Povučen zakon, ogromni pritisci

Vlada je povukla Prijedlog novog zakona o visokom obrazovanju, zbog insistiranja pojedinaca da se omogući stvaranje nekoliko javnih univerziteta od dva postojeća.

Republika Srpska 07.02.2017 | 16:25
Povučen zakon, ogromni pritisci
Vlada je odluku o povlačenju prijedloga zakona o visokom obrazovanju donijela 2. februara. Prema saznanjima BN televizije, Ministarstvo prosvjete je kao predlagač zakona trpilo ogromne pritiske pojedinaca da se kroz amandmane praktično dozvoli razgradnja dva univerziteta i pravljenje nekoliko univrerziteta prije svega od banjalučkog.

Radna grupa nije uspjela da smiri zahtjeve pojedinaca, od kojih su neki dekani fakulteta banjalučkog univerziteta, pa je Ministarstvo odlučilo da povuče prijedlog zakona.

Kroz nekoliko amandmana koje je uputio Univerzitet u Banjaluci, kako BN televizija saznaje, nastojalo se omogućiti da pojedini fakulteti postanu univerziteti na mala vrata, da imaju svoje račune i da raspolažu sredstvima.

Nekoliko amandmana, tvrde naši izvori, direktno je bilo na štetu osiguravanja kvalitetnog visokog obrazovanja. Rektor banjalučkog Univerziteta nije se javljao na pozive, dok je rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu protiv pokušaja razgradnje dva univerziteta.

Poslanik Adam Šukalo tvrdi da je jasno da bivši političari, članovi vladajućeg SNSD-a koji su sada dekani, pokušavaju da obezbijede potpun uticaj na finansijske tokove u visokom obrazovanju pravljenjem mini javnih univerziteta.

U Srpskoj na snazi ostaje stari zakon o visokom obrazovanju. Ministarstvo je najavilo da ostavlja prostora da sa dva univerziteta bude postignut konačan dogovor. Na pravljenje novog zakona do sada je izgubljeno 15 mjeseci.



(BN televizija)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

misa

07.02.2017 18:02

Vlada treba povuci mnoge zakone,kao npr. Zakon o nasledjivanju clan 36. gdje otac ,kada pokloni sinu stan,sin mora placati porez na dobit.A taj isti stan bi ionako naslijedio od oca. Nijedna zemlja u okruzenju, nema takav zakon.Taj isti zakon trebao je ici na referendum,da narod kaze sta misli o njemu.

ODGOVORITE
Name

realno

07.02.2017 21:19

Ministar ostavka,nedorasto si funkciji,ljigavče dnsa.

ODGOVORITE