AO: Preporođeni Nadal "počistio" Raonića!

Vratio se Rafael Nadal! Španac se plasirao u polufinale Australijan opena! Rafael Nadal opet igra moćan tenis. Španac se plasirao u polufinale Australijan opena, prvo na Gren slemu još od Rolan Garosa 2014.godine!

Tenis 25.01.2017 | 12:40
AO: Preporođeni Nadal "počistio" Raonića!
Nadal je deveti put nadigrao Kanađanina Miloša Raonića, počistio ga je u Melburnu sa 6:4, 7:6(7), 6:4!.

Španac će u polufinalu u Melburnu igrati sa Bugarinom Grigorom Dimitrovom. Prvi polufinalni par čine Švajcarci Rodžer Federer i Stan Vavrinka.

Nadal je potpuno nadigrao Raonića iako je Kanađanin imao 14 as udaraca, deset više od njega. Fantastično je igrao ritern, imao skoro savršen prvi servis, te grešio manje od rivala.

Nakon što je skoro pa rutinski dobio prvi set iskoristivši drugu brejk priliku, usledio je ključni drugi set u kojem je Raonić imao kontrolu nad igrom, šest set lopti, ali nije imao ključni sastojak za pobedu.

Kanađanina je izdalo najjače oružje u ključnom trenutku, duplom servis greškom je ispustio da osvoji set, nakon čega je potpuno posrnuo, što Nadal ekspresno kažnjava i stiže do 2-0.

U trećem setu je bilo jasno da Nadal čeka trenutak kada će pritisak da slomi rivala, i to je dočekao u desetom gemu, kada odmah koristi ukazanu priliku i rešava meč.

Njegov sledeći rival je Dimitrov koji je izgubio svega dva seta na turniru, a u seriji je od deset pobeda u Australiji ove sezone.

Biće to njihov deveti međusobni okršaj, Nadal vodi 7-1, ali je poslednji pripao Bugarinu, sa ubedljivih 6:2, 6:4 u oktobru u Pekingu.

Tok meča:

Već od prvog gema Nadal je pokazao Raoniću da će on diktirati ritam, iako je Kanađanin ređao as udarce, Španac je pronalazio način da mu ugrozi servis.

Propušta prvu brejk šansu u petom gemu, ali koristi drugu u sedmom za vođstvo 5:3, a nakon što Raonić osvaja naredni gem, Nadal stiže do servisa za set, iako je Kanađanin do tog trenutka imao šest as udaraca, a on nijedan.

Španac ne prepušta ništa slučaju, sjajno odigrava naredni gem te bez problema stiže do vođstva u setovima sa 6:4.

Izgubljen set ipak nije devastirao Raonića, rutinski osvaja uvodni gem u naredno, a onda vrši žestok pritisak na servis Nadala. Stiže i do brejk šanse, ali Španac uspeva da se odbrani, te posle 15 minuta borbe stiže do 1:1.

Set je nastavljen u istom ritmu, Raonić nije imao asova kao u prvom, ali je znatno lakše osvajao poene, pa ni posle pet gemova nije bilo brejka, te je Kanađanin vodio 3:2.

Tako je nastavljeno i u narednim gemovima, postajalo je sve izvesnije da je šansa koju je Kanađanin propustio u drugom gemu bila možda ključna za set, koji je delovao sve bliži taj-brejku.

To je zamalo promenio Raonić koji je bio na korak od osvajanja seta u desetom gemu, relativno lako je stigao do dve set lopte, koje Nadal uspeva da spasi odličnim servisom i vinerima, ali greši i daje i treću šansu Kanađaninu, međutim, i ovaj put ispravlja svoju brljotinu i sjajnim forhendom vraća meč u egal (5:5).

Usledio je najavljeni taj-brejk gde nije bilo velike promene, igrači su bili sigurni na svoj servis, do sedmog poena kada Raonić stiče prednost.

Kapitalizuje je u 5:3, ali ne koristi momentum, Nadal odmah uzvraća, ali ni Španac ne uspeva da prelomi, usledio je novi mini-brejk Podgoričanina koji stiže do još dve set lopte.

Prvu šalje u aut riternom, potom preuzima servis, ali pravi duplu servis grešku i Nadal stiže opet do egala. To je potpuno poremetilo Raonića koji kao da se predao, što iskusni Španac koristi i svoju set loptu odmah pretvara u poen za 2-0 u setovima.

Treći set nalikvao je prethodnom, Nadal se nije mnogo kockao, čekao je svoju šansu posle greške rivala koji je igrao pod sve većim pritiskom, ali servisi nisu popuštali.

Lagano su osvajali svoje servis gemove, pa u prvih šest nije bilo ni naznake za neki brejk (3:3). Nastavljeno je u tom ritmu do desetog gema, a onda na scenu stupa "bik" sa Maljorke.

Dočekao je trenutak slabosti Raonića, sjajno mu vraća svaki servis, stiže do tri meč lopte i agresivnom igrom bukvalno "leteći" po terenu koristi već prvu za pobedu i plasman u polufinala "Ozi opena"!

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar