Od miljenika SAD do nepoželjne osobe

Predsjedniku Republike Srpske, kojeg je nekada Medlin Olbrajt nazvala daškom svježeg vjetra na Balkanu, sankcije su došle kao kec na desetku.

Republika Srpska 19.01.2017 | 13:12
Od miljenika SAD do nepoželjne osobe
Nekada apsolutni američki miljenik, i njihovo „čedo“, kojeg je bivša državna sekretarka SAD i, bivša čelnica Nacionalnog demokratskog instituta, koji je godinama pomagao Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Milorada Dodika, Medlin Olbrajt nazvala „daškom svježeg vjetra na Balkanu“ postao je nepoželjna osoba u SAD.

Sankcije Ministarstva finansija SAD uvedene predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku, njemu su, međutim, došle kao kec na desetku. U momentu kada je došlo do dvoumljenja u javnom mnijenju Republike Srpske, a što na žalost zbog jalovosti opozicije nije imao ko u ime tihe manjine javno artikulisati, da li je retorika i postupci Milorada Dodika prešla preko crvene linije, izazivajući opštu nelagodu zbog raspirivanja ratnohuškačke atmosfere, svestrano uzvraćene iz Federacije BiH, osvanule su sankcije.

Nije mi nimalo žao što sam im postao problem, čak mi je i drago, i ponosim se, rekao je Dodik. Ostao sam dosljedan da branim pozicije Republike Srpske i Srba u BiH.

Za građane Republike Srpske ovo ne znači ništa, jer sam uvjeren da je velika većina građana Republike Srpske pogođena i iritirana ovakvim odlukama američke ambasadorke u BiH gospođe Morin Kormak", bio je jasan Dodik, nemajući uopšte dileme ko je pravi krivac za sankcije.

On to na banjalučkoj konferenciji za medije nije ni krio, potvrdivši ono što je trenutno i opšti utisak u Republici Srpskoj. Sankcije imaju više psihološki učinak dok je onaj praktični za sada potpuno nevidljiv, čak ako ih podrže i neke zemlje EU.

Ono što je Dodiku u čitavoj priči najvažnije je podrška koju je dobio od srpskog premijera Aleksandra Vučića, a koja mu je bitna i kao politička ali i kao pravna, s obzirom na imovinu koju ima u Srbiji, čiji je, takođe, državljanin.

"Vlada je ta koja kao kolegijalni organ odlučuje. Lično, ne znam kako da vam odgovorim. Da mi kažemo da Srbija zamrzava imovinu predsedniku Republike Srpske i da mu ne damo da doputuje u Beograd, nije realno i to se neće dogoditi", bio je jasan Vučić.

Dodiku ruska karta najbitnija

A, podrška je stigla i sa druge strane koja je Dodiku, pored Vučićeve, najbitnija. Od ruskog ministra inostranih poslova Sergeja Lavrova pošto odavno nema dileme da je Dodiku ruska karta najbitnija, pa i u slučaju da možda neko pokuša izvršiti pritisak na Vučića da „pritisne“ Dodika. Dodik je to Vučiću jasno dao do znanja, ignorišući ga i kontaktirajući direktno sa Rusima, zbog čega su njihovi odnosi jedno vrijeme bili i zahladnjeli.

Tako su definitivno otklonjene i sve do sada eventualne nejasnoće da li postoji razlika u političkim gledanjima, pa i na BiH, između najmoćnijeg čovjeka u Srbiji i u Republici Srpskoj kao i, još jednom neupitna podrška Rusije.

Sve ostalo je stvar metodologije i onoga što je Tomislav Nikolić otvoreno rekao u Banjaluci. Da u Srbiji ipak ne mogu skresati u brk, kao što to čini brat Mile, nego se mora puzati kao zmija uz drvo.

A brat Mile je na pomenutoj konferenciji za novinare bio daleko od bilo kakve političke korektnosti i diplomatske učtivosti, kada je neprestano stavljajući akcenat na odlazeću, ponovivši to 18 puta u 14 minuta,  govorio o dolazećoj američkoj administraciji, sadašnjoj američkoj ambasadorki u Sarajevu Morin Kormak i svom budućem djelovanju.

