanja presude za njega tražilo kaznu od 28 godina zatvora.

(Srna)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Uh, huh

09.02.2017 19:11

Ovi su sramota a ne tuziladtvo.

ODGOVORITE
Name

Bivsi sudija

09.02.2017 19:29

Kataklizma se blizi, nema vise ni prava ni pravde.......

ODGOVORITE