Bijeljina: 21. vijek, a nema rasvjete

Stanovnici Bijeljine nezadovoljni su zbog činjenice da ulice u kojima žive nisu osvjetljene noću, a kako stvari stoje na rješavanje ovog problema moraće da sačekaju još neko vrijeme.

Republika Srpska 25.01.2017 | 07:49
Bijeljina: 21. vijek, a nema rasvjete
Majevička ulica nalazi se u užem centru grada. Jedna je od najprometnijih ulica, ali kako nije dovoljno osvjetljena, prolazak ovom ulicom može da bude veoma neprijatan, pogotovo u zimskim mjesecima kada se rano smrkne.

Bez odgovora kada bi ovaj problem mogao biti riješen, u Gradskoj upravi ističu da je ulična rasveta u ovoj ulici djelimično rekonstruisana nakon završteka izgradnje kanalizacije.

“Ostalo je nekih 200 metara ulice da se postave novi stubovi javne rasvete. Međutim, i taj dio ulice nije u potpunom mraku. Postoje dvije svetiljke, tzv. stare visilice koje osvjetljavaju taj dio. Nije dovoljna svjetlost, ali ipak postoji neka osvjetljenost u tom mračnom dijelu”, kaže za BN televiziju Bogdan Tadić, samostalni stručni saradnik za javnu rasvetu i semafore.



Već duže vrijeme u mraku je i naselje Intergaj gdje javna rasveta ne može da funkcioniše zato što su ulice u privatnom vlasništvu. U igri ko je za šta nadležan, ceh plaćaju građani.

U Gradskoj upravi ističu da se vode pregovori sa vlasnikom da ulice postanu javno dobro i da su blizu dogovora. To nam je u telefonskom razgovoru potvrdio i sam vlasnik. Da li će stanovnicima Intergaja sinuti svjetlo, ostaje da se vidi.

Takođe, ostaje još jedan problem koji se odnosi na dio Ulice Ive Andrića od čuvenog duda do početka naselja Intergaj koji je javno dobro, ali ipak na njemu ne funkcioniše javna rasveta. Riječ je o veoma uskoj, ali ipak prometnoj ulici kojom prolazi veliki broj djece na putu do Osnovne škole “Knez Ivo od Semberije”.

Stanovnici ovog naselja potpisali su peticiju i obratili se zahtjevom Gradskoj upravi da se ovaj problem riješi.

“Kao što vidite u 21. vijeku u prvoj zoni grada imamo zonu sumraka. Ova mala ulica je postala značajna za cijelo Intergaj naselje, jer tom uličicom prije svega djeca idu u školu i veoma je uska, dva auta ne mogu normalno da se mimoiđu”, kaže za BN televiziju Biljana Rankić, koja je inicirala da se problem rasvete riješi.



Dok čekaju zvanično rješenje iz Gradske uprave, saznajemo da je stara rasvjeta neupotrebljiva, da je novu nemoguće postaviti u toj ulici, jer bi se ona još više suzila, te da je jedini način da se ovo pitanje riješi eksproprijacija zemljišta, što je stanovnicima ranije i predlagano.

“Izrazili smo spremnost da otkupimo dio zemljišta, da proširimo ulicu sa obje strane, ali nažalost nismo naišli na razumijevanje stanovnika tog dijela naselja”, kaže za BN televiziju Tomica Stojanović, načelnik Odjeljenje za stambeno-komunalne poslove u Bijeljini.

Tako bi problem mogao biti riješen po ubrzanoj proceduri. Zvanična bi bila dugotrajna, jer se ništa ne bi moglo bez regulacionog plana, utvrđivanja opšteg interesa, pa u slučaju nepostizanja dogovora o eskproprijaciji o vrijednosti isplate tog dijela zemljišta odlučivao bi sud. Sve to produžava rok. A mrak ostaje, sa njim i strah.



BN televizija

Komentari / 17

Ostavite komentar
Name

tamni vilajet

25.01.2017 07:11

Što se čudite ? Bosna je oduvijek bila Andrićev "tamni vilajet", ali u svakom smislu te riječi. Nije samo ovo naselje u mraku, neosvijetljen, jer i centar grada je u mraku. Dok se silnim radnicima gradske uprave podijele, i to redovno, bez kašnjenja, plate, topli obrok, regres, zimnica i ogrev, šta ostaje za ostalo.Dok se isplate , pitaj Boga, kolike plate/ naknade mnogim savjetnicima gradonačelnika, šta ostaje za ostalo.Užas.

ODGOVORITE
Name

Bz

25.01.2017 07:37

Ej moj grade kada Tomica upravlj i polako tone.

ODGOVORITE
Name

саво

25.01.2017 07:53

Телефонија Видаковић и Томица Стојановић само слажу кеш да не повјерујеш иду једни другима на Крсну Славу

Name

DOMI

25.01.2017 08:03

POD HITNO VRATITI IME GRAD!! OVO JE KASABA!

ODGOVORITE
Name

Banja Luka

25.01.2017 08:28

A šta hoćete??? Glasajte za miću i njegove janjičare.

ODGOVORITE
Name

Mirko Nemirko

25.01.2017 15:23

Ti banjalucan gledaj svoja posla. Imas li grijanje u Banjaluci? Idi setaj po parku ovo je za odrasle.

Name

Mirjana

25.01.2017 20:43

Covjek iz Bl je potpuno u pravu a ti vodi micu kuci ako ti je dobar

Name

Dok

25.01.2017 08:41

Ali su zato sela osvijetljena! U Gradu, bar one ulice kojima djeca idu u školu, moraju biti osvijetljene, prevashodno zbog bezbjednosti djece! Pa u toj Majevičkoj ulici, prethodnih godina, tri pješaka su smrtno stradala, najviše zbog neosvijetljenosti. Pješački prelazi su teško uočljivi, vertikalne signalizacije nema!

ODGOVORITE
Name

mislim

25.01.2017 08:48

Imacemo mi takvi dana u rikvercu smo mi svakako kulturno ekonomski i svakom drugom pogledu

ODGOVORITE
Name

Fini

25.01.2017 08:51

Glasali ste pa GLEDAJTE!

ODGOVORITE
Name

Don

25.01.2017 09:14

Welcome to PC!

ODGOVORITE
Name

Лија

25.01.2017 09:18

Мићина вила на Јахорини сија у најбољем сјају. Гости се смјењују а еври лијежу на рачун. Кога брига за Бијељином, село остаје село.

ODGOVORITE
Name

Ledinci

25.01.2017 09:38

Ne brinite ništa dragi sugrađani. Eto Miće i Tomice sa fenjerima. Sad ćr to oni odmah da osvijetle.

ODGOVORITE
Name

Maxo

25.01.2017 09:39

kakvo je stanje Privrede u budzeta pocece gasiti i gdje ima rasvjetu. A nerazumijem sto se ljudi bune, mnogi nemaju ni rasvjetu ni kod privatnih kuca jer kosta para a kad treba kao neko drugi da placa onda hoce.

ODGOVORITE
Name

Selendra

25.01.2017 10:04

Kojem "stručnjaku" je došla ideja da Bijeljini dodijeli titulu grada?

ODGOVORITE
Name

Brzi

26.01.2017 11:29

Do juce nije bila sredena ni kanalizacija.

Name

bsk

29.01.2017 11:09

Stoka nezadavoljna sta su imali prije par godina sta ste imali prije Mice uporedite slike grada sada i pre Mice pa ce da vidite

ODGOVORITE