Srbija ne odustaje od Haradinaja

Ako francuski sud odluči da pusti na slobodu nekadašnjeg komandanta takozvane Oslobodilačke vojske Kosova Ramuša Haradinaja, Srbija ne treba da odustane od potjernice za njim i gonjenja za ratne zločine nad Srbima i drugim nealbancima na Kosovu, izjavio je potpredsjednik Vlade Srbije Rasim LJajić.

Srbija 09.02.2017 | 07:31
Srbija ne odustaje od Haradinaja
On je rekao da bi bio iznenađen ako bi francski sud odlučio da Srbiji izruči Haradinaja, imajući u vidu dosadašnju praksu, iskustvo i politizaciju cijelog slučaja.

"Da se odlučuje više o pravnim argumentima, a ne o političkim, verovatno bi odluka bila drugačija", rekao je LJajić za Radio-televiziju Vojvodine.

Pred Apelacionim sudom u Kolmaru za sutra je zakazano ročište na kojem bi trebalo da bude donesena odluka o zahtjevu za izručenje Haradinaja Srbiji.

Haradinaj, koji je i lider Alijanse za budućnost Kosova, uhapšen je 4. januara na aerodromu u Bazelu po potjernici Srbije zbog sumnje da je 1998. i 1999. počinio ratne zločine nad Srbima i drugim nealbancima.

Francuski sud ga je 12. januara pustio da konačnu odluku o izručenju čeka na slobodi.

Haradinaju se za ratne zločine sudilo i pred Haškim tribunalom koji ga je 2012. godine oslobodio po svim tačkama optužnice. Tužilaštvo za ratne zločine Srbije, prema navodima medija, proširilo je optužnicu protiv Haradinaja jer je došlo do novih dokaza o njegovoj odgovornosti za ratne zločine na Kosovu koji nisu bili predmet razmatranja u Haškom tribunalu.

(Srna)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

blbl

09.02.2017 06:35

I ne treba da odustaje ali isto ne treba da se ljutimo kada ni drugi ne odustaju

ODGOVORITE
Name

Rr

09.02.2017 06:54

Naravno ali koji nas je oslobodjen??? Nemoj samo Šešelja navoditi a i to ako hoces nakon koliko vremena je oslobodjen. Haradinaj i da su bar malo objektivni nebi dobio vise od onoga sto je Seselj proveo u zatvoru da dokaze nevinost. Stvar je u dvostrukim standardima a ne o ljutnji, a o pravu i pravdi da ne pricam.

Name

Doxa

09.02.2017 08:18

Al to nije u cilju pomirenja i dobrih susjedskih odnosa rece juce neki iz Srbije!!!

ODGOVORITE
Name

kivi

09.02.2017 08:22

Ode on danas n.a. Kosovo.

ODGOVORITE
Name

Dzoo

09.02.2017 08:44

Veruj te nemogu skontati ove nase politicare. Hteli bi sve da tuze a kad njih neko ili nas Srbiju itd mi odma nije dobrosusedski. Znam jedno revizija tuzbe iz bih ide 100% I nemoj da se ljutimo

ODGOVORITE
Name

MAJA

09.02.2017 09:24

I STA RESAVA REVIZIJA , RESAVA MOZA BEDU U BOSNI NE NEKO HOCE OPET LEPA SELA AJ SAMO NAPRED , GDE VAM JE PAMET JE......VAS TUZBE.