'Za dom spremni' nije simbol ustaštva!?

Reč je o ploči postavljenoj braniteljima-dobrovoljcima Hrvatskih odbrambenih snaga, kaže Plenković.

Region 27.01.2017 | 15:20
'Za dom spremni' nije simbol ustaštva!?
Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je da ploča sa uklesanim ustaškim pozdravom u Jasenovcu ne veliča neke ličnosti iz Drugog svetskog rata i da se ne oseća licemerno zbog boravka u Jerusalimu dok ta ploča stoji usred Jasenovca.

"Reč je o ploči postavljenoj braniteljima-dobrovoljcima Hrvatskih odbrambenih snaga (HOS) koji su poginuli u Domovinskom ratu braneći Hrvatsku od velikosrpske agresije Miloševićevog projekta. To nije ploča u spomen nekome u kontekstu Drugog svetskog rata i ustaškog režima" rekao je Plenković u četvrtak uveče za Hrvatsku radio-televiziju.

Na pitanje da li se oseća licemerno zbog svog nedavnog boravka u memorijalnom centru holokausta u Jerusalimu dok se u Jasenovcu nalazi ploča sa ustaškim pozdravom "Za dom spremni", Plenković je odgovorio da se ne oseća tako i da tu temu tokom njegove posete Izraelu niko nije pominjao.

Povodom najave predstavnika Jevreja u Hrvatskoj da će bojkotovati skup sećanja koje organizuju hrvatske vlasti povodom Medjunarodnog dana sećanja na žrtve holokausta zbog izostanka primerene reakcije na veličanje ustaštva, Plenković je odgovorio da se u Jerusalimu poklonio žrtvama.

"Boriću se protiv antisemitizma i bilo kakve druge netolerancije u društvu" dodao je Plenković.

Koordinacija koja okuplja desetak jevrejskih opština aktivnih u Hrvatskoj, najavila je da će bojkotovati tradicionalni skup vlasti povodom Međunarodnog dana sećanja na žrtve holokausta zbog izostanka primerene reakcije na veličanje ustaštva.

Srpsko narodno veće, Koordinacija jevrejskih opština u Hrvatskoj ;i Savez antifašističkih boraca i antifašista bojkotovali su u aprilu prošle godine zvaničnu komemoraciju žrtvama ustaškog koncentracionog logora Jesenovac zbog "relativizacije i revitalizacije ustaštva".

Izvor: Beta

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

007

27.01.2017 15:40

Komentar ti je stvarno s......

ODGOVORITE
Name

Profesor

27.01.2017 17:12

Ovo je strašno-Sramota i bruka-

Name

RE

28.01.2017 09:16

Nije ni , HEIL HITLER simbol fasizma, nego kukasti krst.Ali jeste FASISTICKI pozdrav, a to svijet ne tolerise.ZA DOM SPREMNI je takode fasisticki pozdrav, ali EVROPA je slijepa i gluva na to jer sve upereno protiv Srba se tolerise.

Name

Reket

27.01.2017 18:46

Može mu se ! Ima dva Hrvata u Banja luci vise..

ODGOVORITE
Name

Re REket

28.01.2017 14:37

Garant je više katolikoa u B.LUCI,nego pravoslavaca u Zagrebu.

Name

Krsti se Krstivoje

27.01.2017 23:13

Jasno mi je da su Hrvati,ne svi,fasisticki orjentisani i da njeguju i velicaju zlocinacke ideje NDH ali mi nije jasno kako antifasisticka Evropa ne reaguje na svoju clanicu i ne sankcionise ovakvo ponasanje?

ODGOVORITE