Grlite se bar šest minuta na dan

Zagrljaji su mnogo više od prijateljskog pozdrava, a istraživanja su pokazala da su zdravstvene koristi od njih višestruke.

Svijet 24.01.2017 | 22:24
Grlite se bar šest minuta na dan
Prema studiji Univerziteta “Karnegi Melon”, zagrljaji mogu da pojačaju imunitet - osobe koje se više grle imaju manje simptoma i znakova infekcije.

Grljenje prema istoj studiji pomaže ljudima da ostanu mirni i prisebni u teškim situacijama, i predstavljaju dobar način da se osoba zaštiti od dejstva stresa.

Grljenje takođe može da smanji broj otkucaja srca, što pomaže u snižavanju krvnog pritiska i sprečavanju nastanka srčanih oboljenja.

Dokazano je i da zagrljaj može da poveća samopoštovanje i zato ne čudi zašto ljudi žude za dodirima.

Grljenje povećava lučenje hormona oksitocina koji dovodi do osećaja poverenja i povezanosti. Prema tome, zagrlite osobu kojoj želite da otvorite svoje srce.

Osim toga, grljenje ublažava depresiju jer povećava proizvodnju serotonina - prirodnog antidepresiva, poboljšava raspoloženje i podiže nivo samopouzdanja. Zagrljaji takođe povećavaju performanse na poslu i u školi.

Zagrljaji su vrlo važni za naše fizičko i emocionalno preživljavanje. Da biste poboljšali svoje opšte zdravstveno stanje, stručnjaci savjetuju da se grlite najmanje šest minuta na dan, po mogućstvu u trenucima kada ste opušteni.

(Klix.ba)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Zagrljaji

24.01.2017 21:42

Oni stvaraju psihicki slabu osobu koja se tesko snalazi sama. To je u redu, ako se ne morate boriti za opstanak.

ODGOVORITE
Name

dada

24.01.2017 23:10

Grlenje daje blagu bozanstvenu energiju i otkanja sve probleme jednostavnije.

Name

***

25.01.2017 06:25

Kad' grlis tudju zenu, osjetis ,ljubav' njenu...

Name

re ***

28.01.2017 11:21

A posle ljubavi i grljenja,sledi saka muza njena...

Name

Mihailo Mikic

25.01.2017 04:47

Grlenie i ljubljenje je posebno "pozeljno" i "korisno" sa licem koje boluje od prelazne zarazne bolesti? Nevjerujete u takvu bozansku blagodat koju cete dobiti ljubljenjem i grlenjem sa boesnikom. Provjerite!

ODGOVORITE