Politički lideri tvrde - koalicija je stabilna

"Vladajuća koalicija je stabilna i neće biti nikakvih smjena kao što neki tvrde", izjavio je predsjednik SDS-a Vukota Govedarica nakon sastanka političkih lidera, članova Predsjedništva i predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH i njegovih zamjenika.

Bosna i Hercegovina 25.01.2017 | 22:56
Politički lideri tvrde - koalicija je stabilna
Govedarica je potvrdio da će SDS analizirati rad svojih, ne samo ministara i zamjenika, već svih funkcionera na nivou BiH.

"Ne tražimo ničiju smjenu, kako neki tvrde. Mi ćemo u redovnoj stranačkoj proceduri da analiziramo kakvi su rezultati rada svakog pojedinačno, da vidimo hoće li se nešto popraviti i šta je ono gdje nismo odgovorili zahtjevima građana", kaže Govedarica. ali podvlači da je to stvar SDS-a.

Govedarica je dodao da se često SDS-u i Savezu za promjene prebacije odgovornost za ono za šta su odgovorni neki drugi. Podsjetio je da je u Savjetu ministara usaglašeno uvođenje plavog dizela, ali je protiv toga izričito bila Vlada Republike Srpske.

"Dogovoreno je uvođenje akciza za izgradnju puteva, ali zapelo je ne u Savjetu ministara, kako neki tvrde, već zbog problema na relaciji Vlada Republike Srpske-Vlada Federacije, jer ne mogu da se dogovore o podjeli novca prikupljenog od akciza", ističe Govedarica.

Da bi se smirile uzavrele političke strasti i tenzije, PDP je predložio tekst radne vezije Deklaracije o kojoj treba da se izjasne sve političke partije.

"Treba da se uzdržimo od raznih tužbi i apelacija i da se fokusiramo na ono što je naš osnovni cilj. Da se ne bavimo prošlošću, već da se okrenemo ka budućnosti i onome što je osnovna uloga vlasti na svim nivoima. Budućnost unutar BiH, zajednički rad na kreiranju boljeg privrednog ambijenta, zapošljavanje mladih ljudi", objašnjava predsjednik PDP-a Branislav Borenović.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić smatra da je politička situacija u BiH složena, ali da je dobro bar to što ima onih koji pokušavaju nešto da promjene. Ivanić tvrdi da je sastanak vladajuće koalicije imao zajedničku poruku.

"Ohabrili smo Savjet ministara da nastavi da radi stvari koje imaju veze sa ekonomijom i da se nakon uspješne posjete Srbiji okrenu i uspostavljanju dobrih odnosa sa Zagrebom. U svim tim susretima treba da dominiraju životne teme od kojih koristi imaju građani", ističe Ivanić, ali dodaje da postoji puno izazova koji stvari vrlo brzo mogu vratiti unazad, a jedna od njih je i najava da će Bošnjaci pokušati ponovo pred međunarodnim sudom da pokrenu tužbu protiv Srbije.

To je nedopustivo, kaže Ivanić, i podsjeća da danas u BiH gotovo da nema srpskog političara koji se za nešto ne saslušava pred Sudom BiH.

(BN televizija)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

vido

25.01.2017 21:28

Volio bih da dođu na vlast 4 godine jer bi se Dodik odmah nakon 4 vratio.

ODGOVORITE
Name

Mislim-Man

25.01.2017 21:46

Još jednom da ponovim. Bilo koja stranka i Ko je god i Ko može minimum 8% glasova u bilo kojoj opstini u BIH pozdravljam kao prosperitetnu stranku/savez... A ako to ne mogu - obična su talasika i nacionalna klika! Nadam se da razumijete Šta hoću reći prije nego se počnu sad javiti oni koji brane i napadaju, oni što pričaju o zločinima, pronevjerama kriminalu, Aliji, Bakiru, Dodiku, Jasenovcu, Srebrenici... Bez ovog u slova gore niti jedna stranka - nikad - od mene glasa dobiti neće!

ODGOVORITE
Name

???

25.01.2017 22:04

Ni sam neznas sta si mislio rec a ne da mi protumacino :D U svakom slucaju iscrpno. Dao si sve od sebe priznajem hahahaha

Name

Osvit

25.01.2017 22:23

Sveli smo Drzavu na drzavni aparat i politicare koji imaju apsolutnu moc nad drzavom a drustvo u cjelini je prepusteno stihiji anarhiji i haosu.Uredena drzava je uredena privreda,zdravstvo,obrazovanje, kultura,sa drzavom i politicarima u funkciji servisa gradana i parametrma koji odreduju jasnu ravnotezu moci u drustvu.Drzava kao svrha sama sebi ili kao puki instrument kriminilazovanih struktura koji je pljackaju, je kratkog vijeka i traje dok traje ono sto su stvorile prosle generacije i prirodni resursi.Ova generacija politicara ili kao akteri i clanovi klanova ili sudionici koji ovima.prvim daju legitimitet doveli su ovu zemlju pred kolaps u svakom smislu i politickom i privrednom i jedino cega su garancija je rat na ovom prostoru ,projektovani od strane djela kriminalaca medu njima i bez pameti ostalih da ga sprijece.Zato narod nema izbora ili ce makniti ove sa vlasti ili ce oni sve nas maknuti sa ovih prostora.

ODGOVORITE
Name

Hiperion

26.01.2017 07:17

Nek ste vi stabilni a ostalo cemo lako

ODGOVORITE
Name

Tuga

26.01.2017 08:11

Ako su nam ovi buduća elita i vlast....

ODGOVORITE
Name

Neđo

26.01.2017 08:58

Gdje je ovaj intervju bio?? ja ne vidim ovdje nigdje Zastave RS

ODGOVORITE
Name

Gruja

26.01.2017 09:23

Ovi nisu RS, oni su szp