Gvardiolina dilema - da li je Bravo pravi izbor?

Zamena kuca na vrata, Hart ne dolazi u obzir! Pep shvatio da je napravio grešku što je kupio iskusnog čuvara mreže za blizu 20.000.000 evra, sada bi da ga menja.

Fudbal 17.01.2017 | 23:00
Gvardiolina dilema - da li je Bravo pravi izbor?
Katastrofa koju je Mančester Siti pretrpeo protiv Evertona u nedelju popodne opet je pokrenula temu - da li je Klaudio Bravo prava opcija na gol crti?

Dolazak prekaljenog čileanskog golmana iz Barselone prošlog leta za nešto manje od 20.000.000 evra izazvao je ozbiljne polemike među engleskim fudbalskim kritičarima.Gvardiola je verovao da je Bravo pravi izbor zbog dobrih kratkih dodavanja, što je detalj na kojem Pep najviše i zasniva svoju trenersku filozofiju. Da akcije gradi od poslednje linije tima.

Nemogućnost da se na pravi način odgovori najvišim izazovima na crti bacila je senku na sve ostale kvalitete koje Bravo poseduje. Gvardiola je podigao obrvu sumnje još u septembarskom sudaru dve galaksije, kada je Bravo bio označen za krivca kod golaZlatana Ibrahimovića, a pritom je tada imao sreću što nije inscenirao penal na Vejnu Runiju. Još u tom meču videlo se da Bravo ima falinku koja bi ozbiljno mogla da ugrozi Sitijeve šampionske nade.

Ne samo da je golman koji je najviše puta ispuštao „žive“ lopte (čak tri puta), Bravo je dopustio da pored njega prođe čak 43 odsto protivničkih šuteva u okvir gola. Izuzetno visoka brojka. Poređenja radi, Lukaš Fabijanski iz Svonsija je jedini ispred Brava sa gotovo 48 odsto, dok je Ugo Loris najbolji sa tek 26 odsto neodbranjenih šuteva.

Nije krivica samo na Klaudiju Bravu. Dosta ide i na dušu odbrane, posebno 60.000.000 evra plaćenog štopera Džona Stounsa, koji je od dolaska u Siti već nekoliko puta bio označen kao direktan krivac.

Zbog svega toga, Skaj sport piše da je Gvardiola u ozbiljnoj dilemi - da li da pruži novu šansu Bravu ili da posegne za alternativnim rešenjima. Džo Hart nije po Pepovom ukusu i njegov povratak ne dolazi u obzir. Vili Kabaljero je ograničen samo na kup utakmice i nije kada koji Gvardiola želi, a kao jedino logično rešenje nameće se mladi čuvar mreže Benfike Ederson (23). U pitanju je momak koji je standardan na liniji gola lisabonskih Orlova i trenutno je jedan od ključnih igrača u napadu na četvrtu uzastopnu titulu šampiona Portugalije.

Gvardiola je nekoliko puta već slao ljude od poverenja da posmatraju Edersonovepartije, a revizije koje stižu pozitivno su iznenadile i Pepa. Naravno, Benfika se neće odreći tako lako. Tržišna cena jeste tek 7.000.000 evra, ali prvi čovek kluba Luis Filipe Vijera ga ceni već na 20.000.000 evra. Pa ko voli - nek izvoli. 

Drugih rešenja na pijaci gotovo i da nema. 

Izvor: mozzartsport

FOTO: Action Images

Komentari / 0

Ostavite komentar