Dovedeno u pitanje izdavanje pasoša

Nabavka pasoških knjižica za građane BiH, čije okončanje je bilo planirano najkasnije do 21. marta ove godine, do kada je na snazi okvirni sporazum sa sadašnjim dobavljačem, neće biti završena i dovedeno je u pitanje izdavanje pasoša nakon ovog datuma, saopšteno je danas iz Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH.

Bosna i Hercegovina 03.02.2017 | 19:01
Dovedeno u pitanje izdavanje pasoša
U saopštenju se navodi da je ova agencija već dva puta raspisivala tender za nabavku ovih obrazaca, ali su oni oba puta poništeni nakon što je Kancelarija za razmatarnje žalbi BiH uvažila žalbe jednog od ponuđača zbog prigovora o ograničenoj konkurentnosti.

Informacija o prevazilaženju trenutnog stanja u pogledu osiguravanja pasoških knjižica za građane BiH bila je razmatrana 18. januara na sjednici Savjeta ministara BiH i donesen je zaključak da menadžment Agencije IDDEEA, uvažavajući preporuke Kancelarije za razmatarnje žalbi BiH, obnovi procedure i Savjet ministara informiše o načinu rješavanja pitanja problematike štampanja pasoških knjižica, a sve u skladu s pozitivnim zakonskim propisima.

Menadžment IDDEEA je, postupajući po tom zaključku, u proteklom periodu razmotrio sve mogućnosti, te je zaključeno da ne postoji rješenje koje bi bilo u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima jer trenutno važeći okvirni sporazum, koji je zaključen 2014. godine, ne ostavlja mogućnost za produženje ugovora, čime su institucije BiH stavljene u položaj zavisan o sadašnjem dobavljaču.

Preporuke Kancelarije za razmatarnje žalbi BiH će kod ponovnog raspisivanja tendera biti u potpunosti ispoštovane, ali je sad već izvjesno da se nabavka ne može okončati do 21. marta, te je hitno potrebno naći rješenje kako građani nakon nakon ovog datuma ne bi bili uskraćeni za pravo na pasoš.

S obzirom na to da je IDDEEA iscrpila sve zakonske mogućnosti za prevazilaženje ove situacije, Savjetu ministara je upućena informacija o preduzetim aktivnostima na prevazilaženju trenutnog stanja u pogledu osiguravanja pasoških knjižica sa prijedlogom da ovo tijelo Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH po hitnom postupku uputi prijedlog za izmjenu, odnosno dopunu Zakona o javnim nabavkama.

(Srna)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Soko

03.02.2017 19:16

Bravo milorade kad su sankcije e nema sad ni pasosa

ODGOVORITE
Name

Tivar

03.02.2017 19:30

Ne bacajte prasinu narogu u oci zna ze zbog cega svaki terorista posjeduje bih pasos

ODGOVORITE
Name

Brzi

03.02.2017 20:54

Nema veze uzecemo iz EU pasose.

Name

cvele

04.02.2017 14:01

Bas tako, bravo za komentar.