Robna razmjena do 500 miliona dolara

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Minsku da očekuje da predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko uskoro poseti Srbiju, ističući da on odlično razume poziciju i politiku Srbije.

Srbija 27.01.2017 | 17:25
Robna razmjena do 500 miliona dolara
Vučić je novinarima posle sastanka sa predsednikom Belorusije rekao da je razgovor trajao dvostruko duže od predviđenog i da je bio iskreno prijateljski, te da su Srbija i Belorusija relativno male zemlje i da imaju izrazito prijateljske odnose.

Navodeći da je Srbija nezavisna zemlja i da vodi svoju politiku, Vučić je preneo da mu je Lukašenko rekao da odlično razume poziciju i politiku naše zemlje, koja se nalazi na evropskom putu i ne želi da bude članica NATO.

- Mi smo mu na tome zahvalni i imaćemo sve bližu saradnju - rekao je Vučić, podsetivši da je Lukašenko već dao zadatak vladi da radi na povećanju trgovinske i robne razmene do 500 miliona dolara.

Na sastanku je, kako je preneo Vučić, bilo reči o ekonomskoj saradnji, uvećanju trgovinske razmene, saradnji u mašinskoj i metalskoj industriji, poljoprivredi, namenskoj industriji.

Vučić je rekao da je pozvao predsednika Lukašenka da poseti Srbiju, zvanično ili nezvanično - da dođe na odmor, navodeći da "u Srbiji niko neće morati da se krije, jer su Belorusi veliki prijatelji srpskog naroda".

- Saznao sam kako su neki hteli iza ugla da se sreću sa njim, pošto su se stideli Belorusije, beloruskog naroda ili vlasti... Mi veoma poštujemo i cenimo beloruski narod i poštujemo njihovo rukovodstvo - naveo je Vučić.



Investitori iz Belorusije su zainteresovani da učestvuju u privatizaciji naših kompanija, a srpski privrednici mogu da rade u Belorusiji i zarađuju novac, rekao je Vučić.

Kako je naznačio postoje potencijali za izvoz poljoprivrednih prerađevina iz Srbije, saradnju u oblasti semena i pripreme zemljišta, ali i u oblasti zaštite životne sredine, namenske proizvodnje i zajedničkog izvoza na treća tržišta.

- Moramo mnogo da radimo da bismo stazu prijateljstva još bolje utabali i da bismo mogli da ostvarimo još bolje rezultete u korist naroda Srbije i Belorusije - naveo je Vučić.

Upitan da li je taj put trasiran ovom posetom Minsku, Vučić je naveo da je siguran da jeste, dodajući da je srpska delegacija dočekana na veličanstven način, između ostalog i Hramu Svih Svetih, koji gradi država Belorusija.



- U Hramu su nas dočekali kao braću, nosim poklone patrijarhu Irineju i jednu prelepu veliku ikonu Svetog Jovana Krstitelja za Hram svetog Save. I to govori o našem prijateljstvu i bratskom odnosu dva naroda - istakao je Vučić.

(Tanjug)

Komentari / 0

Ostavite komentar