Sveti Sava je otac srpske nacije

Srbima bi Sveti Sava svaki dan trebalo da bude uzdanica i vodilja, saglasni su bili gosti emisije “IZAZOVI” BN televizije. Oni su ukazali na problem okretanja leđa Svetosavlju. Tim, istakli su, okrećemo leđa i zaštiti identiteta, i pismenosti, i načinu života koji nam je prenio Sveti Sava.

Republika Srpska 27.01.2017 | 22:50
Sveti Sava je otac srpske nacije
Sveti Sava - raški plemić, svetogorski monah, iguman manastira Studenica, prosvetitelj, književnik, diplomata i prvi arhiepiskop autokefalne Srpske pravoslavne crkve.

Protonamjesnik Miran Gavrilović je rekao da Sveti Sava nije praznik koga se trebamo sjetiti samo par dana uoči 27. januara. Sveti Sava je otac nacije, naglasio je Gavrilović.

„Sveti otac Sava je ličnost kojom se mi Srbi možemo ponositi između mnogih naroda i civilizacija na svijetu. Malo je naroda na planeti koji se takvim ličnosti mogu pohvaliti“, rekao je protonamjesnik Miran Gavrilović, starješina hrama Svetih apostola Petra i Pavla iz Bijeljine.

Današnje generacije se ne ugledaju na Svetog Savu i sve rjeđe idu njegovim stopama, istakao je vjeroučitelj Velislav Mišura.

„Glavni postulat Svetoga Save je sabornost i zajednica čemu je učio srpski narod od svoga početka. Danas vidimo da smo u eri individualizacije, a to se najbolje osjeti kod djece.“

„Zate li za anegdotu - kada je Sveti Sava naišao i vidio da seljani na saonama volovskim unose svjetlost u kuću, pa im je rekao `nemojte to da radite`, a onda im otvori okno. Meni se čini da smo mi danas zazidali sva svetosavska okna i da živimo u neslozi, a kličemo Sveti Savo ti pomozi“, rekao je u emisiji „IZAZOVI“ BN televizije Dimitrije Ćeranić, docent na Pravnom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Zaštita ćirilice – još jedan problem u nizu.

„Unesko se bavi zaštitom kulturnih izraza. BiH je ratifikovala tu konvenciju 2009. godine. Da li mi primjenjujemo mjere na koje imamo pravo, da recimo, zaštzitimo ćirilicu. A gdje ćete veće Svetosavlje nego zaštitu pisma koje nam je Sveti Sava ostavio u zavještanje“, pita Đorđe Marilović, viši asistent na Pravnom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Skrenuli smo sa puta svetosavlja i kada je pismenost u pitanju, rekao je profesor Ćeranić i dodao da su u današnje vrijeme škole za elitu sve bolje, a škole za ostale sve gore. To nije ono za šta se Sveti Sava zalagao, već je bio za ideju jednakosti i zajedništva, podvukao je Ćeranić. Profesor srpskog jezika Milica Stojanović istakla je i da su dijelom i prosvetni radnici zaslužni za poznavanje, odnosno nepoznavanje lika i djela Svetoga Save.

„Mnogo više se traži kako ćemo i šta napisati, kako ćemo dostaviti recimo, ministarstvu, nego ono što bi trebalo da uradimo živom rječju da naučimo djecu na času i kažemo im na koji način da sve to nauče“, rekla je Stojanovićeva.

“Velika tragedija našeg obrazovanja je ta što smo iz obrazovanja izbacili vaspitanje. Dimenzija vaspitanja naše djece je tu zakazala”, dodao je Mišura gostujući u emisiji „IZAZOVI“ BN televizije.

Današnje obrazovne ustanove su zakazale i u obrazovanju i u vaspitanju, naglasio je u profesor Ćeranić i objasnio da za takvo stanje razlogne smije biti modernizacija i suvremeni način života.

„Naravno da se može biti suvremen, ali se uz suvremenost mora biti i univerzalan. Kada kažem `univerzalan`, to znači – vječno, trajno vrijedan. Mi smo, čini mi se, otišli za idejom zapada, a historijski slučaj zapada je, kako to neki filozofi kažu, očigledan dokaz metastazirane singularnosti. Oni su otišli u strašni individualizam koji se razuzdao do tih granica da je metastazirao.“

Loše obrazovanje rezultat je negativne selekcije na univerzitetima. Dolazili su podobni, a nisu dolazili znani, a takva selekcija je i u institucijama, istakao je Ćeranić.

(BN televizija)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Mihailo Mikic

27.01.2017 22:54

Sveti Save i njegov Otac Sveti Simeon su bili i ostsli rodonacelnici savremenog SRBstva. Da nije bilo Svete Loze Svetih Nemanjica danas nebi bilo ni SRBstva ni SRBije. Bilo je SRBski Svetitelja i prije i posle Svetog Save ali nikada nije bilo tako velikog Bozjeg ugodnika kao sto je bio i ostao Sveti Sava najveca SRBska Slava. Zato je Sveti Sava duhovni Otac SRBskog Naroda. On je SRBe Hristu priveo, Istinu i Pravdu Boziju pokazao, hriscanske mjerila odredio, pravoslavnu sadrzinu dao, i asketskim zivotom po Zakonu Bozijem primjerom pokazao sta znaci Pravoslavni SRBin biti. Sveti Save je kroz SVETOSAVLJE SRBe uzdigao u Nebeske visine i kroz sva vremena SRBe priveo Ocu nasem Nebeskom. ZATO SRBstva:

ODGOVORITE
Name

Xp

27.01.2017 23:55

Iz postovanja prema hrabrom Srđanu, trebalo bi svakom gradu u BiH dati ime jedne ulice...ito prometne. Da se svi nekad zapitaju ko je bio Srđan, i za sta je nažalost i poginuo. Taj koga je spasio, treba na neki način da se oduzuje Srđanovoj porodici i doprinese barem neki dio svega sto bi Srđan doprinio da je ziv.... Svako poštovanje Srđanu..! RIP.

ODGOVORITE
Name

Kowalski

28.01.2017 11:54

Ћеранић коментарише негативну селекцију на факултетима, а њих двојица са Права лупетају глупости. Није ријеч о анегдоти, него о легенди и то једној од најпознатијих и најважнијих, а разлика је огромна и то зна свако ко је икада читао српске народне приповијетке или их је слушао у кући. Како нам је то свети Сава завјештао ћирилу? Очигледно да је мало полупао лончиће, за то су заслужни знатно старији солунски и охридски светитељи. Јуче је декан Медицинског факултета у Београду изјавио како је свети Сава нарочиту пажњу посвећивао дјеци школског и предшколског узраста!!! Срби браћо, он је био монах, живио је у манастиру, није имао џипа, ни винограде и није отварао школе и вртиће, њих тада у срба просто није било.

ODGOVORITE
Name

Re

28.01.2017 16:19

Srpsko srednjovjekovlje

ODGOVORITE