Svi Hrvati mogu stati u Čovićev dvor

Nije Dragan Čović, član Predsjedništva BiH, taj koji bi trebao štititi ustavni položaj države na čijem je čelu. On je hrvatski član kolektivnog šefa države, zadužen da štiti (samo) interese hrvatskog naroda. Ništa što se dešava na prostoru Republike Srpske, još od nekadašnjeg Karadžić - Bobana iz Graza, ni na koji način ne može naškoditi hrvatskim interesima u BiH.

Bosna i Hercegovina 13.01.2017 | 21:59
Svi Hrvati mogu stati u Čovićev dvor
Hroničari hrvatskog političkog života svjedoče kako je Tomislav Karamarko, bivši lider HDZ, protraćio svoj višegodišnji predsjednički mandat u stranci i jednokratni potpredsjednički u Vladi, a da nije uspio dobiti odgovor na pitanje koje ga je duboko kopkalo i razdiralo i kao čovjeka i kao HDZ-ovca;

«Ljudi, može li mi neko objasniti za šta Draganu Čoviću u njegovoj vili u Mostaru služi dvanest kupatila?», nejednom je Karamarko pitao i sebe i druge, prepričavaju hroničari-svjedoci.

Oni, međutim, nisu sigurni da li je Karamarko lično, upoznao i hodočastio brojna Čovićeva kupatila, ili mu ih je dočarao, svojim škrtim, ali umnim riječima, njegov hercegovački polic-komesar Milijan Brkić.

DRAGAN ČOVIĆ, MASOVNA POJAVA

Ali, od Karamarka, koji nije poznavao prilike ni u svom domu, koji je i pao za to što je zabadao nos u kupatila u susjedstvu, a nije u novčanik rođene supruge, nerealno je očekivati da se u te osjetljive stvari razumije. Jer Dragan Čović je polivalentna ličnost, gotovo pa masovna pojava!

Je li normalno da Dragan Čović, član Predsjedništva BiH, državnik, dakle, ima svoje zasebno kupatilo u rođenoj vili? Ili bi bilo normalnije da ga dijeli (po par-nepar sistemu) sa liderom vladajuće Hrvatske demokratske zajednice, koji se takođe zove Dragan Čović i prijavljen je na istoj adresi?

Gdje da se kupa i obavlja higijenske jutarnje rane radove predsjednik Hrvatske akademije nauka i umjetnosti BiH, takođe Dragan Čović, a gdje, pak, predsjednik Hrvatskog narodnog vijeća Čović Dragan? Zar je primjereno da Dragan Čović, profesor na Mašinskom fakukltetu u Mostaru, dijeli isto kupatilo sa profesorom na Filozofskom fakultetu - ime mu znate - Draganom Čovićem?

(Koji uopšte predmet inženjer Čović predaje na Mašinskom i Filozofskom fakultetu? Vjerovatno izborni inženjering!?)

Dragan Čović (ne zna se tačno sa koje od pet najvažnijih dužnosti u hrvatskoj zajednici u BiH koje godinama suvereno obavlja) nedavno je kazao kako su „i desnica i ljevica kod Bošnjaka u većini za islamsku državu“.

Ako progledamo kroz prste Čovićevoj zakržljaloj logici (po kojoj kod Bošnjaka postoji desnica, ili što je još gluplje-ljevica, a ne kleptokratske interesno isprepletene elite!), da vidimo kako stvari stoje sa hrvatskim političkim spektrom. Ne stoje doslovice nikako, jer toga nema!

Nemaju Hrvati u BiH, duže vrijeme, većeg i podmuklijeg neprijatelja (nije to čak ni združeni bošnjački kalifatski projekat, a pogotovo bratski Dodikov separtizam) od pluralizma u vlastitim redovima. Već četvrt vijeka HDZ BiH drži hrvatski narod u okolnostima odgođene demokratije; koja će profunkcionisati, svečano-raskošno kada HDZ na svojm plećima iznese trijumf opštih nacionalnih interesa, nad partikularnim, „sitnosopstveničkim“ strančarenjem.

Ako se osvrnemo samo na okruženje, vidjećemo da su nacije i narodi koji su u manjini (a koji čak nisu ni konstitutivni kao što Hrvati u BiH jesu) bez ikakvih problema i posljedica artikulišu svoje nacionalne interese kroz više političkih stranaka.

