U Tuzli i Lukavcu "epizoda uzbune"

Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoline Tuzlanskog kantona je, na osnovu podataka Sistema za praćenje kvaliteta vazduha po zagađujućoj materiji sumpor-dioksida, proglasilo "epizodu uzbune" na području grada Tuzle i opštine Lukavac.

Bosna i Hercegovina 30.01.2017 | 13:49
U Tuzli i Lukavcu "epizoda uzbune"
Građanima se ne preporučuje duži boravak na otvorenom, a ukoliko je kretanje napolju neophodno potrebno je disanje isključivo na nos, te korišćenje zaštite u vidu šala ili marame za prekrivanje usta i nosa.

Preporuke se odnose na sve građane, a posebno na decu, rizične grupe stanovništva kao što su trudnice, starije i osobe sa hroničnim bolestima respiratornih organa i oboljenima srca.

Resorno ministarstvo apeluje na smanjenje korišćenja automobila i upozorava da je kažnjivo svako spaljivanje otpada u domaćinstvima, navedeno je danas na portalu Vlade Tuzlanskog kantona.

Pozivaju se i pravna lica, vlasnici ili korisnici kotlovnica i ložišta da preduzmu sve tehničke mere da bi se smanjile emisije u vazduhu, uključujući korišćenje i drugih ekoloških prihvatljivih energenata, te čišćenje dimnjaka.

Resorno ministarstvo obavestilo je službe civilne zaštite o proglašenju "epizode uzbune" da mogu preduzeti mere zabrane kretanja motornih vozila ukupne težine više od 3,5 tona u određenom vremenu na određenom prostoru, obustavljanja nastave u školama, kao i druge mere koje će doprineti smanjenju zagađenosti vazduha.

(Srna)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

yugosloven

30.01.2017 12:57

VJERUJTE MI NIJE TAKO STANJE SINOC SAM BIO U DOBOJU I VRATIO SE OKO PONOCI EVO I JUTROS SUNCE SIJA MALO HLADNO ALI NEMA ZAGADJENJA

ODGOVORITE
Name

Re

31.01.2017 06:13

Nisi u pravu ,stanje ako nije i gore. Gdje je Doboj a gdje je Tuzla. Samo me najvise ljuti kad vidim da kazu kako auta su najveci zagadjivaci. Pa voze se auta kao i u Evropi ima i par golfova al to je kap vode u moru. Pa ne mozes uvesti auto ako nije euro4. O cemu oni. Nego neka smanje cijene srtuje i neka narod i struju koristi i neka vidi sta sve narod lozi pa to je za nepovjerovati. Neka svima od fabrika pa do domacinstava narede da stavljaju filtere na dimnjake i kontrole ko ga nema trebaju biti kazne kao za pokusaj ubistva ili ubistvo. Neka se jednom dozovu pameti.

Name

Hiperion

30.01.2017 13:12

Obrnuta evolucija razvijajmo škrge

ODGOVORITE