Koliko bi zaista vode trebalo da pijemo?

Moderna nauka, masovni mediji i svakakva istraživanja često znaju da dovedu obične ljude u zabludu oko najobičnijih tema, a jedna od njih je i količina vode koju bi svako od nas trebalo da svakodnevno unosi.

Zdravlje 19.01.2017 | 09:26
Koliko bi zaista vode trebalo da pijemo?
Dugo je važilo pravilo "osam čaša", zatim se pojavila podela na muške i ženske količine, a popularizacija teretana i trčanja je učinila celu stvar još težom.

Evropsko telo za bezbednost hrane je u 2010. godini izdalo preporuku za muškarce od dve litre, a za žene 1,6 litara.

Ipak, istraživač Majkl Farel sa Univerziteta Monaš u Australiji zvuči prilično razumno kada kaže da bi trebalo da slušamo svoje telo, a ne ono što propisuju različiti naučnici.

"Ako radimo ono što naše telo zahteva od nas, verovatnije je da radimo ono što treba. Pijte vode kada osećate potrebu, to je bolje nego da pratite nekakav raspored", kaže Farel.

Međutim, drugi naučnici kažu da je "već kasno" kada osetimo žeđ i da smo već na putu da dehidriramo.

Kako prenosi britanski "Metro", postoje znaci koji nas upozoravaju da je vreme da unosimo više tečnosti, a to su:

* osećaj žeđi
* urin tamnije boje i jačeg mirisa
* osećaj usporenosti
* suva usta
* blaga vrtoglavica

Što se starijih ljudi tiče, oni bi trebalo da budu na posebnom oprezu jer često znake dehidratacije mogu da povežu sa nekim drugim stanjem.

Takođe, moramo da pazimo da ne unosimo previše vode, jer to dovodi do poremećaja mineralnog balansa i drugih problema.

Inače, žeđ osim vode dobro gase mleko, čajevi i voćni sokovi, ali se uvek mora voditi računa o količini šećera i kofeina.

Zabluda je da hladna alkoholna pića utoljavaju žeđ, jer ona funkcionišu kao diuretik, odnosno posredno dovode do dehidratacije.

B 92
foto:internet

Komentari / 0

Ostavite komentar