Danas je školska slava - Savindan

Vernici i crkva slave Svetog Savu ili Savindan, posvećen utemeljitelju srpskog pravoslavlja Rastku Nemanjiću, prosvetitelju i prvom srpskom arhiepiskopu, čoveku koji se svojevoljno odrekao zemaljske vlasti i zamonašio se.

Republika Srpska 27.01.2017 | 07:26
Danas je školska slava - Savindan
Praznik Svetog Save jedan je od najvećih hramovnih i porodičnih praznika. Proglašen je za školsku slavu i kaže se "Sveti Sava, školska slava", a svetkuju ga i mnoge zanatlije i čobani.

Sveti Sava, rođen kao Rastko Nemanjić, bio je raški plemić iz vladarske porodice Nemanjića, uticajni diplomata i prvi srpski prosvetitelj i arhiepiskop autokefalne srpske žičke arhiepiskopije, diplomata, zakonodavac, književnik i hodočasnik.

Umro je 27. januara 1236. godine u Trnovu u Bugarskoj i taj dan je crkva ustanovila kao praznik kojim se obeležava uspomena na njegov život i delo.

Počekom 19. veka spevana je poznata Himna Svetom Savi.
 
Mnoge zanatlije u Srbiji smatrale su ga svojim patronom i uzimale njegov dan za esnafsku slavu.

U beogradskoj opštini Vračar, na mestu gde se veruje da su po nalogu Turčina Sinan-paše 1594. godine oskrnavljene i spaljene svetiteljeve mošti, podignut je hram posvećen Svetom Savi u znak zahvalnosti za sve što je uradio za svoj narod i crkvu.

Rastko Nemanjić, sin velikog srpskog župana Stefana Nemanje, rođen je 1169. godine.

Kao mladić je žudeo za duhovnim životom i zato je odbegao u Svetu Goru. I sam Stefan Nemanja je za njim došao u Svetu Goru, zamonašio se i umro kao monah Simeon.

Rastko, koji je uzeo monaško ime Sava, izdejstvovao je kod cara i patrijarha nezavisnost Srpske crkve, i postao prvi srpski arhiepiskop.

Sveti Sava i njegov otac ustanovili su manastir Hilandar, a potom i mnoge druge manastire, crkve i škole po srpskoj zemlji.

Putovao je dva puta na poklonjenje svetinjama u Jerusalimu i Svetoj zemlji.

Mirio je svoju braću, zavađenu oko vlasti, mirio je Srbe sa njihovim susedima. Stvarajući Srpsku crkvu, istovremeno je stvarao srpsku državu i kulturu.

Unosio je mir među sve balkanske narode i radio je na dobrobit svih i zato su ga poštovali i voleli svi na Balkanu.

Srbima je dao hrišćansku dušu, koja je opstala i posle propasti srpske države.

Umro je u Trnovu u vreme cara Asena, razbolevši se posle službe na Bogojavljenje, 12. januara 1236. godine.

Kralj Vladislav preneo je njegove mošti u manastir Mileševu, a Sinan-paša ih je oskrnavio i spalio na u Beogradu, 27. aprila 1594. godine.

Svetog Savu praznuju i stočari iz raznih krajeva. On se, poput svetog Mrate i svetog Aranđela, smatra vučjim pastirom.

Mnogi srpski narodni običaji oko Svetog Save vezani su za stoku i za strah od vukova.

Stoka se pred Savindan nije smela terati u šumu zbog straha od vukova, jer bi to za nju bilo pogubno, a tih dana se ništa nije radilo sečivom, pa britve nisu otvarane da bi vucima čeljusti ostale sklopljene. Žene nisu smele ništa da boje u crveno da vuci ne bi klali stoku.
 
Da bi umolili sveca da vukove okrene od njihovog stada, Sveti Sava se u mnogim krajevima proslavlja veoma svečano, posle sedmodnevog posta.

Ime Svetog Save nose mnogi toponimi gde god žive Srbi, a naročito u Srbiji i Crnoj Gori.

Poznato je da uspomenu na prvog srpskog arhiepiskopa u Crnoj Gori čuvaju toponimi Savina, Savinica, Savina voda, Savina greda, Savina stopa, Savin izvor, Savin potok, Savina strana, Savin kuk, Savino počivalo.

Sveti Sava, školska slavaZa vreme socijalističke Jugoslavije Sveti Sava se nije službeno slavio, jer su komunisti taj praznik ukinuli kada su zauzeli vlast 1945. godine. U škole je ponovo vraćen 1990. godine. U školama je taj dan radni, ali nenastavni. Kao školska slava obeležava se u školama u Srbiji i Republici Srpskoj.

Izvor: Informer/mondo

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Branka

27.01.2017 08:02

Valjda će danas Željka i Dodik isplatiti zaostale isplate prosvetnim radnicima. 2015. je davno bila, a ni putni troškovi nisu isplaćeni.

