Pusta sela čekaju nove domaćine

Utonula vojvođanska ravnica u zimski mir, tek se poneka čavka kreštavo oglasi vireći iz inja na drveću. I skoro nigde nikog na našem putu kroz banatska sela. Preselile se ptice, kao one rode iz Barande, a i ljudi, ako je suditi po spuštenim roletnama na kućama pored druma iz čijih se odžaka ne vije dim.

Srbija 29.01.2017 | 21:48
Pusta sela čekaju nove domaćine
Neke naherene od starosti, druge zakorovljene i oronule - ne pamte od kada su napuštene. Čekaju nove vlasnike. A nude se, bagatelno, mereno čak i dubinom prosečnog srpskog džepa - za nekoliko hiljada evra.

Poluprazni su mnogi šorovi u banatskim selima oko Zrenjanina: Elemiru, Torošu, Tomaševcu, Topolovcu, Međi, Žitištu, Jankovom Mostu… Cene pojedinih kuća zvuče neverovatno, poražavajuće - ili ohrabrujuće, zavisi iz kog ugla gledate - 1.600 do 5.000 evra. Uz kuću najčešće ide okućnica - veliko dvorište, voćnjak ili bašta.

Mnoge su građene "po starinski", takozvanim nabojem - zemljom i slamom, a koliko god izgledale stameno, zrele su za renoviranje. Neke su useljive odmah, uz krečenje i malo domaćinske ruke.

"Sela iz godine u godinu ostaju bez mladih, odlaze jer nemaju posla, škole se gase, prevoz do grada neredovan. Stari umrli, a kuće i bašte treba održavati. Malo ko to može, a još je manje potomaka koje to nasleđe interesuje. Zbog toga je ponuda velika", kaže Vladimir Kiseljev, vlasnik zrenjaninske agencije za nekretnine "Mega City Union".Uz kuće i plodna zemlja

Objašnjava da su kuće u Ečkoj ili Stajićevu, južno od Zrenjanina, skuplje – koštaju od 10.000 do 15.000 hiljada eura, pa i više, jer su uz magistralni put ka Beogradu. Nadomak kućnog praga nudi se i po nekoliko ari plodne zemlje, pa mnogima kuće upravo zato i vrede. Pre ili kasnije – svaka nađe svog kupca.

Cena zavisi, objašnjava Kiseljev, i od blizine reke ili kanala, stanja kuće ili snabdevenosti i infrastrukture u mestu. U Ečkoj je, na primer, još za 5.500 evra na prodaju novoizgrađena, nedovršena kuća zidana ciglom, površine 50 kvadrata sa šest ari placa, nedaleko od obale Begeja.

"Bilo je u ponudi kuća i za 1.600 evra, doduše bez kupatila i malo dalje od centra sela, ali sa velikim placevima, čak i po 15 ari. Sa toliko plodne zemlje koliko je ima u Vojvodini nijedna država ne bi trebalo da bude siromašna, ali…", ne dovršava misao Vladimir.

Ta zemlja, izgleda, malo koga od mladih interesuje. Odlaze u potrazi za lakšim poslovima, nekad u Novi Sad ili veće gradove po Srbiji, a često i pravo preko granice. Zar im nije žao dedovine i uspomena? Vladimir odmahuje rukom: "To ih i ne zapitkujem".Starost u miru i tišini

Gordana i Vlada Čavadić upravo su prodali kuću u Jankovom Mostu, udaljenom desetak kilometara od Zrenjanina, ali se još nisu iselili i čekaju da je kupac preuzme. Stara kuća, od naboja, ukupno stotinjak kvadrata pod krovom, sa ogromnim dvorištem i velikom uzoranom njivom iza kuće.

Njihova priča nije slična ostalim, srednje su dobi i žele da se vrate u obližnju Ečku, gde su im deca i unuci. No, dobro im je poznato šta se dešava u njihovoj maloj sredini, pa i u susednom Mihajlovu, većinom naseljenom Mađarima. Tamo, kaže, skoro da nema nijedna ponuda za prodaju kuća.

"Mi smo u Jankov Most došli 2011. godine jer je Vlada zagriženi pecaroš, a tu su, uz kanal Dunav-Tisa-Dunav, praktično tri reke. Tada smo zapuštenu kuću kupili za 2.500 evra, uredili je, napravili kupatilo. Sad smo je prodali za 3.800 evra", kaže Gordana.

U Jankovom Mostu je, inače, oko 1.500 stanovnika, a prodaje se još barem 20-30 kuća.

"Mlade više ne vidiš, dečije graje nema”, dodaje Vlada, koji posle dva infarkta više ne može, kao ranije, da provodi sate na reci.

Njihov kupac je, veli, čovek iz Beograda koji "želi da provede starost u miru i tišini".

