Čeh želi Češku pretvoriti u Srbiju

Češki antimuslimanski ekstremista, lider ranijih inicijativa protiv izbjeglica i islama Martin Konvička osnovao je novi politički pokret.

Svijet 31.01.2017 | 19:13
Čeh želi Češku pretvoriti u Srbiju
Taj pokret je osnovao sa ciljem da Češku pretvori u Srbiju - da Česi žive dobro i bezbjedno kao Srbi i da izađu iz Evropske unije i NATO.

O osnivanju novog političkog pokreta nazvanog "7. republika" Konvička je Čehe obavijestio video porukom na društvenim mrežama i pozdravom iz Mokre Gore u Srbiji koja je njegov novi uzor i inspiracija.

"Pozdravljamo vas iz Srbije, ponosne i bezbjedne zemlje koja nije ni u EU ni u NATO, a koja je istorijski bila, a i sada ponovo jeste, bedem hrišćanske Evrope protiv ekspanzije islama. Kako EU prestaje da bilježi uspjeh, vidi se da je Srbija uspješna i da joj ide dobro. Tako bi nekako htjeli, naravno bolje, da bude i u našoj zemlji", kazao je Konvička u video saopštenju o novom političkom pokretu.

Konvička, inače profesor na univerzitetu, stručnjak za bube, želi da promjeni Češku po uzoru na Srbiju i nekadašnju 1. republiku, period od sticanja nezavisnosti Čehoslovačke 1918. do sporazuma velikih sila u Minhenu 1938. kada je dat blagoslov Hitlerovoj Njemačkoj za aneksiju Sudeta i rasparčavanje Čehoslovačke u nadi da će to zadovoljiti Hitlerov apetit i da će se žrtvovanjem Čeha i Slovaka izbjeći Drugi svjetski rat u Evropi.

"Nema svrhe popravljati nešto što je toliko pokvareno. Treba zemlju izgraditi iz temelja", kazao je Konvička.

Martin Konvička odgovara pred sudom zbog pretnji muslimanskim izbjeglicama da će ih samljeti u koštanu brašno ako dođu.

On je bio lider nekoliko antimuslimanskih i antiizbjegličkih pokreta u Češkoj otkako je 2015. godine izbila migracija kriza, ali iako je izvodio hiljade Čeha na ulice, na regionalnim izborima je doživio debakl.

U svijetu se proslavio kada je 21. avgusta prošle godine na godišnjicu sovjetske invazije i okupacije Čehoslovačke iz 1968. godine izazvao paniku i preplašilo turiste u turističkom srcu Praga gdje je organizovao hepening kako Islamska država okupira Prag.

Došli su na kamili i džipu mašući crnom zastavom Islamske države i počeli da pucaju, zbog ćega su turisti i Pražani počeli da bježe, misleći da je teroristički napad pravi.

(Glas Srpske/ B92)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Peco

31.01.2017 18:37

Martine,svaka ti je namjestu! Istraj do kraja!

ODGOVORITE
Name

RIP kirBa

31.01.2017 19:01

Pametan neki čovek...

ODGOVORITE
Name

Neso Drzava

31.01.2017 19:25

,,Dobro i bezbijedno,,.Ovaj nas je sa nekime pomjesao !

ODGOVORITE
Name

Uoceno

31.01.2017 19:57

Evropljani, hriscani, ne idu zivjeti u islamske zemlje a ljudi iz tih islamskih zemalja hrle u Evropu. Kada dodju, oni se ne prilagodjavaju evropskom nacinu zivota nego zele od Evrope napraviti ono sto su napustili. Postavlja se pitanje, zasto su onda napustali svoje drzave? Zasto su onda dosli u Evropu, ako ne prihvataju taj nacin zivota?

ODGOVORITE
Name

Буболог

01.02.2017 07:04

Чуј,стручњак за бубе?Куд нас какак атомски физичар не подржава а не овај јајоглави.

ODGOVORITE