Detoksikacija može da bude opasna

Britanski lekari upozorili su da radikalne detoksikacije organizma, naročito posle praznika i prekomernog uživanja u hrani i piću, mogu da budu izrazito štetne po zdravlje

Zdravlje 16.01.2017 | 10:14
Detoksikacija može da bude opasna
BRITANSKI lekari upozorili su da radikalne detoksikacije organizma, naročito posle praznika i prekomernog uživanja u hrani i piću, mogu da budu izrazito štetne po zdravlje.

Kao primer, oni su naveli slučaj žene koja se prošle godine dovela u životno opasnu situaciju nakon detoksikacije biljnim preparatima, odnosno koktelima vitamina B, korena valerijane, sirutke, i ispijanjem velikih količina vode. Ta četrdesetsedmogodišnja žena oporavila se tek posle intenzivnog lečenja u bolnici, gde je dospela zbog gubitka svesti.

Testovi su pokazali da je imala izuzetno nizak nivo soli u organizmu.

Iako se čini korisnim da se organizam očisti posle preterivanja sa hranom i pićem za vreme božićnih praznika, taj koncept nije nužno zdrav i nema podršku međe lekarima, objavio je British Medical Journal.

- Prekomeran unos vode kao način "čišćenja organizama" bazira se na pogrešnom verovanju da se tako sve što je štetno može "isprati" iz organizma - naveli su lekari.

Oni dodaju i da uprkos agresivnim reklamama i tvrdnjama koje se plasiraju zarad marketinga, biljni suplementi, ipak, imaju neželjena dejstva.

Britanski dijetetski savez čak ocenjuje da je čitava ideja o detoksikaciji zapravo glupost.

- Ne postoje čarobne tablete, napici, losioni ili flasteri. Telo čine brojni organi, poput kože bubrega i jetre koji neprestano pročišćavaju organizam od glave do pete - podsećaju lekari.

Organizam treba biti hidriran, ali previše vode može biti jednako opasno kao i premalo. Iako zvuči predvidljivo, razumna ishrana i redovna fizička aktivnost najbolja su strategija za održavanje zdravlja, zaključili su.

Novosti
foto:internet

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Aleksandar Radović

18.01.2017 15:15

Clean 9 je program koji je pre svega namenjen za Detoksikaciju tj. kao detoksikacioni program koji će vam pomoći da započnete svoj put ka zdravlju i željenim oblinama. Sa ovim programom, dokazano je u praksi, može se smanjiti čak i do 4 cm u obima stim što je za osobe koje imaju potrebu za većim skidanjem kilaže i regulisanja masnoća neophodno je da nakon korišćenje C9 paketa nastave sa korišćenjem paketa F.I.T. 1 https://alojavera.wordpress.com

ODGOVORITE
Name

Oroz

11.02.2017 16:58

Pokusati dektosikaciju poslusati struku je najbolje Dr.

ODGOVORITE