Strah od otapanja: Led prekrio Bosnu

Niske temperature izazvale su zaleđivanje reka i jezera širom Bosne i Hercegovine, a nešto toplije vrijeme proteklih dana izazvalo je prve probleme na rijeci BiH koja protiče kroz mjesto Janjići nedaleko od Zenice.

Bosna i Hercegovina 15.01.2017 | 14:59
Strah od otapanja: Led prekrio Bosnu
Sante leda nagomilane su duž toka rijeke Bosne u mjestu Janjići kod Zenice, a oštećeno je i nekoliko privatnih poljoprivrednih parcela, piše Klix.ba
 
Na dužini od jednog kilometra u Janjićima su se nasukale sante leda koje su u potpunosti prekrile površinu rijeke Bosne. Radoznali mještani, ali i slučajni prolaznici svakodnevno fotografišu ovu ne tako čestu pojavu te hodaju po naslagama leda.

Iz Kantonalne uprave civilne zaštite Zeničko-dobojskog kantona upozorili su stanovništvo da ne hoda po ledenoj površini na rijeci Bosni.



"Obaviještene su sve nadležene službe, a gradska služba civilne zaštite Zenica je na terenu i prati nastalu situaciju. Koristimo ovu priliku da opet upozorimo građane da se ne približavaju koritu rijeka, prvenstveno rijeke Bosne, niti da pokušavaju prelaziti po zaleđenom koritu, jer te radnje mogu dovesti do propadanja kroz led i sigurno utapanje i gubitak života", saopštili su iz KUCZ ZDK.



Mještani strahuju da bi otapanjem velikih količina leda moglo doći do poplave područja nizvodno uz rijeku Bosnu koja prolazi kroz zenička naselja i centar grada.

(Klix.ba)
(Foto: Klix.ba)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

balkon

15.01.2017 14:05

Bez straha nema buducnosti za vlast.

ODGOVORITE
Name

OZRENAC

15.01.2017 14:59

Takve ljude ja ne bih uopste upozoravao,ako su imalo pametni trebaju znati da se po ledu ne smije hodati,jer nikad ne znas koja je debljina.Treba znati da je uvijek rijeka pametnija.

ODGOVORITE