Dakar reli: Loeb britkom vožnjom do podijuma na 10. etapi!

Sagmajster je uspešno završio prethodnu etapu prošavši kroz cilj kao 60. motociklista.

Ostali sportovi 13.01.2017 | 16:45
Dakar reli: Loeb britkom vožnjom do podijuma na 10. etapi!
Nastavlja se dominantna uloga Pežoa na ovogodišnjem izdanju Dakar relija. Sebastijan Loeb je osvojio četvrtu etapu od ukupno osam voženih ukoliko ne računamo dve otkazane seanse od ukupno deset planiranih etapa. Francuz je jučerašnjom vožnjom na poslednjoj deonici specijalnog SS ispita uspeo da se odlepi od timskog druga Sirila Deprea i tako dođe to 2,33 minuta prednosti.

Treće mesto u konkurencinji automobilista pripalo je Stefanu Peterhenselu koji se dobro plasirao uprkos udesa u kome je učestvovao i slovenački motociklista, Simon Marčič. Konkretno, Slovencu se nema šta zameriti. Deluje da je Peterhensel kriv, ali i da mu trka za poziciju nije pomutila razum. Vozač „pežoa“ se nakon udesa vratio do Marčiča i pomogao povređenom motociklisti dok nisu stigle stručne medicinske službe. U tom trenutku, odnosno neposredno pre sudara Simon Marčič je bio na 65. poziciji, dok je našGabor Sagmajster nešto bolje plasiran pošto je 10. etapu završio na 60. mestu.

Kada je reč o automobilistima bitno je da napomenemo da je Nani Roma zaostao zaLoebom za 31,29 minuta. To praktično znači da mu je potrebno čudo kako bi ugrozio vozače Pežoa koji su ove godine bukvalno održali vozačku lekciju za sve ratnike Dakar relija. Kada smo već kod lekcija, na 10. etapi ih je zaista bilo i previše. Miko Hikonen se sudaruio sa kamionom, probušio hladnjak, pa mu gubitak rashladne tečnosti nije dozvolio da nastavi put. Ostao je na 195. kilometru poslednje etape.

Kada je reč o motociklistima na samom cilju je delovalo da je 10. etapu osvojio Mišel Metž. Njegovo slavlje nije dugo trajalo zbog toga što ga je sudijski kolegijum počastio sa 60 minuta penalizacije. Tako je ispalo da je slavljeničko mesto pripalo Huanu Bredi Bortu, drugi je Slovak Stefan Svitko, a treći Franko Kaimi na „hondi“.

U konkurenciji kamiona Kamaz vlada kao što se nije bilo teško prognozirati bar što se tiče finiša Dakar relija. Prvo mesto na 10. etapi pripalo je Eduardu Nikolajevu. Drugo mesto zauzela je posada na čelu sa Sotnikovom, a treći je Mardev. Naravno, smatramo da nije umesno podvlačiti da su svi navedeni takmičari za volanima Kamaz kamiona.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar