Ne jedite masno ako imate kamen u žuči

Uz ovaj režim ishrane ublažićete tegobe i smanjiti telesnu težinu. Umesto svinjskog jedite belo meso i ribu. Izbegavajte začine i ograničite unos šećera

Zdravlje 23.01.2017 | 11:55
Ne jedite masno ako imate kamen u žuči
UKOLIKO imate problema sa kamenom u žuči nikako nemojte da jedete masnu hranu. Previše masti u organizmu dovodi do povećanja holesterola i njegovog izlučivanja u žuč, zbog čega i dolazi do nastanka kamena. Zato bi ishranu trebalo da korigujete kako biste sprečili i ublažili tegobe koje ovo stanje uzrokuje.

Lagana hrana sa niskim sadržajem masti, koja se lako vari, idealan je izbor ukoliko imate kamen u žuči. Trebalo bi da jedete umereno i više puta u toku dana, a posle obroka preporučuje se da prilegnete pola sata.

Od namirnica trebalo bi da uzimate sve vrste voća, od povrća: blitvu, brokoli, šargarepu, spanać, a iz jelovnika izbacite kupus, kelj, krastavac, krompir i papriku. Svinjsko meso, svinjska mast i suvomesnati proizvodi ne smeju da se nađu u tanjiru, umesto ovih namirnica jedite teletinu, ćuretinu, piletinu i sve vrste ribe osim sardine. Takođe, izbegavajte jaja, margarin, orašaste plodove, začine kao što su biber, cimet i aleva paprika. Tokom ovog režima ishrane preporučuju se uzimanje što više čajeva, a dozvoljeni su i kakao i nemasno mleko.

Alkoholna pića, slatkiše, kofein i mlečnu čokoladu izbacite iz upotrebe. Veoma je važno da ne jedete pohovanu i prženu hranu, jer ona dodatno iritira žuč i izaziva tegobe. Tokom pripreme obroka umesto suncokretovog uzmite maslinovo ulje koje može znatno da smanji nivo štetnog holesterola u krvi.

Nije dovoljno samo da ograničite unos šećera i masti, neophodno je i da pojačate fizičku aktivnost. Lagano vežbanje i svakodnevne šetnje poboljšaće vaše zdravstveno stanje i redukovati telesnu težinu.


PRIMER JELOVNIKA

Doručak: činija nezaslađenih žitarica od celog zrna sa nemasnim mlekom i bananom

Ručak: parče ćuretine, zelena salata, paradajz, jedna jabuka

Večera: riba, pečeni krompir i brokoli

Novosti
foto:internet

Komentari / 0

Ostavite komentar