Otkriveno 37 miliona KM utajenog poreza

Na račun javnih prihoda Republike Srpske u prošloj godini ukupno su uplaćene 2,164 milijarde maraka, te dodatnih 11,7 miliona KM po osnovu doprinosa za Fond solidarnosti, pokazuju godišnji podaci Poreske uprave RS.

Republika Srpska 14.01.2017 | 12:57
Otkriveno 37 miliona KM utajenog poreza
Prema tim podacima, naplaćeni iznos po osnovu direktnih poreza u prošloj godini veći je za šest odsto nego godinu dana ranije, odnosno prikupljeno je 434,3 miliona KM ili 25 miliona KM više.

Tako je najveći procentualni rast naplaćenih direktnih poreza ostvaren po osnovu poreza na dobit, koji je naplaćen u iznosu od 181,4 miliona KM, što je više za 36,4 miliona KM, ili 25 odsto, u odnosu na uporedni period.

"Po osnovu poreza na dohodak naplaćeno je 216,1 milion KM, što je za četiri odsto ili osam miliona KM manje u odnosu na 2015. godinu. Niža naplata tog poreza rezultat je izmjene Zakona o porezu na dohodak od septembra 2015. kojim je ukinut porez na dividendu", pojasnili su iz Poreske uprave RS.

Dodaju da je porez na upotrebu, držanje i nošenje dobara naplaćen u iznosu od 13,9 miliona KM.

Kod ovih prihoda došlo je do izmjena zakonskog rješenja kojim je propisano da se porez na upotrebu motornih vozila i porez na držanje i nošenje oružja umanjuje i vraća na nivo na kojem je bio prije izmjena iz 2014. godine, te je u tom smislu došlo i do manje naplate ove vrste prihoda u odnosu na 2015. godinu i to za 19 odsto, odnosno za 3,2 miliona.

Osim toga, navode da je naplata prihoda po osnovu poreza na nepokretnosti u prošloj godini iznosila 22,8 miliona maraka, što je u odnosu na prošlu godinu manje za jedan odsto, odnosno za 230.000 KM.

"Budući da tri opštine nisu dostavile neophodne podatke za izdavanje poreskih računa za 2016. godinu (Srbac, Gradiška i Trnovo), Poreska uprava nije bila u mogućnosti da poreske račune odštampa i uruči poreskim obveznicima u propisanom zakonskom roku. Ako uzmemo u obzir da je u 2015. godini za ove tri opštine ukupno naplaćeno preko 900.000 KM, možemo konstatovati da je naplata poreza na nepokretnost i veća nego u 2015. godini", istakli su iz Poreske uprave RS.

Prema njihovim riječima, po osnovu ostalih javnih prihoda naplaćeno je 350,6 miliona KM, što je u odnosu na prethodnu godinu više za četiri odsto.

Kada je u pitanju naplata prihoda po osnovu taksa i naknada, iz Poreske uprave su konstatovali da je u odnosu na prethodnu godinu naplaćeno više za pet odsto ili za 10,6 miliona KM.

Na višu naplatu prihoda po osnovu taksi i naknada najviše je uticala viša naplata prihoda po osnovu naknade za puteve koja se plaća pri godišnjoj registraciji vozila na motorni pogon.

Dodaju i da je povećana naplata prihoda po osnovu naknada za priređivanje igara na sreću, te po osnovu ostalih prihoda.

Što se tiče prihoda po osnovu koncesionih naknada naplaćeno je 44,2 miliona KM, što je za 7,6 miliona KM manje u odnosu na prethodnu godinu, odnosno 15 odsto manje.

Pojašnjavaju da su stupanjem na snagu Zakona o izmjenama Zakona o naknadama za korišćenje prirodnih resursa za proizvodnju električne energije smanjeni, tj. vraćeni na nivo prije poplava, iznosi naknada za korišćenje prirodnih resursa u svrhu proizvodnje električne energije i način plaćanja, što je uticalo na manju naplatu ove vrste prihoda.

"Prikupljeni prihodi fondova socijalnog osiguranja u 2016. godini iznose ukupno 1,376 milijardi KM. Povećana naplata je zabilježena kod doprinosa za PIO i za dječju zaštitu. Manja naplata doprinosa je ostvarena kod doprinosa za zdravstveno osiguranje", naveli su iz Poreske uprave RS.

Kada su u pitanju kontrole, iz Poreske uprave RS ističu da su u toku prošle godine izvršili 3.883 terenske i kancelarijske kontrole.

Tako su inspektori ove institucije u izvršenim kontrolama, pored prijavljenih, a neplaćenih obaveza, dodatno utvrdili iznos od 37,02 miliona KM neprijavljenih obaveza.

Takođe, Poreska uprava je u 2016. godini intenzivirala aktivnosti na kontroli ispravnosti prikazivanja prometa preko fiskalnih kasa.

"Inspektori su u 2016. godini izvršili 4.311 kontrola evidentiranja prometa preko fiskalnih kasa, te je za 544 poreskih obveznika doneseno rješenje o izricanju zaštitne mjere zabrane obavljanja djelatnosti", navode iz ove institucije.

Dodaju da je po svim osnovama u toku prošle godine Poreska uprava izdala 2.399 prekršajnih naloga na iznos kazne od preko dva miliona KM.

Podnesen je i 31 izvještaj nadležnim tužilaštvima s ukupno pričinjenom štetom za budžet RS u iznosu od 3.588.600 KM.

Izvor: Nezavisne

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Koliko je mladih otišlo

14.01.2017 14:22

Da li neko može orjentaciono da prikaže podatke koliko je mladih otišlo u zzadnji nekoliko godina?

ODGOVORITE
Name

A Kada

14.01.2017 14:24

Će se suditi Cvijanovićki za otimačinu putem fonda solidarnosti?

ODGOVORITE