FED kup: Srbija do prvog boda preko dubla!

Fed kup reprezentacija Srbije osvojila je prvi bod u Grupi D Prve grupe evro-afričke zone u Talinu, pobedom nad domaćinom Estonijom 2-1.

Tenis 08.02.2017 | 23:50
FED kup: Srbija do prvog boda preko dubla!
Bravo Ivana! Bravo Nina!

Iako nije tako delovalo u jednom trenutku, Srbija je savladala Estoniju u prvom kolu Grupe D Prve grupe evro-afričke zone FED kupa, tako da u dobrom raspoloženju dočekuje duel sa Bugarskom, 9. februara, a potom će protivnik biti Izrael.

U prvom meču Jorovićeva je bez problema savladala domaću predsednicu Valeriju Gorlats, 1067. teniserku sveta sa 6:0, 6:3.

Nina Stojanović imala je šansu da donese Srbiji prve bodove, ali je poražena od Anet Kontaveit 6:2, 7:5. Odlučio je meč dublova u kojem su Jorovićeva i Stojanovićeva nadigrale Kontaveit i Malen Nudi sa 6:4, 1:6, 7:5.

Sada sledi mali odmor, pa duel sa Bugarkama.

Sat i pet minuta.

Toliko je našoj Ivani Jorović bilo potrebno da u "Talink tenis centru" savlada domaću takmičarku Valeriju Gorlats i dovede FED kup reprezentaciju Srbije u vođstvo protiv Estonije rezultatom 1:0.

Uglavnom, 2017. godina za drastično podmlađen tim selektorke Tatjane Jačmenice počela je ubedljivo:

Jorović (148. WTA) - Gorlats (1.067. WTA) 6:0, 6:3.

Estonka nije imala ni šansu za brejk, do je Srpkinja od 14 brejk lopti realizovala pet i lako došla do četvrte pobede u sedmom FED kup nastupu u singlu.

Ivana Jorović donela nam je vođstvo, ali Nina Stojanović nije uspela da nam obezbedi prve bodove već posle dva singla.

Domaća takmičarka Anet Kontavejt (116. WTA) savladala je našu teniserku, Stojanović (126. WTA), u dva seta - 6:2, 7:5.

Nina je u drugom setu servirala za izjednačenje na 1:1 i ulazak u treći, ali je podlegla pod pritiskom, doživela brejk i onda izgubila i naredna dva gema, samim tim i meč.

Osim Srbije i Estonije, u Grupi D su još Izrael (Julia Gluško, 126. na listi najboljih teniserki sveta, Deniz Kazaniuk, Maja Tahan i Šeli Krolicki) i Bugarska (Cvetana Pironkova, 64. teniserka sveta, Isabela Šinikova, Viktorija Tomova i Sesil Karatančeva), a sa tim selekcijama izabranice Tatjane Ječmenice Jevtić igraće u četvrtak i petak.

U Talinu se nalazi još deset ekipa podeljene u četiri grupe. Pobednici grupa igraće u mini plej-ofu, a najbolji će obezbediti plasman u baraž za ulazak u Svetsku B grupu za 2018. godinu.

Iz sve četiri grupe, u kojima se igra po principu "svako sa svakim", pobednici idu u polufinale. Pobednik grupe D, u kojoj se nalazi tim Srbije, sastaće se sa najboljim timom iz grupe A u kojoj su Poljska, Gruzija i Austrija, "na papiru" najjača ekipa na turniru (Tamira Pašek, 110. na WTA, Barbara Has, 134, Julia Graber i Pia Kenig).

Nekoliko zvučnih imena došlo je u Talin, najjače su Britanke sa Džoanom Kontom (deseta) i Heder Votson (73), Letoniju predvodi Jelena Ostapenko (33), Hrvatsku Ana Konjuh (36), Mađarsku Timea Baboš (28).

Izvor: mondo.rs/B92

Komentari / 0

Ostavite komentar