Od čega boluje Donald Tramp?

Hilari Klinton je tvrdila da je Donald Tramp “temperamentno nepodoban” da bude predsednik SAD, a poslednjih meseci mnogi su došli do istog zaključka. Naravno, Klintonova je bila njegova politička protivnica, ali psiholozi sada smatraju da je bila na dobrom tragu.

Svijet 01.02.2017 | 15:19
Od čega boluje Donald Tramp?
Sve donedavno psiholozima nije bilo dozvoljeno da razgovaraju s novinarima o svom otkriću, ali je sada to pravilo prekršeno i oni su progovorili o Trampovoj navodnoj bolesti.

Jedan od njih psihoterapeut Džon D. Gartner tvrdi da je Tramp “mentalno teško bolestan i teperamentno nesposoban da bude predsednik”.

On veruje da Tramp pokazuje znake “malignog narcizma”, koji se definiše kao mešavina narcizma, poremećaja antisocijalne ličnosti, agresivnosti i sadizma.

Narcizam je jedna od najčešćih dijagnoza koje psiholozi pripisuju Trampu.

“Narcizam pomračuje njegovu sposobnost da vidi stvarnost, pa kod takve osobe logični argumenti ne daju nikakav efekat”, kaže klinički psiholog dr Džuli Fatrel za “Njujork dejli njuz”.

“Tri miliona žena maršira? To njega ne dotiče. Savetnici ističu da takva politika nije dobra. Njega baš briga.”

U decembru je troje vodećih profesora psihijatrije pisalo Baraku Obami i izrazilo zabrinutost za Trampovu mentalnu stabilnost.

“On pokazuje simptome mentalne nestabilnosti uključujući impulsivnost, kompleks više vrednosti, hipersenzitivnost na svaki oblik kritike i deluje da ne može da razlikuje fantaziju od realnosti, zbog čega smatramo upitnim njegovu pogodnost za preuzimanje velikih odgovornosti u Beloj kući”, napisali su profesori Harvarda bivšem predsedniku tražeći od njega da od Trampa zahteva “potpunu medicinsku i neuropsihijatrijsku procenu”.

Međutim, neki stručnjaci za mentalno zdravlje smatraju da takve ocene psihijatara treba uzeti s rezervom, naročito ako svog “pacijenta” nikad nisu videli.

“Nije etično niti se može smatrati dobrom praksom da se neki pojedinac, kog niste ni sreli, komentariše na takav način. Važno je istaći i da postoji razlika između poremećaja ličnosti i mentalne bolesti”, kaže profesor psihijatrije Danijel Smit sa Univerziteta u Glazgovu.

(Independent)

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

VASKE

01.02.2017 15:19

Ta diognoza je sr...e kroz gusto granje.Covjek napravio toliki kapital,napravio,toliku djecu, zdravu pravu, lijepu, uspjesnu i jos pobjedio onu otrovnicu i sad bolestan i vidi cuda psihicki.Pa sta bi napisali odlazecem klempi i psorijaznom Klintonu

ODGOVORITE
Name

Tetak Mata

02.02.2017 15:21

Vala svaka čast

Name

Mihailo Mikic

01.02.2017 15:28

Vecina Amerikanaca sa zaljenjem misli da psiholizi koji su iz partijski i politicki razliga dijagnozu bolesti propisali Trampu slobodno mogu istu dijagnozu da propisu za sebe!

ODGOVORITE
Name

He he

01.02.2017 21:22

I goru!

Name

Dragan

01.02.2017 15:46

Ne budite naivni u ocjenama psiholoskog stanja Donalda Trampa pogotovo na to nema pravo gospodja Klinton zato sto je obicna lazljivica i ona zeli da svoje simptome bolesti prebaci na Trampa jer se ne moze pomiriti sa porazom.Sada ce neki mozda usporedjivati i Dodika sa Trampom vezano za psiholosko stanje posto i za njega kazu da ima psihicke poremecaje.Kada nemate argumenata i zelite nekoga da ponizite najlakse je da ga proglasite ludim...

ODGOVORITE
Name

Bole

01.02.2017 15:57

Tramp boluje od pobjede nad vješticom Klinton.

ODGOVORITE
Name

Izet

01.02.2017 16:05

Tramp vidi samo svoj interes kao svi politicari.

ODGOVORITE
Name

Nikson

01.02.2017 16:37

Nesto se ne sjecam da su se profesori psihijatrije oglasili kada je predsjednik bio Dzordz Bus Mladji.Ako on nije bio ludak onda ne znam ko je.Covijek dosao u posjetu Hrvatskoj i pozdravlja mase sa ,,pozdravljam moje drage Ukrajince,,.Tek sto je imao tikove i grimase.Da podsjetim,on je bio prije Obame.

ODGOVORITE
Name

Pero

01.02.2017 17:11

Da je tako ne bi čoek ima toliko bogatstvo

ODGOVORITE
Name

Radašin

01.02.2017 18:22

Šteta što se nije ugledo na Olbrajtovu i ovu zmiju Klintonovu da mrzi čitav svjet ko one.

ODGOVORITE
Name

Meni se cini suprotno

01.02.2017 21:25

Trump, i te kako vlada situacijpm.

ODGOVORITE