Mundijal košta Katar pola milijarde sedmično!

Svetsko prvenstvo u Kataru 2022. od prvog dana prate kontroverze, počev od samog skandala pri izboru na konfesu FIFA, pa preko nehumanih uslova za rad radnika.

Fudbal 09.02.2017 | 22:00
Mundijal košta Katar pola milijarde sedmično!
Kako se Mundijal, prvi koji će se umesto leti odigrati u zimskom periodu, približava organizatori se suočavaju sa sve većim problemima.

"Trošimo gotovo pola milijarde dolara na nedeljnom nivou, a tako će biti sve dok ne kompletiramo radove. U ovom trenutku, ukupan predračun svih poslova iznosi negde oko 200 milijardi dolara. U svakom slučaju, ne želimo da dođe do toga da mi i dalje sređujemo objekte i stadione, a da su ljudi stigli na Mundijal", kaže Ali Šaref el Emadi, katarski ministar finansija.

Organizacija Svetskog prvenstva jedna je od najkompleksnijih u svetu sporta, možda je jedino organizacija Olimpijskih igara 'složenija', pošto je pored sportske infrastrukture potrebno izgraditi ili modernizovati i ostale propratne objekte – gradski prevoz, puteve, hotele, aerodrome, bolnice, železnicu....

"Iako ulažemo spomenutu sumu, kada se gledaju samo objekti za turnir, ne verujem da će ovo biti najskuplji Mundijal u istoriji. Sve u svemu, novac jeste osiguran, ali pada cena nafte i te kako utiče na nas", zaključio je ministar.

Katar je pre četiri godine dobio domaćinstvo Mundijala u konkurenciji Australije, SAD, Južne Koreje i Japana.

Ova odluka je bila iznenađujuća, a posle nje su usledile brojne optužbe za korupciju u FIFA, kao i u slučaju domaćinstva Rusije za SP 2018. godine, kada je dobila jedan glas više od Engleske, a u konkurenciji su bili još Holandija/Belgija i Španija/Portugal.

Izvor: B92

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Sindikat

10.02.2017 10:25

Da nemaju nebi ni davali. svaka cast.. podrzavamo ih u potpunosti.. neka ulazu u sport..

ODGOVORITE