Njive bez domaćina

Ostaju li nepregledne vojvođanske njive bez domaćina? I kuće bez dima u odžacima? Mladost se odriče kuća za badava, bežeći u gradove i beli svet. U njih se useli poneki pasionarani alas ili penzionerski par, sit gradske verve i željan mira. Stanove u gradu ili ustupaju deci ili ih prodaju, pa novac razdele tako da kupe deci stan, a njima šta ostane – neku polunapuštenu banatsku kuću, kao doživotnu vikendicu.

Posle će, valjda, i njihova deca ili unuci opet pitati - šta sa tim kućama, pa će ih, možda, i oni prodavati – jeftino, za nekoliko hiljada evra.

I tu negde, krug u banatskim i drugim vojvođanskim selima se (ne) zatvara. Čeka se sledeći kupac. I sledeći prodavac.

A nekad su te kuće nekom bile dom, u njima su odrastale generacije. I kakva god vremena budu došla, kuće na zemlji uvek će biti dugovečnije od gradskog betona.Trend iseljavanja

U selu Međa, koje se u poslednja tri veka administrativno selilo čas u Rumuniju, čas u Jugoslaviju i Srbiju, 1950. godine živelo je više od 2.100 stanovnika, a danas ih je manje od 900.

Prema nezvaničnim statističkim podacima, iz Vojvodine se godišnje iseli oko 15.000 ljudi, mahom seoskog stanovništva, a prazni šorovi i sokaci dovoljno o tome svedoče.

Po popisu stanovništva od 2002. do 2011. godine broj žitelja ove pokrajine smanjen je za više od 100.000, a taj trend iz godine u godinu ne njenjava, pa bi na sledećem popisu Vojvodina mogla imati četvrt miliona stanovnika manje.

Nostalgija i kajanje

"Moj deda i baka su iz Vojvodine i sva ta mala mesta doživljavam kao svoj dom. Našu porodičnu kuću ostavili smo divnoj ženi koja je dedu i baku pazila u starosti. Ostala mi je čežnja za Banatom, za tim divnim običajima i načinom života", priča Vesna Dimitrijević, profesorica istorije iz Beograda.

Kaže da je lako donela odluku. "Pre tri godine čula sam da se u Međi, od Zrenjanina prema rumunskoj granici, prodaje kuća sa tremom, placem od 9,5 ari i voćnjakom - sve to za 2.000 eura. I kupila sam je. Polako je sređujem, koliko se može, od leta do leta. Kad vidim rodu kako okolo slobodno šeta sokakom, ni sama ne verujem u kakav sam mir zašla".

A u Jankovom Mostu nedavno je budzašto prodata kuća koju je kupac uredio i na okućnici, u velikoj bašti, počeo da gaji organsko povrće. Videvši to vlasnik se, kažu meštani, pokajao i predomislio, a sad bi da otkupi prodati roditeljski dom, nudeći duplo više novca: "Zalud mu sad kajanje, novi vlasnik ne pristaje". 

Izvor: AJB
Foto: AJB

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Kiki

29.01.2017 16:51

Kod nas dolaze djevojke raditi iz tih sela,sirotinja je to. Rade za 300 maraka na crno i na kraju ih neko prijavi SIPI. Od ovim momaka sto nisu dobili.

ODGOVORITE
Name

Alan Ford

30.01.2017 00:00

Daj ne lupetaj. Sirotinja u Vojvodini... Neće gospoda motiku da uzme u ruke. Bolje je kod drugog crnčiti za sitnu lovu nego raditi svoju zemlju.

Name

lijan

29.01.2017 16:53

Vrlo rado bi ih dosta kupio!

ODGOVORITE
Name

građanin

29.01.2017 16:58

Prodajete dedovinu i očevinu, gdje će vam duša. Bog će vas kazniti.

ODGOVORITE
Name

Bn

29.01.2017 17:21

A zašto će ih bog kazniti? Gdje piše u svetom pismu da je grijeh prodati očevinu i đedovinu? Upravo suprotno, grijeh je kamarati i bogatiti se.

Name

Kraišnik

29.01.2017 17:07

Gdje se može doći do podataka o prodaji kuća sa dvorištem,voćnjakom i okućnicom i koje agencije prodaju to. Mogu li državljani R. Srpske kupovati nekretnine i kako mogu dobiti državljanstvo.Hvala

ODGOVORITE
Name

@Kra-J-išnik

29.01.2017 20:32

Ne mogu državljanu Srpske, njihovo "državljanstvo" važi samo kada pred izbore primaju 50 maraka od Dodika. Ali zato državljani Bosne i Hercegovine mogu bez ikakvih problema.

Name

Hm

29.01.2017 19:52

Te kuce ne vrijede ni pfeninga. Vrijedi samo komad zemlje koji ide uz takvu kucu.

ODGOVORITE
Name

cinik

30.01.2017 08:47

Jesu li to ona područja gdje "dođoše divlji i otjeraše pitome"? P.S. Sve jednog dana dođe na naplatu!?

ODGOVORITE