Na četiri godine staža, dan odmora

Potpredsjednik Vlade Republike Srpske Anton Kasipović izjavio je da je danas u Banjaluci sa socijalnim partnerima utvrđen način obračuna godišnjih odmora prema kome na četiri godine staža radnik dobija dan godišnjeg odmora.

Republika Srpska 01.02.2017 | 16:53
Na četiri godine staža, dan odmora
"Prihvaćen je prijedlog Vlade Srpske o načinu obračuna godišnjih odmora, ali će socijalni partneri ovo razmatrati i na svojim organima. Nismo se danas uspjeli dogovoriti o visini regresa i o tome ćemo nastaviti da razgovaramo", rekao je novinarima Kasipović, nakon sastanka predstavnika Vlade Srpske sa delegacijama Sveza sindikata, Konfederacije sindikata i Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske.

On je naveo da je na sastanku dogovoreno da plaćeno odstustvo u svrhu sindikalnog organizovanja bude u okviru pet dana, što je ranije definisano.

"Ostaje veoma važno pitanje, a to je zdravstvena zaštita žena. Zatražićemo mišljenje Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite i Fonda zdravstvene zaštite, ali smo jedinstveni da ovo mora biti obezbijeđeno", dodao je Kasipović, ocijenivši da je pitanje obračuna minulog rada dobro definisano u kolektivnim ugovorima koje je Vlada dogovorila sa budžetskim korisnicima.

On je napomenuo da su dogovoreni uslovi za rad sindikata, odnosno da ovo pitanje mora biti riješeno granskim i pojedinačim kolektivnim ugovorima.

"Bili smo danas konstruktivni i u dobroj namjeri razgovarali. U narednih 15 koordinisaću naš naredni sastanak na kome ćemo razgovarati o preostalim otvorenim pitanjima", rekao je Kasipović.

(Srna)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Regres za progres

01.02.2017 17:11

Regres nemaju prosvjetni radnici već godinama, a ni topli obrok već godinama, sve je "strpano" u platu, koja je među najnižima na tom nivou.

ODGOVORITE
Name

mami

01.02.2017 17:44

Za 26 godina staza plata 1130,00km! I nista vise. Sve je u tome i regres i ogrev i zimnica i topli obrok! A januarska će biti nesto umanjena, koliko saznaćemo. Znam da nam je od oduzetih 10% od pre par godina vraćeno5%! Hoće li ikad vratiti sve ne znam! Najbrojniju pismenu grupaciju preveslase strucno!

Name

cvijet

01.02.2017 17:39

Kasipovic,bivsi novinar,je izgleda covjek koji se razumije u sve.

ODGOVORITE
Name

DE GOTHIA

02.02.2017 07:49

NIJE RADIO NI KAO NOVINAR, NEGO SE "MUVAO" PO GLASOVOM MARKETINGU!!!

ODGOVORITE