Mali Božić stariji od Nove godine

Proslava Malog Božića ima u narodu dugu tradiciju i praćena je živopisnim običajima, punim simbolike.

Republika Srpska 14.01.2017 | 15:23
Mali Božić stariji od Nove godine
Ovaj narodni praznik, koji se obilježava danas, sedam dana nakon Božića, ima mnogo dužu tradiciju nego doček pravoslavne Nove godine. Neki starinski običaji vezani za njegovu proslavu još opstaju u selima oko Banjaluke.

Za trpezom, na koju se iznosi glava i plećka božićne počenice, ostavljeni specijalno za ovu priliku, počasni gost je položajnik, najčešće dijete ili mladić, koji je na Božić prvi ušao u kuću domaćina. Na Mali Božić položajnik dobija poklone.

"Danas se to malo izgubilo, ali kad sam ja bio dijete za položajnika se mijesio poseban hljeb od bijelog brašna, ili kako se u narodu zvao kolač, ukrašen orasima, lješnicima i suvim voćem. Taj bi mu kolač davali na Mali Božić poslije ručka i on bi ga onda stavio na glavu i nosio kroz selo. Uz to, položajniku su se poklanjale čarape, košulja, vezeni peškir", priča Boro Stojić iz Sitnice na Manjači.

Stojići su, kaže, uvijek obilježavali Mali Božić, iako im je na taj dan, 14. januara, krsna slava Sveti Vasilije.

"I slava i Mali Božić na isti dan, velika je to radost za kuću. Nova godina je nešto drugo, to je moda novijeg doba", kaže Stojić.

I na Manjači i u potkozarskim selima običaj je da se na Mali Božić na sto iznosi kovrtanj, okrugli hljeb sa rupom u sredini, koji je na Božić u ranu zoru ispečen od tijesta za česnicu.

"Prema starijim kazivačima, domaćin je kuvao česnicu i kovrtanj, dok je prema novijim izvorima to obavljala domaćica. Ispečen kovrtanj bi ogrnuli čistim stolnjakom i objesili na čiviluk, gdje je stajao do Malog Božića", zabilježila je Irena Medar Tanjga, profesor etnologije na banjalučkom Prirodno-matematičkom fakultetu.

Na Manjači se na Božić kovrtanj stavljao volu na rog, da bi godina bila rodna.

U Potkozarju se kovrtanj stavljao u napoj prvoj kravi koja se oteli poslije Božića, da bi telad bila zdrava, a mlijeko masno.

(EuroBlic)
(Foto: Siniša Pašalić / RAS Srbija)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Mislim-Man

14.01.2017 14:36

Od srca vam čestitam mali Božić.

ODGOVORITE
Name

Mihailo Mikic

14.01.2017 15:07

Proucavanjem starih narodni obicaja se proucava proslost svakog naroda, zato sto pored zvanicne pisane istorije postoji i nepisana istorija. Nepisana istorija je bila u proslisti za svaki narod puno vrednija i bogatija nego pisana istorija koja je samo zapisivala dogadjaje i misljenja koji su vec bili rasireba i postojala u narodu. Zato se bez poznavanja narodni obicaja nemoze pravilno shvatiti i razumjeti ni jedna zvanucna storija bilo kojeg naroda. SRBska istorija je najvecim svojim izvornim djelom sacuvane u SRBskom narodnom predanju i starim narodnim obicajima. Danas SPC proslavlja Svetog Vasilija Velikog "ponosa monaha" ali takodje i Obrezanje ili statozavjetno krstenje Starog SRBskog Rodjaka Gospoda naseg Isusa Hrista. Zato je tesko kazati sta je kod SRBa stariji obicaj, paganska proslava Nove Godine koja je bila rasprostranjena kod Rimljana ili proslava Hristovog Krstenja - Mali Bizic!

ODGOVORITE
Name

Bozica

14.01.2017 15:23

Srecna Nova godina i Mali Bozic

ODGOVORITE
Name

virus

14.01.2017 17:10

A Sv. VASILIJE draga zeno zaboravi?