"Politika odlazeće administracije predvođena gospođom Kormak je antisprska i probošnjačka i onda kada su pokušavali da nam kažu da žele neko dobro rješenje. Ovo nisu sankcije SAD-a, nego onih koji su poraženi na američkim izborima", rekao je Dodik, nazivajući Kormakovu, odlazećom ambasadorkom.

"Odluku je saopštila administracija koja će za dva dana biti dio američke istorije. Još sinoć sam čuo neke koji sugerišu da podnesem ostavku, ali mogu im poručiti da me je izabrala volja naroda, a ne volja američke administracije. Razumijem ih jer im pozicija zavisi od te administracije", dodao je.

Promjene na Balkanu nakon izbora Trampa

Dodik je poručio da ova odluka neće uticati na njegove političke stavove.

"Ako je neko mislio da će ovakom odlukom poražene američke administracije uticati na moje političke stavove, grdno se vara. Kormak je lično lažno informisala Vašington o situaciji u BiH. SAD nemaju neku izrazitu politiku prema ovim dijelovima svijeta, ali je i poznato da su te politike kreirali ambasadori. Ona je lično dokazani neprijatelj Srba i Republike Srpske, i ona je nepoželjna osoba u Republici Srpskoj. Tražimo od ministra inostranih poslova BiH Igora Crnadka da je proglasi personom non gratom u Republici Srpskoj", kazao je Dodik prenaglašeno iznoseći očekivanja od nove administracije.

"Mi poštujemo i vidimo najave nove administracije koja se neće petljati u rušenje stranih vlada, nego će s njima sarađivati i da će problem imati samo onaj ko bude sarađivao sa terorističkim organizacijama. Te probleme Republika Srpska nema, možda ih ima FBiH. Odbacujem duh Dejtona kakav je promovisala odlazeća američka administracija“, jasan je Dodik.

Time je on samo glasno izrekao ono u što je u međuvremenu ubijeđeno javno mnijenje i u Srbiji i Republici Srpskoj. Da novi američki predsjednik Donald Tramp ima apsolutnu moć da utiče na buduću politiku na ovim prostorima i da će ona veoma brzo biti potpuno promijenjena, i drugačija, u odnosu na dosadašnju.

Odnosno, Rusi i Tramp će se dogovoriti da ovo bude rusko-turska interesna sfera u kojoj će Srbija i Republika Srpska imati potpuno drugačiju ulogu nego do sada.

Svako ko u to posumnja ili postavi pitanje šta je sa stvarnim centrima moći kao što su to Kongres, Senat, Pentagon, moćne finansijske i međunarodne organizacije, najmoćnije obavještajne službe, mediji, svi za sada opozicija i samom Trampu, biva doveden u poziciju izdajnika nacionalnih interesa.

Šta je sa svakodnevnim životom

Regionalna priča, politička situacija u pojedinim zemljama, uključujući posebno BiH, je otišla toliko daleko da podsjeća na ona, prijeratna vremena, a sve se pokušava objasniti što boljim pozicioniranjem u okviru budućih redefinisanja i novih podjela američko-ruskih, eventualno turskih, interesnih sfera na Balkanu.

Čak prije neko veče donedavni ministar inostranih poslova Hrvatske Miro Kovač, govoreći o spoljnoj politici svoje zemlje reče da Hrvatska mora biti „brza, mudra i vješta“ u spoljnjoj politici, nagovještavajući, bez preciziranja, u BiH moguću promjenu odnosa snaga.

Ostaje jedino još da neko odgovori na ono što muči obične građane BiH. Šta je sa njihovim svakodnevnim životom i preživljavanjem? Da li će sve ovo o čemu govori Dodik ubuduće uticati na smanjenje rekordne zaduženosti Republike Srpske od 5,2 milijarde maraka.

Da li će to zaustaviti odlazak 3.500 stanovnika godišnje, da li će to smanjiti dvostruko povećane troškove života, da li će to promijeniti izjednačeni broj zaposlenih i penzionera?

Da li će nam biti život bolji a u BiH poželjno mjesto za život? Ili ćemo se morati patiti sada da bi nam bilo bolje kada se, u nekom drugom životu, otcijepimo i priključimo majci Srbiji.

Sve sa 13 odsto bošnjačkog stanovništva u Republici Srpskoj. To su, samo neka, pitanja koja se niti postavljaju niti na njih daju odgovori. A, opozicije kao da i nema.

Dok je odgovor na sve veoma jednostavan. Onog momenta kada Dodik bude participirao u vlasti na nivou BiH i imao direktan uticaj na Agenciju za istrage i zaštiti BiH i Tužilaštvo BiH, situacija će se drastično promijeniti. Politički na bolje, a za nas koji preživljavamo, vidjećemo.

(Al Jazeera)

Komentari / 18

Ostavite komentar
Name

Boki

19.01.2017 13:18

Milokrad je odradio proces prelaska iz društvenog vlasništva u privatno vlasništvo uz pomoć stranaca i obostrani interes, ali su tu stranci koji se pitaju. Mili je vrijeme isteklo, Slijedi metla.

ODGOVORITE
Name

p

19.01.2017 14:44

Oni su ga doveli - Oni nek ga sad i skidaju!

Name

Tikvas

19.01.2017 16:07

Ko sa djavolima tikve sadi, od glavu....

Name

BL

19.01.2017 20:07

Radujem se da će u zatvor Špirić, Škrbić,Davidović, Čadjo,Džombić,Tegeltija,Radmanović i ostali!

Name

baja

19.01.2017 13:22

Preso na drugu stranu kao i Spirke i ostali.Ovo je samo uvod u nest ozbiljnije i opasnije

ODGOVORITE
Name

Mihajlo

19.01.2017 13:23

Godinama je ponizavao narod i one koji nemisle kao on i njegova sekta, sve ima i svoj kraj samo sto Milkrad i njegovi su mislili da ce sto god biti vlast. Nicija nije do zore izdrzala.

ODGOVORITE
Name

Jovan

19.01.2017 13:24

Rudonja vracaj pare.

ODGOVORITE
Name

Janko

19.01.2017 13:38

Gledam slike rudonje i njegove zeki, bas veseli kao na groblju, vidi se kraj hvala dragom Bogu.

ODGOVORITE
Name

Lola

19.01.2017 13:46

Dodo je car..pricajte sta hocete..

ODGOVORITE
Name

da

20.01.2017 00:20

Jeste za lole

Name

Veljo

19.01.2017 14:07

Cim su mu uveli sankcije znaci da radi dobro,samo lud covek nevidi sta su amerikanci radili Srbima,

ODGOVORITE
Name

Janko

19.01.2017 14:15

Najveca sramota i zlo koje je snaslo ovaj narod u zadnjih sto godina.

ODGOVORITE
Name

Šta ti znaš

19.01.2017 14:45

Šta je sramota.

Name

Neupucen

19.01.2017 14:36

On sa ovim sankcijama ne moze izgubiti izbore.

ODGOVORITE
Name

pirmo pirmo

19.01.2017 15:17

Ja koliko vidim ovo je kraj Dode i raspad SNSD-aPoslije završenog sudskog postupka protiv političara iz ove stranke povodom referenduma o 9-1 slijede zabrane za sljedeče izbore a sve u saradnji sa međunarodnom zajednicom i amerima.

ODGOVORITE
Name

Student

19.01.2017 15:34

Niko nikad nije bio miljenik SAD, samo su neki više a neki manje iskorišćavani! A posebno nije ova faca što nas je ojadila. On je kao i svi političari na Balkanu bio za jednokratnu upotrebu.

ODGOVORITE
Name

Bratsvo i jedinstvo

19.01.2017 16:17

Narode pamet u glavu ostavite se politike da gradimo mostove prijateljstva i ekonomije da krenemo jednom naprijed a politicari znaju sta rade za sebe i svoje porodice

Name

?

19.01.2017 16:01

Za Dodika ocito postoje dvoje SAD. Imaju odlazece i dolazece! Znaci ako ode Merkel dolaze na vlast neki drugi njemci! Ode Milanovic dodje Plenkovic. Kakva je razlika?

ODGOVORITE