Anonimusi hakovali veb stranicu FUP-a

Veb stranica Federalne uprave policije (FUP) je hakovana, a na stranici su ispisana slova Anonymous Bosnia, što ukazuje da upravo ova grupa stoji iza napada.

Bosna i Hercegovina 15.01.2017 | 11:01
Anonimusi hakovali veb stranicu FUP-a
Od jutros je nemoguće pristupiti web stranici FUP-a, na čiju je stranicu izvršen hakerski napad.

Iza napada stoji grupa koja se predstavlja kao Anonymous Bosnia, a riječ je o stranici www.fup.gov.ba.

"Mi svoje umijeće programiranja ne želimo koristiti za ilegalnu djelatnost. Svoje slobodno vrijeme posvećujemo za dobrobit zajednice. Naša motivacija je izazov, pa i borba protiv korupcije onih koji su na vlasti, a naše moćno oružje je računar i tastatura. Anonymous je ovdje da ustane u zaštitu vaše slobode. Pridružite nam se u provođenju operacija kako u online svijetu tako i na ulicama. Mi smo Anonymous! Pratimo vladine službenike, uskoro ćemo sve iznijeti u javnost! Očekujte nas!", navodi se u poruci koja je stigla na adresu "Nezavisnih novina".

"Anonymous nije samo grupa hakera kako su vas naveli da vjerujete. I mada je kolektiv koji se udružuje pod imenom Anonymous ustvari skupina haktivista, mnogi od nas su jednostavni građani ovog svijeta koji će izaći na ulice u vidu tradicionalnog aktivizma.

Međutim, igra se promijenila. Represija i tiranija su postale isuviše učestale u ovom svijetu i izdigli smo se ususret okolnostima. Anonymous je posvuda. Mi smo vaše komšije, prijatelji, kolege, rodbina. Mi smo vaši poštari, brijači, prodavači i advokati", stoji u poruci ostavljenoj na zvaničnoj stranici Federalne uprave policije.

Direktor FUP-a Dragan Lukač poručio hakerima: Naći ćemo vas

Direktor Federalne uprave policije Dragan Lukač u razgovoru za N1 kaže da je obaviješten o ovom događaju.

"Radićemo na identificiranju tih 'stručnjaka'. Žao mi je jedino što se oglašavaju ka Anonymusi. Naći ćemo mi njih, imamo dosta dobre stučnjake i uvjeren sam da ćemo to vrlo brzo riješiti", kazao je Lukač za N1.

Kako kaže, poruka koju su hakeri ostavili na stranici mu nije jasna.

"Djeluje mi vrlo nepismeno njihovo saopštenje. Zatražio sam da dođu naši istražioci pa ćemo vidjeti", kazao je za N1 direktor Federalne uprave policije Dragan Lukač.

Izvor: Nezavisne novine/N1

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

da

15.01.2017 10:21

Da imate strucnjake onda biste bili mnogo bolje zasticeni od upada i hakovanja. Inace ste poznati po "strucnjacima".

ODGOVORITE
Name

Čovjek

15.01.2017 11:21

Tako je

Name

Koja sirova izjava

15.01.2017 10:51

On misli da Anonimusi sjede u Sarajevu, na Vracama. Pa ce se on raspitati preko svojih dousnika na tetenu....

ODGOVORITE
Name

Re

15.01.2017 11:19

A vala i ovi Anonimusi misle da mi ovdije ne znamo ko je svaki fening ukro ko je koga zaposlio,ko je kome zenu natego...Makar nam za to ne trebaju hakeri.

Name

aha

15.01.2017 10:58

Sta cete vi naci? Vi ne mozete naci nekog ko opljacka kiosk obicni a kamoli hakere poput njih.

ODGOVORITE