Dakar reli: Četiri etape argentinskog pakla - Sagmajster ne popušta!

Posle otkazane devete, danas je na programu 10. etapa Dakar relija u nikad težim vremenskim uslovima.

Ostali sportovi 12.01.2017 | 16:15
Dakar reli: Četiri etape argentinskog pakla - Sagmajster ne popušta!
Grubo, truckavo i bespoštedno, takav je scenario režirala priroda učesnicima ovogodišnjeg Dakar relija. Juče se međutim nije moglo dalje. Otkazana je deveta etapa zbog užasnog nevremena, kiše, odrona i klizišta. Zato se na današnjoj smotri uoči 10, takođe neizvesne etape pojavilo ukupno 248 vozila, 109 motocikala, 23 kvada, 68 automobila i 48 kamiona. Sve u svemu ukoliko svedemo račune u odnosu na startnu postavu karavana, danas se takmiči 243 takmičara manje. Tačno toliko ih je ostalo na putu do današnje 10. etape Dakar relija.

Naš Gabor Sagmajster na svu sreću nije među nevoljnicima. On se sa „ktm reli reprikom“ dobro nosi s nevoljama. Subotičanin tvrdi da će na poslednje četiri seanse moći najviše da pruži. On se nada da će ga danas poslužiti sreća, a istini za volju veliki uspeh za našeg takmičara kada uzmemo u obzir i činjenicu da je njegov motocikl poprilično star je i ta da je uopšte stigao na start u ovoj fazi takmičenja.

Bilans je ukoliko uzmemo u obzir dve otkazane etape najbolji za vozače Pežoa.Sebastijan Leb je u utorak preuzeo vodeću poziciju od Stefana Peterhensela. Loebtrenutno ima 38 sekundi prednosti u odnosu na drugoplasirano, a taj broj je mogao biti i veća da Francuz zbog greške nije imao i gumni defekt.

U konkurenciji kamiona najžešća bitka se vodi između Renoa i Kamaza, a očekivano je da će Rusi ubrzati na poslednje četiri etape i po tradiciji otkinuti najslađe parče kolača sa Dakar relija.

Vredno je spomenuti da su učesnici Dakar relija u utorak morali da putuju 1.050 kilometara u odnosu na predviđenih 892 zbog obrušavanja kamena, odnosno odrona na putu za Saltu. Ko ne zna, taj isti odron stvorio je ogromnu bujicu koja je potopila i jedno selo. Humanost i snaga reli ratnika tada se morala pokazati. Teška mehanizacija takmičarskog karavana je pritekla u pomoć izbavljajući iz vode zatečene meštane. Imali su sreće jer su pri „pri ruci“ imali učesnike najnapornijeg automobilističkog takmičenja u istoriji.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar