Srbija: Rojevi pčela padaju mrtvi

Tokom zimskih meseci mnogi kupuju med da bi pojačali imunitet, ali pored pitanja da li je med pravi, pčelari kažu da se valja zapitati ima li u medu ostataka od sredstava za prskanje biljaka, koje neki poljoprivrednici nekontrolisano koriste.

Srbija 17.01.2017 | 14:45
Srbija: Rojevi pčela padaju mrtvi
Pčelari iz Šumadije kažu da će uskoro morati da sele košnice na veće nadmorske visine i u čistije krajeve, na Divčibare, Taru, Rudnik.
 
Razlog je što u voćarskim krajevima poljoprivrednici nemilice prskaju voće. Kakvo onda voće jedemo, posebna je priča!

Pčelar Slobodan Lazarević iz sela Čumić kraj Kragujevca, kaže da je danas sve manje pčela, a sve više meda.

"Sada su sela u vreme prskanja voća zagađenija nego što je centar grada. Nekontrolisana upotreba sredstava za prskanje biljaka ugrožava pčele kao vrstu.Njen imuni sistem je toliko oslabljen da ne mogu doneti dovoljno hrane ni za sebe, a pogotovo viškove za pčelare. Neki voćari prskaju svoje voćnjake po tri dana, ne može da se diše. Neke sam molio da prskaju noću, jer pčele su potrebne i meni i njima zbog oprašivanja, ma potrebne su za opstanak ljudske vrste, ali zalud je.

A onda mi pčelari lopatama skupljamo mrtve pčele", objašnjava Lazarević.

On kaže da zbog toga mnogi pčelari, koji inače imaju kvalitetan med, ne mogu da ga prodaju za izvoz. Slovenija, ali i druge evropske zemlje, detaljno pregledaju med koji kupuju.Kada u njemu nađu nedozvoljene supstance, ne pazare. Taj med završi na pijacama, u kašikama koje roditelji pružaju svojoj deci u Srbiji, da bi im pojačali imunitet!

Pčelar Slobodan Miletić kaže da mu unučići malo kada dolaze na selo zbog alergija na herbicide. On kaže da otrove ne štede ni voćari, ali ni oni koji uzgajaju suncokret.

"Poljoprivrednici danas neće ni puteve u selu i do njiva da kose, nego ih jednostavnu naprskaju otrovima. Kako onda da imate zdrave pčele i med? Neodgovorni poljoprivrednici postali su pretnja pčelarima i pčelama. Zbog toga ću ja svoje pčele seliti u planine, nema druge", kaže Miletić.

"Nemam valjan savet, jedino da poznajete pčelara i da je on odgovoran i pošten", dodao je Miletić.

Pčelari iz cele Srbije godinama unazad upozoravaju na neodgovorno korišćenje hemikalija u poljoprivredi. Aprila prošle godine pčelaru iz Brzog Broda kod Niša uništene su sve pčele u desetak košnica. Za pomor pčela krivio je hemikalije kojima se prska voće.Jula 2015. godine više od 3.000 košnica, u okolini Kikinde, ostalo je bez roja, zbog masovnog pomora pčela.

Pčelari su sumnjali da je reč o trovanju insekticidima kojim se zaprašuje suncokretovo seme. I prijepoljski pčelari protestovali su te 2015. zbog masovnog pomora pčela, kada je, zbog nekontrolisanog prskanja žitarica, uništeno oko 400 košnica.

Pomoravski pčelari pobunili su se februara 2014. tvrdeći da se nestručnom primenom herbicida, pesticida i insekticida “nemilosrdno truju pčele”.

Srpski pčelari su zabrinuti što je sve manje meda u košnicama, a sve više u rafovima i to po niskim cenama od svega 200 dinara.

Oni tvrde da kilogram pravog meda ne može biti toliko jeftin, te da je cena bagremovog i livadskog meda oko 800 dinara, dok je suncokretov nešto jeftiniji.

Izvor: Telegraf

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Pcelari ne znaju sta rade

17.01.2017 18:26

Da bi ta vrsta opstala, potrebno ju je ostaviti na miru narednih 50 godina odnosno, prestati se baviti pcelarstvom.

ODGOVORITE
Name

Mihailo Mikic

17.01.2017 21:13

Okplina koje je postala nezdrava za pcele nezdrava je takodje za ljude koji moraju u njoj da borave i zive!