Sve što treba da znate o prijateljima

Prijatelji, najnestalnija kategorija ljudi, ima ih svuda a nema ih nigdje. Lako ih je uočiti ali teško prepoznati. Neki su slučajno tu, bukvalno zalutali, nijemi posmatrači sa beznačajnim ili nikakvim ulogama u vašim životima. Ima i drugih koji utiču na vaš život a niste nikada sigurni da li je to dobro ili loše. Pa da krenemo redom.

Svijet 26.01.2017 | 07:22
Sve što treba da znate o prijateljima
Prijatelji u dobru

Prva vrsta su prijatelji u dobru (ima ih najviše), a dobro dođu uz ručak i večeru, obavezno su tu kad se jede i pije, a teško ih je naći kada su ti zaista potrebni. Dobri su glumci, i dugi niz godina se mogu pretvarati da vas iskreno vole i poštuju. Ne vole probleme i sve dok vam dobro ide sjedeće za vašim stolom. 
 
Onlajn prijatelji

Druga vrsta prijatelja posebno je skoncentrisana na društvenim mrežama (Facebook, Twiter). Uvijek su tu da ti lakuju fotke i statuse, a obavezno ti prvi čestitaju rođendan. Posebno su poželjni oni koji komentarišu slike sljedećim riječima “lijepi ste”. Totalno su neupotrebljivi, kao što ono narod “beskoristan kao prijatelj sa facebook-a”.
 
Prijatelji sa posla

Prijateljstvo na poslu može biti značajno ali je vrlo nepouzdano i sklono urušavanju. Ova kategorija neodoljivo podsjeća na vrstu “prijatelji u dobru” sa sve pripadajućim osobinama. Što se ručkova i kafane tiče, tu su nanadmašni, idu dobro uz domaću kobasicu i kiseli kupus. Na prvi znak nevolje skloni su da poture tvoja leđa, zarad sebe. Fenomenalni glumci i gotovo ih je nemoguće razotkriti dok ne osjetiš dobro poznati osećaj probadanja u leđima.

Pravi prijatelji

Koliko god bila rijetka prava ljubav još je rjeđe pravo iskreno prijateljstvo. U životu je u stvari najteže naći pravog prijatelja, onog ko će uvijek biti uz tebe kad ti zatreba, ko te neće izdati, prodati, zavaditi te, zavidjeti ti, ogovarati te, a ko će te uvijek zaštititi, uvijek ti pomoći i posavjetovati. Kada takvog nađeš čuvaj ga, čuvaj prijateljstvo kao zjenicu oka. Jer prvo i osnovno je ako želiš da imaš prijatelja da i sam moraš biti prijatelj.

U ovo moderno vrijeme, bremenito nedaćama koje nas godinama iskušavaju, prijateljstvo je kao društvena pojava zaista u krizi, da li će preživjeti, vidjećemo! A ako želite da pokažete svojim prijateljima koliko vam znače, proslijedite im ovaj tekst! 

Top 5 zanimljivih citata o prijateljima

  • Bolje izdati knjigu nego prijatelja. (Alan Ford)
  • Pravi prijatelji te ubodu nožem sprijeda. (Oscar Wilde)
  • Prijatelji te često zaborave, a neprijatelji nikad. (Đorđe Balašević)
  • Prijateljstvo koje je prestalo postojati nije nikada ni postojalo. ( Aurelije Augustin)
  • Nesreća otkriva one koji nisu pravi prijatelji. (Aristotel)
 

I na kraju jedan vic o prijateljima i prijateljstvu
Od prijatelja uvek možeš da pozajmiš novac…

Sretnu se dva prijatelja, i pita jedan drugog:
- Imaš li da mi pozajmiš 100KM?
- Pa nemam baš ništa kod sebe, izvini.
- ....a, kući ?
- A, kući su dobro svi, hvala na pitanju!

(Duhoviti.com)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Mihailo Mikic

26.01.2017 22:56

Imati Prijatelja je vrednije nego imati brata, pogotovo brata Kajinova soja. Pravi Prijatelj se poznaje samo u nevolji!

ODGOVORITE