Откривено 37 милиона КМ утајеног пореза

На рачун јавних прихода Републике Српске у прошлој години укупно су уплаћене 2,164 милијарде марака, те додатних 11,7 милиона КМ по основу доприноса за Фонд солидарности, показују годишњи подаци Пореске управе РС.

Република Српска 14.01.2017 | 12:57
Откривено 37 милиона КМ утајеног пореза
Према тим подацима, наплаћени износ по основу директних пореза у прошлој години већи је за шест одсто него годину дана раније, односно прикупљено је 434,3 милиона КМ или 25 милиона КМ више.

Тако је највећи процентуални раст наплаћених директних пореза остварен по основу пореза на добит, који је наплаћен у износу од 181,4 милиона КМ, што је више за 36,4 милиона КМ, или 25 одсто, у односу на упоредни период.

"По основу пореза на доходак наплаћено је 216,1 милион КМ, што је за четири одсто или осам милиона КМ мање у односу на 2015. годину. Нижа наплата тог пореза резултат је измјене Закона о порезу на доходак од септембра 2015. којим је укинут порез на дивиденду", појаснили су из Пореске управе РС.

Додају да је порез на употребу, држање и ношење добара наплаћен у износу од 13,9 милиона КМ.

Код ових прихода дошло је до измјена законског рјешења којим је прописано да се порез на употребу моторних возила и порез на држање и ношење оружја умањује и враћа на ниво на којем је био прије измјена из 2014. године, те је у том смислу дошло и до мање наплате ове врсте прихода у односу на 2015. годину и то за 19 одсто, односно за 3,2 милиона.

Осим тога, наводе да је наплата прихода по основу пореза на непокретности у прошлој години износила 22,8 милиона марака, што је у односу на прошлу годину мање за један одсто, односно за 230.000 КМ.

"Будући да три општине нису доставиле неопходне податке за издавање пореских рачуна за 2016. годину (Србац, Градишка и Трново), Пореска управа није била у могућности да пореске рачуне одштампа и уручи пореским обвезницима у прописаном законском року. Ако узмемо у обзир да је у 2015. години за ове три општине укупно наплаћено преко 900.000 КМ, можемо констатовати да је наплата пореза на непокретност и већа него у 2015. години", истакли су из Пореске управе РС.

Према њиховим ријечима, по основу осталих јавних прихода наплаћено је 350,6 милиона КМ, што је у односу на претходну годину више за четири одсто.

Када је у питању наплата прихода по основу такса и накнада, из Пореске управе су констатовали да је у односу на претходну годину наплаћено више за пет одсто или за 10,6 милиона КМ.

На вишу наплату прихода по основу такси и накнада највише је утицала виша наплата прихода по основу накнаде за путеве која се плаћа при годишњој регистрацији возила на моторни погон.

Додају и да је повећана наплата прихода по основу накнада за приређивање игара на срећу, те по основу осталих прихода.

Што се тиче прихода по основу концесионих накнада наплаћено је 44,2 милиона КМ, што је за 7,6 милиона КМ мање у односу на претходну годину, односно 15 одсто мање.

Појашњавају да су ступањем на снагу Закона о измјенама Закона о накнадама за коришћење природних ресурса за производњу електричне енергије смањени, тј. враћени на ниво прије поплава, износи накнада за коришћење природних ресурса у сврху производње електричне енергије и начин плаћања, што је утицало на мању наплату ове врсте прихода.

"Прикупљени приходи фондова социјалног осигурања у 2016. години износе укупно 1,376 милијарди КМ. Повећана наплата је забиљежена код доприноса за ПИО и за дјечју заштиту. Мања наплата доприноса је остварена код доприноса за здравствено осигурање", навели су из Пореске управе РС.

Када су у питању контроле, из Пореске управе РС истичу да су у току прошле године извршили 3.883 теренске и канцеларијске контроле.

Тако су инспектори ове институције у извршеним контролама, поред пријављених, а неплаћених обавеза, додатно утврдили износ од 37,02 милиона КМ непријављених обавеза.

Такође, Пореска управа је у 2016. години интензивирала активности на контроли исправности приказивања промета преко фискалних каса.

"Инспектори су у 2016. години извршили 4.311 контрола евидентирања промета преко фискалних каса, те је за 544 пореских обвезника донесено рјешење о изрицању заштитне мјере забране обављања дјелатности", наводе из ове институције.

Додају да је по свим основама у току прошле године Пореска управа издала 2.399 прекршајних налога на износ казне од преко два милиона КМ.

Поднесен је и 31 извјештај надлежним тужилаштвима с укупно причињеном штетом за буџет РС у износу од 3.588.600 КМ.

Извор: Независне

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Колико је младих отишло

14.01.2017 13:22

Да ли неко може орјентационо да прикаже податке колико је младих отишло у ззадњи неколико година?

ОДГОВОРИТЕ
Name

А Када

14.01.2017 13:24

Ће се судити Цвијановићки за отимачину путем фонда солидарности?

ОДГОВОРИТЕ