Albanci su na nedavno održane izbore u Makedoniji, umjesto u dosadašnje dvije, izašli u tri kolone-stranke i to nije uopšte oslabilo njihovu političku i pregovaračku poziciju; naprotiv, još su tvrđi i legitimniji njihovi zahtjevi upućeni mogućim makedonskim mandatarima.

Samo jedna politička stranka pretijesna je i za srpski blok u Crnoj Gori, pa postoje dvije tri, bošnjačku politiku u Srbiji vode tri, a mađarsku dvije stranke.

Kosovski Srbi su dvostruko pluralnija skupina od Hrvata u BiH, dvije stranke su zastupljene u kosovskom Parlamentu...

Čak „pluralizam terorizma“ postoji i u Siriji i Iraku, između krvoločnih fanatika pod kontrolom Abu Bakra al Baghdadija i „Al Qaidinih“ pripadnika pod komandom Aymana Al Zawahirija!

Jedinstvo naroda, stranke i vođe kakvo je, eliminisanjem protivnika i švercerske trange-frange operacije sa otpadnicima od HDZ-a, osigurao Čović, možda jedini pandan ima u sjevernokorejskom državnom gulagu; s tom razlikom što tamošnji vrhovnik Kim Yong Un (još uvijek) nije predsjednik sjevernokorejskih akademika!

Uz obilježavanje Dana Republike Srpske, Dragan Čović je sa olimpijskih i akademskih visina svoje mostarske kule-stražare izvolio saopštiti da se reakcijama na taj događaj „samo skreće pažnja javnosti sa osnovnih problema sa kojima se u funkcionisanju suočava Bosna i Hercegovina“.

Stoga je on zatražio da se „više bavimo životnim pitanjima, a manje datumima i referendumima na koje smo potrošili cijelu godinu“. Oni koji nisu ravnodušni na kršenje Ustava BiH, koji iz nekih, sebi znanih, a Čoviću nepoznatih, razloga poštuju ustav i zakone BiH, to hoće reći Čović, „samo skreću pažnju javnosti sa životnih pitanja“.

Nije samo bošnjačka (islamistička) ljevica i desnica, nego su i ambasada SAD u Sarajevu, Kancelarija visokog predstavnika, Kancelarija Evropske unije, pa naknadno i predsjednica Republike Hrvatske („naša predsjednica“, kako joj provincijalno udvorički voli tepati državnik Čović) „osuđivali“, „izražavali zabrinutost“ zbog Dodikovog velikosrpskog separatističkog derneka i tako „skretali pažnju...“

ŽIVOTNA PITANJA I BEŽIVOTNI ODGOVORI

Nije Dragan Čović, član Predsjedništva BH, taj koji bi trebao štititi ustavni položaj države na čijem je čelu. On je hrvatski član kolektivnog šefa države, zadužen da štiti (samo) interese hrvatskog naroda. Ništa što se dešava na prostoru Republike Srpske, još od nekadašnjeg Karadžić-Bobana iz Graza, ni na koji način ne može naškoditi hrvatskim interesima u BiH.

Hrvatski član Ustavnog suda BiH je prije 15 godina glasao protiv konsitutivnosti Hrvata u RS, a Hrvati-sudije u Ustavnom sudu BiH (Čovićevi stranački namještenici) nisu smatrali Dan Republike Srpske neustavnim. Zato su Draganu Čoviću, od lijevih i desnih bošnjačkih političara opasniji neprijatelji i sveštenici-unitaristi, kardinal Vinko Puljić i biskup Franjo Komarica (u neku ruku i Papa Franjo) sa kojima nikako ne može da se usuglasi oko toga gdje počinju, a gdje završavaju interesi Hrvata-katolika u Bosni i Hercegovini.

Kaže Dragan Čović kako se 9. januar kao Dan Republike Srpske i do sada slavio i da nije bilo nikakvih problema. I to je potpuno tačno. I hrvatski članovi Predsjedništva BiH (ujedno i lideri HDZ.-a BiH) su godinama krali i pljačkali javne resurse i to nikome nije smetalo. Kada je zasmetalo, Tužilaštvu i Sudu Bosne i Hercegovine, jedan je, Ante Jelavić, uhapšen i osuđen, drugi je, Dragan Čović, uhapšen, pa oslobođen u nedostatku dokaza...

