Trampov diktat važi za cijeli svijet

Odluka SAD da muslimanima onemogući pristup teritoriji SAD je unela nemir među putnicima, a za B92.net je rečeno da i Er Srbija usklađuje poslovanje.

Svijet 30.01.2017 | 22:28
Trampov diktat važi za cijeli svijet
B92.net se obratio kompaniji Er Srbija, kao i matičnoj kompaniji Etihad ervejz, iz kojih su stigli gotovo identični odgovori na pitanja.

“Er Srbija sarađuje sa Agencijom SAD za carine i zaštitu granica da bi se osiguralo da je naša avio-kompanija usklađena sa novim ograničenjima u imigracionoj politici SAD, koja su stupila na snagu tokom vikenda. Naš zajednički interes jeste da se obezbedi poštovanje ovih pravila, kao i dobrobit svih putnika na koje se ona odnose.

U ovim slučajevima, tamo gde je moguće, avio-kompanija će ponuditi izmene rezervacija putnika, kroz promenu leta ili nadoknade, u skladu sa našom poslovnom politikom. Putnike kojima je potrebno više informacija molimo da se obrate Konzulatu SAD ili da posete veb-sajt Agencije SAD za carine i zaštitu granica.

Putnici na koje se izmene odnose i koji imaju karte za putovanje sa Er Srbijom mogu da kontaktiraju agente kod kojih su rezervisali karte, ukoliko je neophodno da izvrše izmene u svojim putnim aranžmanima“, ističe se u saopštenju.

Er Srbija iz Beograda za Njujork ima tri leta nedeljno, od donošenja odluke američkog predsednika Donalda Trampa je jedan let već obavljen, bez problema.

Pored toga, iz Etihad ervejza je navedeno da ova situacija nije uticala na letačke posade te avio-kompanije.

“Preduzeli smo i korake kako bismo obezbedili da ne bude sličnih problema na letovima koji će se obavljati u narednim nedeljama“, dodaje se.

Izvršna naredba Donalda Trampa o imigraciji brzo je odjeknula u SAD i i izazvala paniku na aerodromima širom planete, javio je ranije "Njujork tajms".

Prema potpisanoj uredbi, državljanima šest zemalja - Irana, Iraka, Sirije, Jemena, Sudana, Somalije i Libije - vize neće biti izdavane u naredna tri meseca, dok je sirijskim izbeglicama ulazak zabranjen na neodređeno vreme. Tramp je uredbu obrazložio time da želi da spreči da "radikalni islamski teroristi" ulaze u SAD.

Zbog toga je šestoro putnika iz Jemena i Iraka sprečeno da se ukrca na let iz Kaira za Njujork, a federalni sudija u Njujorku En Doneli je izdala vanrednu naredbu kojom se privremeno zabranjuje deportacija ljudi iz zemalja kojima je Tramp zabranio ulazak.

Bela kuća saopštila je da je primenom ukaza Donalda Trampa o imigraciji na granici zaustavljeno 109 putnika, dok su za 200 osoba onemogućeni letovi ka SAD.

Portparol Bele kuće Šon Spajser izjavio je da je od subote na američko tlo stiglo 325.000 stranaca, od kojih je 109 zadržano jer su "morali da prođu pojačane kontrolne procedure" kako bi se američke vlasti uverile da u zemlju dolaze "s mirnim namerama".

Izvor: B92/Agencije

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Plan b

30.01.2017 22:41

Zuti je bolestan.

ODGOVORITE
Name

re

30.01.2017 23:26

A i ti još malo pa nećeš moći u SAD. Ovo sa ovih par država je početak

Name

Plan C

30.01.2017 23:27

Nije meni za njega vec kako ce nam se snaci Er Trebinje i dali ce nam se Zeljkica moci ukrcati jer ima diplomatske sastanke sa nekim ali nece nam reci s kim.

Name

Čovjek

30.01.2017 23:39

100%

Name

Smacker

31.01.2017 01:19

Ne bih rekao, oni koje on zastupa, dobro znaju sta hoce.

Name

Đorđe

31.01.2017 02:58

Govorilo se u proročanstvimada će žuti vladati svijetom. Jeli to ovo...?

Name

Obećano ispunjeno

30.01.2017 23:25

Svaka ti čast predsjedniče.

ODGOVORITE
Name

Veto

31.01.2017 01:33

Hoceli Dodika pustiti u USA, i on nije nesta dobar sa muslimanima

ODGOVORITE