ODGOVORITE
Name

ŽIKA Ž

27.01.2017 09:39

SRTNA SLAVA SVETI SAVA SVIM SRBIMA PRAVOSLAVCIMA .

ODGOVORITE
Name

Mihailo Mikic

27.01.2017 10:19

SVETI SAVA kao najveca SRBska Slava zbog svog SRBskog narodnog ucenja je oduvjek smetao neprijateljima Boga i SRBstva: Pravoslavlja i Svetosavlja kao vrhunca hriscanske pravoslavne nacionalne ideoligije i SRBskog nacina zivota. Svi osvajaci na Balkanu od Turaka do Medjunarodne Zajednice mrze SVETOG SAVU kao najmudriju SRBsku glavu. Zato je SRBima MZ i porucila da oni sa Svetim Savom nemogu u Evropu zaboravljajuci pri tome na istoriju koja SRBe uci da tamo gdje nema mjesta za Svetog Savu nema mjesta ni za Savine SRBe. Komunisti su bili prethodnica vojske Antihrista. Zato su oni bili pravi majstori u prekrajanju SRBske istorije po svojim potrebama. Zbog toga je ostalo nepoznato da su komunisti sa namjerom da prevare SRBski narod i medjunarodnu javnost poslije "oslobodjenja" Beograda organizovali PROSLAVU Svetog Save na drzavnom nivou. Svetosavskoj Proslavi odrzanoj u Beogradu po naredjenju partije su prisustovali najvisi komunisticki funkcioneri sa Titom na celu. O toj komunistickom Svetosavskoj Proslavi postoji i fotografija na kojoj se vidi TITO okruzen sa djecom (pionirima) kako okrecu Slavski Kolac. Tako se ispunilo prorostvo iz Svetog Pisma da se cuvamo prevare jer se sam djavo pretvara u andjela svjetla a sluge njegove u sluge pravde da bi prevarili ako mogu i izabrane. Sinan pasa po cijem naredjenju je spaljeno tjelo Svetog Save na Vracaru 1594 godine nije bio Turcin po svojoj narodnosti vec poturceni arnaut kome je Majka nazalost bila SRBkinja. Ovih nekoliko podataka o Svetom Savi i Svetosavskoj Proslavi neka bude za pouku SRBima da shvate da bez Svetog Save te najmudrije SRBske glave nema ni savremenig SRBstva niti opstanka SRBa. ZATO neka je srecni sviju SRBa SLAVLJE cuvaj BOZE SRBsko Pravoslavlje. SVETI Save SRBe voli za SRBe se BOGU moli, SRBskom Rodu daje krila SRBski Narod blsgosilja!!

ODGOVORITE
Name

Mihailo Mikic

27.01.2017 13:44

Cekao sam da Vidim da li ce neko od SRBa da primjeti da Svetosavskoj Himna koji mozemo ovde da cujemo nije otpjevana u orginalu. Za VREME komunistickim rezima Josipa Broza Tita zajedno sa SRBskim Narodom stradale je i njegova Svetosavska Crkva. Na Crkvu Starog SRVskog Rodjaka Gospoda naseg Isusa Hrista i Svetog Save, narodnog ucitelja i prosvetitelja SRBskog Naroda komunisticki rezim je vrsio razne pritiske ne samo fizicke prirode kada je agrarnom reformom Crkvi oduzeo najveci dio njezine Svete SRBske zemlje vec i duhovne prirode trazeci od Crkve da se odrekne puta Svetog Save koji SRBe vodi u zivot vjecni, a posebno njegove zavjetne misli o oslobodjenju i ujedinjenju svih zemalja Svetog Save koje se spominju u Svetosavskoj Himni u jednu nedeljivu i jedinstvenu Svetu Savinu SRBiju. Zbog toga je strofa u kojoj se nabrajaju sve SRBske zemlje izbacena iz Svetosavske Himne a na njezino mjesto ubacena nova strofa "da se sva srca stobom ujedine". Nadamo se i uzdamo u Boga da SPC nece skrenuti zbog ekumenizma sa puta Svetog Save i da ce SRBi Svetosavci i SRBkinje Svetosavke ispunjeni duhom Svetosavskim sa ponosom ponovo da pjevaju "da se SRBske sve zemlje skoro ujedine, sunce pravde slobode svima da nam sine!" Amin. BOZE DAJ DA SE SRBI OBOZE, SLOZE I UMNOZE!

Name

re.Mikic

27.01.2017 18:51

Opet ti pozivas na ujedinjenje nekakvih tvojih zemalja,znaci ti bi opet ratovao

Name

covjek

27.01.2017 11:16

Postovanje za velikog Svetitelja !

ODGOVORITE
Name

Dragutin

27.01.2017 12:14

Svim Srbima Sretna Slava Sveti Sava i da nas Bog i Sveti Sava čuva od dušmana ali i od nas samih.

ODGOVORITE