Svaki razgovor o evropskoj budućnosti Bosne i Hercegovine - za koju su prema tvrdnjama iz Zagreba i Mostara, jedino iskreno zagrijani Hrvati - počinje i završava izgradnjom pravne države i vladavinom zakona.

Tvrditi da poštivanje zakona i Ustava, što čini Dragan Čović, ne samo najnovijim povodom, „skreće pažnju javnosti sa životnih problema“, jednako je idiotski kao optuživati pravo i zakone da ne vode računa o „onome od čega se živi“!?

Zna Čović, ne samo zato što je to kao Titov pionir, omladinac i komunista usvojio doktrinu da se „ne treba držati zakona k'o pjan plota“. Da on, umjesto da se držao zakona i poštovao propisa, nije gledao od čega se (i gdje) živi, đavla bi imao privatnu latifundiju u Mostaru (u koju se mogu smjestiti svi Hrvati koji danas žive u Republici Srpskoj, ako bi ih opet istjerali) i u njoj dvanaest kupatila!

Piše: Senad Avdić
(Vijesti.ba / SB)

Komentari / 44

Ostavite komentar
Name

Omgomg

13.01.2017 18:59

Boze, ima li te? Narod je gladan!

ODGOVORITE
Name

AxxE

13.01.2017 20:17

Nijne gladan nego Glup

Name

blablabla

13.01.2017 20:29

Nije narod gladan nego glup. Narod glasa 25 godina nacionaliste i sta su Nam donijeli osim mrznje i rata. Cudna stvar kad se napijemo svi se redom grlimo a kad smo trijezni dijeli mo se na srbe, hrvate i muslimane.

Name

Re blablabla

14.01.2017 12:16

Nikakvi oni nacionalisti nisu, već je narod nacionalno naelektrisan! Oni su samo otkrili način kako se na vlast dolazi i na vlasti ostaje...

Name

nije

14.01.2017 20:07

Nije narod gladan,najeo se je splacina

Name

RE Omgomg

16.01.2017 16:30

Nema Boga naravno jer da ga ima nebi dozvoljavao ovakve stvari. Živio Marxizam

Name

zumba

13.01.2017 19:00

Kladim se da je ovo od kladionica.

ODGOVORITE
Name

SKUTORIJA

13.01.2017 19:01

ON JE MALI ALI POKVARENI DODIK, KAKO CE ON ZABITI NOZ U LEDZA DODIKU ON A NE TEHERAN

ODGOVORITE
Name

Re

13.01.2017 23:52

Nijedan dogovor teheran nije pogazio i nikada ne zabija noz u ledja

Name

mi

13.01.2017 19:03

Sve ovo sta Covic ima to smo mu mi napravili. Dobro ste procitali MI svi. Jer Hrvata je malo a najvecu cjenu placaju Bosnjaci i Srbi. Sve je ovo iz budzeta BiH napravito!

ODGOVORITE
Name

Mujo

13.01.2017 19:21

Zato su mnoge fam ostale gladne Radi kladionica

Name

polako ali sigurno

13.01.2017 19:31

Nakon sto je Marina Pendes na nalog Dodikovog jarana Dragana Covica prvo podzala upotrebu vojske na proslavi dana RS a onda naredni dan promjenila misljenje nakon sto se u sve ukljucila i Kolnda sa onim da "RS treba spustui na zemlju' Sada NATO koriosti tezu artiljeiju u vidu Senada Avdica i price koje sve bogatvio ima Covic, tj. sta je imao prije stupanja u politiku a sta im,a sada

ODGOVORITE
Name

Covicu naredjuje Kolinda i on kao dobar partijski vojnik mora izvravati naredjenja

13.01.2017 20:51

I ja mislim da se u sve ukljucila visoka politika. Covic je prvo reko Marini da brani upotrebu vojske, a kada je Kolinda, koja je ne zaboravimo prije mjesta predsjednice Hrvatske a bila zamjenik generalnog sektetara NATOa, Dragan Covic je naredio Marini da promjeni misljenje i ona je kao svaki dobar poslusan vojnik svoje partije HDZ to i uradila

Name

BLA BLA BLA...

13.01.2017 19:45

Kad pitas od kuda ti to ,njegov odgovor je to nije moje sve to je jedan od cerke jedan od zeta itd.e moj narode pa ovo nemaju ni bogatiji milijarderi u Americi e sad vi vidite da manje vise svaki politicar ima u najmanju ruku isto kao i Covic.Birajmo ih ponovo na izborima a oni neka nam samo prebaciVaju retoriku ito stalno onu iz 92 god.trebaju nam neke druge nove generacije mladji politicara da bi se krvna slika popravila. oni puno ne brinu fotelja debela ne idu i ne rade na baustelu lijepo im ali ok.Pa sto nerade nesto u ime gradjana i ovoga naroda i da to sve krene jednom na bolje oni zavadjaju narode dalje da bi se odrzali u istim tim foteljama napolju ih ceka Audi od 200 hiljada KM. VOZNI PARK SVIH SLUZBENIH AUTA U CIJELOJ DRZAVI IZNOSI 12 MIL. KM. To nema nigdje a ti narode samo suti i birajte iste.hvala

ODGOVORITE
Name

Dire Straits

14.01.2017 18:55

Re BLA BLA BLA:Slažem se u potpunosti sa tobom,i već dugo mislim dali je u ovoj državi uopšte moguće naći tri pametna čovjeka,hrvata,muslimana i srbina koji bi sjeli i složili se kako da ova država i ovaj cijeli narod u BiH krene naprijed,i da ovaj blentavi i zaludjeni narod podrži te ljude a ove strpati u zatvor i oduzeti im nelegalno stečenu imovinu. Uništili su nas i jedino gdje nas mogu dovesti je bjeda i neki novi rat.

Name

Ante

13.01.2017 19:52

Sve je to od pomoci hrvatima u BiH pa njemu daju pare on rasporjedzuje DOCE VRAG PO SVOJE nadam se

ODGOVORITE
Name

Kumic

13.01.2017 19:54

To je od para za program televizije na hrvackom jeziku

ODGOVORITE
Name

Nedjo2

13.01.2017 19:56

Pa vozi se covjek ostavio mu PAPA forda usteda samo takva

ODGOVORITE
Name

Bakir

13.01.2017 19:57

Nije to njegovo toje od zeta koji je najpametni i direktor zracnog prostora BiH

ODGOVORITE
Name

Baja

13.01.2017 20:02

A i sin je u pametan ko konj pa radi u centralnoj banci

ODGOVORITE
Name

Dragan

13.01.2017 20:04

Dobro napisano

ODGOVORITE
Name

Sa

13.01.2017 20:27

Nemojte tako. Ugrozen je .....

ODGOVORITE
Name

Don Kihot

13.01.2017 20:35

Pa prikažite Bajinu isto je to sve...

ODGOVORITE
Name

Majstor

13.01.2017 21:44

Meni je tu samo sporno sto bas 12 kupatila sto nije idiot napravio 15

ODGOVORITE
Name

Ivan

13.01.2017 23:26

Dodik i Covic,braca po lopovluku.

ODGOVORITE
Name

Tihi

14.01.2017 00:54

To je sto še zna a sto se ne zna? Mada nije ovo nikakva "vijest" I ptice na grani znaju za sta se sva trojica bore.Ne za vase bolje plate i bolje uslove zivota. Za svoje interese i kleptomaniju. Na vijestima i na portalima svaki dan jedna te ista priča se vrti u krug. Svaki dan jedno te isto .Olimpijske igre pljuvanje u dalj Ako je neko druge vjere podrazumjeva da je prvo ljudsko bice u pozitivnom smislu pa tek onda sve drugo i treće..

ODGOVORITE
Name

Cccc

14.01.2017 01:42

Draga pisateljice de nam malo pokaži sta sve ima siromah Bakir.

ODGOVORITE
Name

biznisman

14.01.2017 08:22

Tko radi taj i ima!

ODGOVORITE
Name

xy

15.01.2017 19:47

Ko krade taj ima.

Name

Kakav pamflet?

14.01.2017 10:12

Novinar Senad Avdic ima mnogo tema u svom okruzenju za pisanje (islamski terorizam, odlazak muslimana u rat u Siriju, Izetbegovicev nepotizam, klanjanje na Univerzitetu u Sarajevu, mrznja prema Srbima, muslimansko glasanje za clana Predsjednistva BiH ...) a ne da se bavi hrvatskim clanom Predsjednistva BiH, koji ne dozvoljava majorizaciju muslimana u Federaciji. A to sto je bogat nista cudno, koji politicar nije bogat. Evo nas Radojcic gradonacelnik Banja Luke glumi intelektualca i brine se za parkove a istovremeno postavlja svoje lopove na vlast u BL a supruzi rjesava posao u Elektroprenosu. A bio momak nada SNSD-a kao zamijenio bio korumpiranog Dodika. Ovamo isti lopov kao sef. Stoga Senade pisi o Andricu koga su tvoji proglasili fasistom i slicnim temama.

ODGOVORITE
Name

bosanac

14.01.2017 11:53

Odakle mu sve to....Bože moj, čovjek se obrazovao, marljivo radio i štedio i što je najbitnije, sve ove godine marljivi krao sve sto mu je do ruku ďošlo. Nekoliki puta optuživan pa oslobadjan. A kako i ne bi kad sam postavlja i smjenjuje sudije. Da je naš Baja bio pametniji....danas ga niko za vile i silne privredne pljacke teretio. Baš kao što mu prijatelja Čovića ili Radonjčića niko ne tereti. ČOVJEK SE UČI DOK JE ŹIV (samo ako je priglup kao Baja).

ODGOVORITE
Name

Kleptomanska jutututa

14.01.2017 13:39

U clan 1 Ustava treba zapisati politicki sistem kleptomanska jutututa.

ODGOVORITE
Name

BOBA

14.01.2017 17:21

POHAPSITI ČOVIĆA ALIJU DODIKA SENADERI BRO DVA RAZBIRTI LANAC KORUPCIJE .

ODGOVORITE
Name

Dire Straits

14.01.2017 18:38

Generalno,mi smo blentav narod,zato ovi naši političari mogu raditi sa nama i od nas šta god hoće. Mi ovo sve vidimo i znamo da nas kradu i opet glasamo za iste ljude. Ovaj Čović uopšte nema nikakve opozicije u hrvatskom narodu i biće na vlasti dok god on hoće. Može li se to njegovo bogatstvo zaraditi u ovoj državi na pošten način?Treba se mašiti kuke i motike i rastjerati tu bagru. Umjesto toga mi gledamo kako se bogate a mi crkavamo, preživljavamo. Djeca nam nemaju budućnost.

ODGOVORITE
Name

Lemi

14.01.2017 21:51

Imal' slika iz Bakinaca?

ODGOVORITE
Name

Lav saravevo

15.01.2017 03:28

Samo glasajte za ove grmalje sda sds HDZ I gladuj te

ODGOVORITE
Name

nezaposlenik

15.01.2017 03:53

Ako neko javno izlozi svoje bogatstvo kao doticni a procenjeno na 5 mil.te stanovi pa vikendice onda nemozemo ni predpostaviti koliko imaju SKRIVENO bogatstvo jer zaboga sta bi mi da nas oni ne BRANE a to kosta.Bravo NARODE samo napred do konacne propasti.

ODGOVORITE
Name

Mile

15.01.2017 04:52

Hapsite ljude za 1000 km a ovi pokrali pola drzave nikom nista...

ODGOVORITE
Name

pametniji nego

15.01.2017 11:15

Nisu mu ravni cak ni Bakir ni dodik, da se setio covic nebi dao da mu se slika to posteno zaradjeno imanje.

ODGOVORITE
Name

Emeligt

15.01.2017 15:38

Kada bi politicari vratili svaki svom narodu sto su uzeli svi narodi bi bili ravnopravniji

ODGOVORITE
Name

boo

15.01.2017 16:14

Bolji je od Bakira kako god.

ODGOVORITE
Name

xy

15.01.2017 19:45

Narod kao tocak.

ODGOVORITE
Name

Milicija ex

15.01.2017 22:34

Njegova i njihova (kolega mu i jarana u tom a i manjem entitetu) imanja, mjere se i brojem policijskih kućica uokolo.

ODGOVORITE
Name

Geography

16.01.2017 11:58

U radiše svega bijaše, a u štediše još i više

ODGOVORITE