Finale LŠ 2019. u Bakuu ili Madridu!

Finale Lige šampiona 2019. godine igraće se na Olimpijskom stadionu u Bakuu ili novom domu fudbalera Atletika u Madridu, saopštila je UEFA.

Fudbal 06.02.2017 | 14:00
Finale LŠ 2019. u Bakuu ili Madridu!
UEFA je potvrdila da su oba grada podnela zahtev za domaćinstvo, s tim da bi stadion u Madridu "Metropolitano", kapaciteta 73.000 mesta, trebalo da bude završen do kraja ove godine.

Baku nikada nije bio domaćin finalne utakmice pod okriljem UEFA, dok je Madrid tri puta dobio poverenje krovne evropske fudbalske organizacije.

Finale ovogodišnje Lige šampiona igra se u Kardifu na Milenijumu, a naredne na Olimpijskom stadionu u Kijevu.

Bitka za finale Lige šampiona 2019 - Baku protiv Madrida... Olimpijski stadion i novo zdanje madridskog Atletika mogli bi da ugoste najbolje evropske timove.

Kaže narodna izreka „para vrti gde burgija neće“. A iz UEFA nam stiže još jedan dokaz koliko je to zapravo tačno. Čelni ljudi evropske kuće saopštili su da su kandidati za organizaciju finala Lige šampiona budu Madrid i Baku.

I dok za prestonicu Španije stoje svi argumenti kada su u pitanju sport i tradicija, kada je u pitanju Baku, jedino objašnjenje može da bude ogroman novac koji ova zemlja ulaže u sport poslednjih godina.

Rok za podnošenje prijava za organizaciju pomenutog finala je 27. januar, a u UEFA su stigle samo ove dve prijave. Baku je kandidovao novi Olimpijski stadion, a Madrid buduće Atletikovo zdanje, stadion Metropolitano.

Azerbejdžan nikada do sada nije bio domaćin finala nekog od evropskih klupskih fudbalskih takmičenja. Fudbalski savez ove zemlje postao je član UEFA tek 1994. godine.

Sa druge strane, Madrid, je četiri puta bio domaćin finala LŠ, ali stadion Reala, Santijago Bernabeu. Poslednji put to se desilo 2010. godine kada je Inter savladao Bajern sa 2:0.

Inače, radovi na novom stadionu Atletika dobro napreduje i on bi trebalo da bude gotovo u novembru ove godine, a kapacitet će iznositi 73.000 mesta. Sa druge strane, Olimpijski stadionu u Bakuu otvoren je 2015. godine, kapacitet mu je 69.870 mesta.

UEFA je danas saopštila i ko su kandidati za organizaciju finala Lige Evrope za 2019. godinu. Na spisku su Sevilja (Sančez Pishuan), Glazgov (Hemden park), Istanbul (Bešiktaš arena) i Tbilisi (Dinamo arena).

Kandidati za UEFA Superkup biće Belfast i Glazgov.

Izvor: B92/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar